Magareće mlijeko – gdje kupiti i cijena


 
Magareće mlijeko iako mu je cijena visoka za prosječni standard u BiH, porasla je u periodu pandemije virusa korona, posebno zbog toga što se ovo mlijeko koristi za jačanje imuniteta te, kao prirodni lijek za pluća. 
Sadrži manje masnoća od kravljeg mlijeka i bogato je omega-3 masnim kiselinama.
Magareće mlijeko pokazalo se blagotvorno kod problema s dišnim putevima i imunitetom. Posebice se preporučuje djeci vrtićke i školske dobi.
 
Poboljšava imunitet i pomažu kod liječenja astme, ekceme, psorijaze i drugih bolesti disajnog sistema

Magareće mlijeko - najsličnije majčinom mlijeku 

Za magareće mlijeko postoje brojna istraživanja koja su pokazala da poboljšava imunitet i otpornost na bolesti. Posebno je zanimljivo što je po sastavu slično ljudskom, majčinom mlijeku te ima dugu povijest medicinske i kozmetičke upotrebe.Ovo mlijeko se može koristiti kod bolesti disajnog sistema te se nerijetko u te svrhe i preporučuje.
Zbog visoke cijene koristi se tek povremeno, kao terapija. 

Magareće mlijeko – gdje kupiti i koja je cijena?

U sklopu Farmer.ba imamo ponudu magarećeg mlijeka sa farme (selo Ljubačevo) koji se već duži niz godina bave uzgojem magaraca i imaju u ponudi ovo izuzetno kvalitetno i zdravo mlijeko i dostupno je u posebnom pakovanju na bilo koju adresu u BiH.
 
Farma trenutno broji 20 grla. Prvu magaricu su kupili 2015 godine i na tu ideju došli su tako što sa u krugu svoje porodice imali dijete sa bronhitisom, kome je pomoglo magareće mlijeko. To je bio motiv da nabave prvu magaricu, kasnije prošire farmu i pomognu ljudima koji boluju od iste i slične bolesti.
 
Cijena mlijeka iznosi 100,00 KM za 1 L i naručuje se unaprijed, te se dostavlja svježe!
 
# Važno je napomenuti da se magareće mlijeko isključivo naručuje unaprijed i dostavlja se svježe na adresu. Jedna magarica može dnevno dati od 0,2 do 0,5 decilitara.
 
NARUČI NA KUĆNU ADRESU MAGAREĆE MLIJEKO >>>> OVDJE  - DOSTAVA U POSEBNOM PAKOVANJU !!

Kako se pije magareće mlijeko?

Magareće mlijeko se pije svježe, NE prokuhava se. Nakom muže magareće mlijeko smije da stoji u rashladu do 15h nakon toga se ledi u zamrzivač. Kada je mlijeko zaleđeno, dozicu izvaditi iz zamrzivača da se odledi na sobnoj temperaturi, zatim ga popiti.
Preporučeno je da se pije ujutru na tašte. Preporučena doza za djecu je 100ml, a za odrasle do 200ml

Magareće mlijeko – ljekovita svojstva

Djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro reagiraju na magareće mlijeko, pri čemu ne izaziva alergijske reakcije, a opet je hranjivo, slatkasto i ukusno.
Magareće mlijeko ima brojna ljekovita svojstva, te obiluje:
  • kalcijem,
  • magnezijem,
  • fosforom,
  • natrijem,
  • željezom,
  • cinkom,
  • vitaminima A, B1, B2, B6, D, C i E.

Magareće mlijeko se uglavnom koristi za:

• Konzumacija mlijeka kod djece sa alergijama na proteine u kravljem, kozjem, ovčjem i sojinom mlijeku
• poboljšanje dječjeg rasta i razvoja
jačanje imuniteta
• oporavak od virusnih infekcija
slučajeve čestih upala pluća
• liječenje bronhitisa, kašlja i astme
• ublažavanje osteoporoze
• ublažavanje kroničnog umora
• dermatološke probleme
 
U sljedećoj tablici možete vidjeti sastav magarećeg mlijeka, kravljeg i mlijeka kobile.
 
Prosječne vrijednosti somatskih stanica i mikroorganizama u magarećem mlijeku iznose 4,13 log10-1 i 3,59 log10-1. Zbog ovih vrlo niskih vrijednosti mikroorganizama magareće mlijeko nije potrebno pasterizirati, već se može pohraniti u zamrzivač.
 
Magareće mlijeko za djecu
 
Italijanska studija kod 81 djeteta sa alergijom na kravlje mlijeko otkrila je da su svi mogli piti magareće mlijeko bez negativne reakcije. 

Magareće mlijeko za pluća

U usporedbi s kravljim mlijekom, magareće sadrži oko 60 puta veće količine vitamina C, ali i vitamina A, D i E. Zbog vrlo niskog broja mikroorganizama, magareće mlijeko nije potrebno pasterizirati, već se može pohraniti u zamrzivač.
Bogat je izvor esencijalnih masnih kiselina (40 mg/100 g), važnih u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i upalnih procesa
Povoljno djeluje na okoštavanje kostiju i pozitivno djeluje na rehabilitaciju pacijenata s koronarnim i krvožilnim bolestima.
 

Prisutno i u kozmetici

Od magarećeg mlijeka rade se sapuni, kreme i melemi koje su dobar izbor za one s osjetljivom kožom. S obzirom na to da sadrži esencijalne masne kiseline te vitamine A, E i C, bori se protiv prijevremenog starenja i ublažava vidljivost bora i sitnijih linija.

Magareće mlijeko – nuspojave

Iako možemo naći mnogo informacija o prednosti magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka, nema niti jedne naučne studije provedene na ljudima, odraslima ili djeci, koja je potvrdila njegove prednosti. 
 
 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!