Sjeme koprive


 

Kopriva (Lat. Urtica dioica), ili žara je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Raste u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi. 

Cvijeta od proljeća do jeseni, a za vrijeme zime ostaje u zemlji.

Žara/Kopriva je dvodomna zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 3 do 15 cm. 

Kopriva ima ljekovita svojstva.

Visok sadržaj vitamina C, A, B12 i E, između ostalih, te željeza, folne kiseline, kalijuma, kalcija,  i mnogih drugih vitamina i minerala, svrstava koprivu u sam vrh lekova koje nam je dala priroda.

SJEME KOPRIVE dokazano ima antibakterijska, antivirusna, te protivupalna svojstva.

Lišće koprive je poznato po ljekovitom dejstvu, ali sjeme je zapravo korisnije. Smatra se da daje energiju i jača otpornost organizma, kao i da pomaže u borbi protiv stresa, umora, ali i endokrinih, adrenalnih i bubrežnih poremećaja. 


Sjeme koprive ima slična dejstva kao list, ali u većoj količini. Možete ga grickati dok šetate ili radite, za brzo jačanje i podsticaj organizma, ili ga možete preraditi u sopstvene proizvode od superhrane.
SJEME KOPRIVE kao lijek se koristi prvenstveno za anemiju, ali i protiv noćnog mokrenja, te za poboljšanje funkcije štitne žlijezde i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Pored toga, valja imati na umu da ova biljka, odnosno njeno sjeme dokazano pomažu i kod poboljšanja opšteg stanja organizma. Naime, sjeme koprive na prvom mestu poboljšavakvalitet krvi, čisteći krvne sudove, ali i jetru.

Najpoznatija upotreba sjemena koprive u medu je za jačanje imuniteta i čišćenju krvi .Sjeme koprive sa medom leči i razne infekcije urinarnog trakta a preporučuje je i za probleme sa digestivnim traktom i lošim varenjem. Med kombinovan sa koprivinim sjemenom je jedan od prirodnih ljekova sa najvećom koncentracijom željeza

Sjeme koprive i med recept


Recept za sjeme od koprive i med:

Sjeme koprive se za pripravku ovog preparata koristi u mljevenom obliku. Tako da, obavezno sameljite sjeme koprive. Pripremite 0.5 kg domaćeg meda. Zatim drvenom kašikom umješajte 100 g samljevenog sjemena koprive u 0.5 kg domaćeg meda, a sve to u staklenoj tegli. Dobili ste melem od sjemena koprive i meda, koji čuvate u frižideru. Po želji, a i kako biste dodatno pojačali ljekovito svojstvo ovog melema, možete dodati i mljeveno sjeme badema, lana ili oraha.

Kako se konzumira sjeme koprive i med u kombinaciji?

Svako jutro uzimajte po 1 veliku kašiku ovog melema, na prazan stomak.

Sjeme koprive i med za anemiju

Anemija je oboljenje koje nastaje usljed nedovoljnog unošenja željeza u organizam. Sjeme koprive je bogato vitaminima, mineralima i drugim hranljivim supstancama koje ga čine pogodnim prirodnim lijekom za anemiju ili nadoknađivanje nedostatka željeza u organizmu. 

Željezo ulazi u sastav hemoglobina koji je odgovoran za prenos kiseonika putem krvi do svih ćelija. Manjak željeza u organizmu dovodi do smanjene koncentracije hemoglobina, što je uvod u anemiju. Anemija nije nimalo bezazleno oboljenje i mora se liječiti na vrijeme, kako ne bi nastale ozbiljnije komplikacije. Sjeme koprive i med za anemiju su odličan prirodni lijek.


Kopriva/žara za imunitet

Jak i stabilan imunitet je nešto čemu svi težimo. Jak imunitet nas štiti od različitih bolesti, daje nam snagu i energiju da možemo da se izborimo sa raznim infekcijama, prehladom, al i težim bolestima. Prirodni lekovi za jačanje imuniteta su neprikosnoveni, a što je najvažnije – ne koštaju puno, za razliku od nekih hemijskih preparata koji se koriste kao dodatak ishrani za jačanje imuniteta.
Seme koprive i med čine jedinstveni i veoma snažan prirodni lek za imunitet. Već smo naglasili koliko je seme koprive lekovito, i koji sve vitamin i minerali ulaze u njegov sastav. Upravo bez tih minerala i vitamina, naš organizam ne bi mogao da ojača i održava stabilnim svoj imunitet. Pored toga, seme koprive čisti jetru i krv, čime je veliki broj funkcija u organizmu poboljšan.

Svako jutro na prazan stomak po jedna kašika melema od sjemena koprive i meda – za jak imunitet i dobro zdravlje!

Sjeme koprive i med u trudnoći

Što se tiče upotrebe sjemena koprive u trudnoći, mišljenja su podjeljena. Neki stručnjaci smatraju da sjeme koprive ne treba koristiti, jer može stimulisati matericu, dok drugi smatraju da može da se koristi u slučaju povećanih potreba za željezom i folnom kiselinom – kod anemije i potreba trudnice sa pojačanim unosom folne kiseline. U svakom slučaju, najbolje je da se oko upotrebe sjemena koprive u trudnoći konsultujete sa ljekarom.


Kopriva - čudesni lijek

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. 
Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Čaj od koprive se pije 4 sedmice. Nemojte čaj zakuhati jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.
Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što vam treba! Kopriva sadrži puno željeza i uspješno se koristi kod anemije.

Sjeme koprive je djelotvorno i u prirodnom sirupu protiv kašlja.  Sastojci za prirodni sirup protiv kašlja su:   
- 2 glavice crvenog luka   
 - 4 oraha   
- 20 g sjemena koprive   


Sjeme koprive i med – Farmer.ba

Sjeme koprive sa medom se najčešće preporučuje u slučaju anemije, ali ono ima i mnoga druga ljekovita svojstva prije svega poboljšava kvalitet krvi, čisteći krvne sudove, ali i jetru i jača imunitet.

Kopriva kao lijek

Sjeme koprive kao lijek se koristi prvenstveno za anemiju, ali i protiv noćnog mokrenja, te za poboljšanje funkcije štitne žlijezde i za poboljšanje opšteg stanja organizma.
Sastav: med 97% sjeme koprive 3%
 - 750g prirodnog meda


Tinkture od koprive

Djelotvorna kod anemije i manjka željeza u krvi, kod pada imuniteta, prisustva urinarnih infekcija, kod viroza i prehlada, kod prisustva alergijskih reakcija, te kod smanjenog izbacivanja tečnosti iz organizma.

Tinktura od koprive se koristi:

  • u liječenju bolesti probavnih organa, 
  • protiv opadanja kose, 
  • za liječenje anemije, 
  • kao prirodni diuretik, 
  • u liječenju reume, 
  • u liječenju urinarnih infekcija, 
  • za ublažavanje alergijskih reakcija, 
  • u liječenju kožnih ekcema, 
  • za ublažavanje urinarnih infekcija.

Farmer.ba - Baza proizvođača domaće hrane iz BiH

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!