Proizvodi za radnju: Kersting d.o.o. Goražde


Više o : Kersting d.o.o. Goražde

 

Proizvodnja hladno presovanih ulja

Preduzeće Kersting d.o.o. je osnovano s namjeron zatvorenog toka proizvodnje biljnih ulja i masti. Polazna tačka u ovom krugu, kao simbolu zatvorenog toka je nabavka ekoloških sjemena uljarica, koja bi se vremenom, licencirano reproducirala u vlastitoj izvodbi. Uljarice tipa suncokret, lan, tikva golica, ćurokot, mak i sl. bi po principu plodoredne sjetve doprinosile oživljavanju zemljišta i prijeko potrebnoj obnovi bio-diverziteta flore i faune, kako bi sa individualnog nivoa bio podržan globalni napor u općem poboljšanju klimatskih uslova.

Imajući u vidu nisku produktivnost u poljoprivredi samog regiona, druga veoma važna komponenta tog kružnog lanca je iznajmljivanje zemljišta od privatnih posjednika. Na taj način bi se neobrađenim površinama povratio njihov prvobitni smisao a vlasnici bi konstantno, bez rizika profitirali materijalno. Popratni cilj bi bio dugoročna kooperacija i jačanje svijesti o nužnosti lokalne poljoprivrede i učešće na globalnom tržištu proizvodnje.

Od samog početka osnivanja firme 2016. god. do danas sukcesivno se povećavao broj iznajmljenih duluma zemljišta (nakon 1. hektara tokom 2016. god., slijedila su 2 dodatna hektara u 2017. god., da bi na početku 2018. god. za proljetnu sjetvu uljarica bilo potpuno obrađeno i spremno 10 hektara, tj. 100.000 duluma zemljišta).

Uspješnom žetvom u 2016./2017. god. uskladištene su prve 4 tone /4.000 kg od zasijanog suncokreta.

U decembru 2017. god. uslijedilo je i prvo hladno presovano ulje iz neoljuštenih sjemenki suncokreta.

Treći, ujedno i najbitniji korak ovog proizvodnog  kruga  je proces hladnog prešanja sjemenki gore navedenih uljarica i drugih dostupnih domaćih sirovina kao što su orasi, lješnjaci, koštice šipurka i sl. Proizvodnim postupkom hladno prešanih ulja pri mehaničkoj temperaturi ispod 40°C, što ne premašuje temperaturu ljudskog tijela, nastoje se očuvati svi prirodno prisutni sastojci biomase. Osim toga takva ulja imaju specifičan okus, miris i boju po sjemenkama od kojih su proizvedena.

Inovativna kompaktna mašina sa integrisanim hladnjakom, čija pužna presa ima mogućnost cijeđenja više od 100 različitih sirovina, obezbjeđuje čista, prvoklasna hladno presovana ulja, što je direktan korak ka zdravoj ishrani.

Kersting d.o.o. Goražde


Mapa