Kozje mlijeko–jedna od najzdravijih namirnica


 

Kozje mlijeko se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a obiluje i mineralima (kalcij, fosfor, cink, selen) koji igraju važnu ulogu za čvrstoću kostiju i održavanje imuniteta.

Kozje mlijeko se koristi kao lijek za bronhitis, srčane bolesti, suzbijanje alergija, jačanje pluća i dišnog sustava, te bolesti žuči i žučnih kamenaca. Ima nisku razinu alergena te je vrlo lako probavljivo.

Kozje mlijeko – prednosti

Postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka koje mogu biti izrazito korisne za Vaše zdravlje:

  • sadržaj masnih kiselina – kozje mlijeko sadržava srednjelančane masne kiseline koje se brže metaboliziraju što rezultira lakšom probavljivošću,
  • ne izaziva upalu u organizmu – kozje mlijeko djeluje protuupalno zbog manjka laktoze i zbog obilja oligosaharida koji istovremeno reguliraju poremećenu funkciju crijeva,
  • metaboličko djelovanje – kozje mlijeko povećava sposobnost metaboliziranja željeza i bakra, te se preporučuje osobama koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom željeza u krvi,
  • sličnost ljudskom mlijeku – istraživanje koje je proveo magazinInternational Journal of Food Science Nutrition je pokazalo da kozje mlijeko ima veliku sličnost sa strukturom ljudskog mlijeka zbog je kozje mlijeko izrazito pogodno za djecu,
  • bjelančevine – u kozjem mlijeku je prisutan veći udio proteina sirutke za koje se smatra da su biološki najvrjednije prehrambene bjelančevine,
  • aminokiselina taurin – prisutnost ove aminokiseline u kozjem mlijeku ima važnu ulogu u rastu i razvoju mozga,
  • bogatstvo vitaminima – kozje mlijeko sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji su važni za jačanje živčanog sustava, a sadrži i više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko,
  • bogatstvo mineralima – kozje mlijeko je bogat izvor kalcija, željeza, fosfora, magnezija, cinka i selena koji igraju važnu ulogu u mnogim životnim funkcijama,
  • iznimna hranjivost – da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma, dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara,
  • zaštita okoliša – koze zahtijevaju manje prostora i hrane nego krave,
  • manja toksičnost – mnogim kravama se daju hormoni rasta kako bi se povećala proizvodnja mlijeka na neprirodan način, dok se  koze rijetko tretiraju na taj način,
  • kozje mlijeko za djecu – kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom je uočen brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju za razliku od djece koja su konzumirala kravlje mlijeko.

* NARUČI NA KUĆNU ADRESU - 6 VRSTA POLUTVRDOG KOZJEG SIRA - DOSTAVA BESPLATNA - SARAJEVO

Kozje mlijeko i kravlje mlijeko – sličnosti i razlike

Neki stručnjaci smatraju da je kozje mlijeko vrlo slično kravljem mlijeku, te da nema veću prehrambenu vrijednost u odnosu na kravlje mlijeko.

No, postoje mnoge prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje, prvenstveno u sadržaju srednjelančanih masnih kiselina, te boljoj i bržoj probavljivosti (oko 40 minuta), dok kod kravljeg mlijeka probavljivost traje skoro tri sata. Zbog toga kravlje mlijeko nerijetko uzrokuje nadutost, plinove i druge oblike probavnih smetnji.

Nadalje, sadržaj laktoze je u kozjem mlijekom niži nego u kravljem, te kozje mlijeko sadrži i linolnu kiselinu koja prema istraživanjima imaantikancerogeno djelovanje, a koje u kravljem mlijeku uopće nema.


Bitne razlike koje se navode u korist kravljem mlijeku su te da kozje mlijeko ima manje folne kiseline što može dovesti do razvoja megaloblastične anemije kod djece (nedostatak vitamina B12) hranjene isključivo kozjim mlijekom. Također, kozji  sir i jogurt, imaju izrazito jači okus i miris od sira i jogurta napravljenih od kravljeg mlijeka što nekima može izrazito otežati njegovu konzumaciju.

Međutim, kozje mlijeko nije nužno bolje niti lošije od kravljeg mlijeka, ali sve ovisi o pojedincu koji ga konzumira i njegovim potrebama i preferencijama.

Kozje mlijeko – prokuhati ili ne?

Mnogi se pitaju kako piti kozje mlijeko, odnosno je li bolje piti sirovo ili prokuhati. Činjenica jest da je mlijeko najkorisnije ako se pije sirovo, te da tako sadrži sve vitamine, minerale, enzime itd.

Međutim, smatra se da je sirovo kozje mlijeko najbolje piti sirovo samo prvi i eventualno drugi dan nakon mužnje koza. Svaki sljedeći dan bi ga trebalo prokuhati. 

Nadalje, preporučuje se kozje mlijeko razrijediti s vodom ako se daje maloj djeci, ali i oko toga su dosta podijeljena mišljenja.


Kozje mlijeko i med

Kozje mlijeko u kombinaciji s medom predstavlja kvalitetni prirodni sapunkoji štiti i njeguje kožu tijela i lica. Iako je idealan za osjetljivu i suhu kožu, sapun napravljen od kozjeg mlijeka i meda odgovara svim tipovima kože. Sapun na prirodan način omekšava kožu, te pruža hidrataciju i mladenački izgled.

Brojne prednosti i ljekovita svojstva ove dvije namirnice pokazuju koliko je ova vrsta proizvoda korisna iako nema veze s prehranom, a često se znaju dodati i neka ulja (bademovo ulje, kokosovo ulje itd.) pri pravljenju ovog sapuna koja poboljšavaju njegov učinak.

Izvor: www.krenizdravo.hr

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!