Česta pitanja


Naš stručni saradnik u ovoj rubrici je Bekir Dolić, Bacc.Agr. (Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom) iz Cazina koji na području BiH vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke.

 

Pitanje:

Kad se može aronija orezivati u kojoj godini i kad je najbolje?

Poštovani,

Što se tiče aronije, ona formira veliki broj izdanaka koje treba svake godine zamijenjivati novim i najboljim izdancima. Nakon sadnje pa do stupanja u rod svake godine ostavljaju se 4-5 izdanaka za formiranje žbuna.

Biraju se najrazvijeniji i pravilno respoređeni izdanci u prostoru. Ostavljeni izdanci se ne prekraćuju već se slobodno razvijaju. Ostali izdanci uklanjaju se do osnove.U četvrtoj godini obavlja se rezidba za rod. Ostavlja se isti jednak broj izdanaka jednogodišnjih, dvogodišnjih,trogodišnjih i tako do šest godina.

Sedmogodišnji i stariji vade se do osnove i stalno se vrši zamijena mlađim izdancima. Pravilno razvijen žbun treba da ima 25-30 izdanaka, starosti od jedne do šest godina, a ovakva rezidba primijenjuje se do 10. godine, kada treba primijeniti rezidbu za podmlađivanje, koja podrazumijeva prevođenje starihi zdanaka na mlađe na isti način kao kod formiranja žbuna u prvim godinama podizanja zasada.Podmlađivanje žbuna vrši se 3-4 godine i opet se nastavlja rezidba na rod.

Prekraćivanje izdanaka ne treba vršiti jedino ako su prebujni, već ih treba pincirati i iz bočnih pupoljaka izazvati razvoj bočnih ljetorasta. Ona može redovno da plodonosi i obilno 30 godina pod uslovom da se redovno primijenjuju agrotehničke i pomotehničke mjere.

Ona može da se gaji i kao stablo. Od izdanaka koji se formiraju ostavlja se samo jedan i rezidbom se formira kruna. Visina stabla sa krunom može da dostigne visinu i preko 3 m. Formiranje stabla sa krunom može da se primijeni u dekorativne svrhe, inače u proizvodnim zasadima se ne preporučuje .

Rezidba aronije obavlja se u februaru.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

 

Pitanje:

Poštovani ako bi htjela zasaditi aroniju dali ima otkup?

Poštovana,

Aronija je svakako atraktivna kultura i njeni plodovi su zanimljivi zbog antioksidativnih sastojaka.

Što se tiče sadnog materijal provjerenog kvaliteta preporučujem Vam kompaniju iz Bihaća Berry Project, Berry Balkans koj Vam može obezbijediti prvoklasni sadni materijal. Što se tiče otkupa, savjetujem Vam da pokušate sami nešto plasirati u vidu sviježe aronije ili prerađevina.

Za iskustva u tom polju preporučio bih Vam proizvođača aronije iz Bihaća koji uzgaja aroniju na površini od 100 dunuma a to je gospodin Meša Tatarević .

Lijep pozdrav,

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

 

Pitanje:

Interesuje me orezivanje oraha. Sorta Šejnovo. Sadnice su posađene 2014 u proljeće, a tada su imale 2 god. Nismo ih nikako orezivali. Zanima me kada se mogu orezivati te na koji način?

 

Poštovani Slobodane,

izabrali ste jednu od najboljih sorti oraha. Sorta je kasnija i bilo bi dobro da posadite još neku sortu da bi bila oprašivač Šejnovu tipa Rasna ili Jupiter. To je Bugarska sorta otporna na antraknozu oraha i djelimično dobro podnese mrazeve iako znaju i nanijeti štetu.

Rezidba oraha, što se i pitali, je specifična jako. Prve godine ste, nadamo se, prikratili sadnicu. Sljedeće vegetacije dobijate bočne priraste koji će kasnije biti ramene grane. Šejnovo možete gajiti u obliku krune tj. na nekoliko vodilica koje će biti nosači rodnih grančica. Prvih godina očeljavate donje pupoljke i zelenom rezidbom u ljeto uklanjate mladare dok su zeljasti. Kasnijih godina, već sad ove, nadolazeće zime može odraditi neke rezidbene poduhvate.

Rezidba se radi u februaru i temperatura ne smije biti ispod 5 stepeni. Kod oraha se ne preporučuje rezati deblje grane, a ako moramo potrebno je ostavljati čep tj. nikad ne rezati ravno sa deblom, vodilicom ili primarnom granom. Nakon što se rana "isplače", za maksimalno 15 dana može se ukloniti i čep, zagladiti voćarskim nožem i premazati rana kalemarskim voskom.

Sve rane je neophodno premazati kalemarskim voskom kod zimske rezidbe oraha. Šejnovo režite tako da ćete, ako niste, ostaviti nekoliko ramenih grana. Uklonite grane koje zasjenjuju jedne druge. Ako dvije grane rastu iz jednog mjesta, uklonite onu manje povoljnog položaja.

Suhe i oboljele grane uklonite kao i one sa znakovima napada insekata. Ljetoraste (produžetke) ne morate skraćivati jer nose rod. Možete skratiti one na periferiji krošnje, ali to se radi kasnijih godina uzgoja.

Vama je sada bitno porast i formiranje krošnje. Šejnovo je bujna sorta pa nemojte brinuti o nedostatku porasta novih grana. Nakon zimske rezidbe, u zelenoj rezidbi na kraju proljeća trebate ukloniti jahače koji će izbiti iz mjesta gdje ste pravili rez zimi. Nemate puno posla oko rezidbe Šejnova prvih godina. Bitna je dobra prihrana azotom kako bi isprovocirali rast krošnje.

Ako budete imali pitanja o ishrani i zaštiri sorte oraha Šejnovo postavite nam opet pitanje na stranici Farmer.ba ili na Facebook stranici našeg partnera Lider Mikrokreditna fondacija .

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Poštovani da li znate zbog čega su počele višnje (listovi) da žute?

Poštovana gospođo Milica,

Pogledao sam fotografije Vašeg zasada višnje. Htio bih da pohvalim izgled stabala, krošnju i vitalnost.

Što se tiče ove hloroze u donjem dijelu krošnje ("žućenje"), riječ je o bolesti kod višnje koja se naziva "kozičavost višnje" a uzrokuje ju gljivica Blumeriella jaapii.

Bolest se javlja nakon vlažnih proljetnih i ljetnih etapa kakve smo i imali. Gljiva prezimljava u opalom lišću i na granama. Primarne infekcije se u zavisnosti od klimatskih uslova ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, a sekundarno širenje bolesti omogućavaju ljetnje konidije tokom ljetnjih mjeseci.

Da li ste već završili s berbom jer nisam primjetio plodove na fotografijama? U mom gradu višnja već zrije, a nismo izrazito topliji kraj kao neki drugi dijelove naše države.

Mjere suzbijanja uključuju sadnju otpornih sorti, uništavanje zaraženog otpalog lišća i prskanje fungicidima.

Što se tiče tretmana za spriječavanje ove bolesti, biće potrebno posegnuti za hemijskim mjerama zaštite, a to znači upotreba fungicida.

Za suzbijanje koriste se preparati na bazi mankozeba, dodina te bakra. Redovno jesenje ili rano proljećno prskanje protiv prouzrokovača šupljikavosti lista smanjuje i pojavu ove bolesti.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Imam orah cendler već 2 godine je star i uspješno je bio u vegetaciji listao. Dok danas kada sam otišao u voćnjak vrhovi pocrnilo lišće i suvo, a sredina još zelena. Da li će se orah osušiti sav ili obnoviti šta raditi?

Poštovani,

Teško je o ovome govoriti tj. odraditi tačnu dijagnostiku preko društvenih mreža. Najbolje bi bilo da pozovete agronoma direktno na parcelu i da vidi o čemu se radi.

Mjesec maj je svakako idealan za tretman fungicidom kao što je Dithan. To je sistemični fungicid sa dugotrajnim djelovanjem.

Prošle godine dosta zasada oraha je oboljelo od antraknoze oraha čiji je prouzrokovač jedna gljivica. Mora se suzbiti lokalnim kontaktnim fungicidima ili lokalno sistemičnim.

Prije toga treba odstraniti mehanički oboljele dijelove novonastalog stabla.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Imam zasad ljeske i našao sam rupice na grančicama i šuplje su iznutra i kada je raspolovim nađem crva, šta koristiti za to?

Poštovani,

U ovoj fazi preporučujem mehaničko uklanjanje i spaljivanje ovakvih grana, s tim da se mora odraditi dobra zaštita fungicidima, budući da pravimo rez u vegetaciji što se nikako ne preporučuje.

Svakako je bolje odraditi hemijske mjere suzbijanja korištenjem insekticida na bazi aktivne supstance "deltamterin". Imate insekticid "Rotor super" od kompanije Chromos Chromos Agro doo

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Zanima me da li je orezivanje smokve isto ili slično orezivanju jabučaskog voća? Da li je ista ljetna rezidba?

Poštovani,

Rezidba smokve nije slična rezidbi jabučastog voća.

Kod jabučastog voća se više vade izrođene grane dok se smokva uglavnom prorjeđuje da se formira osunčana krošnja, te se može s godinama odraditi podmlađivanje stabla.

Smokva ne voli rezove velikog promjera, naročito ako se uzgaja u prohladnim krajevima naše države Bosne i Hercegovine.

Što se tiče ljetne rezidbe, kod nje budite oprezni. Odmah nakon obavljanja trebalo bi odraditi zaštitu jakim fungicidima, jer kroz orezano mjesto mogu prodrijeti čestice i spore fitopatogenih gljiva, bakterija, virusa i sl.

Bitno je orezana mjesta zaštiti i kalemarskim voskom. Kod ljetne rezidbe smokve ne trebate ništa rigorozno vaditi na vrhovima odrvenjenih grana osim jahače koji su još zeljasti.

Lijep pozdrav.

Hvala Vam što koristitie naše usluge 

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Imam u bašti divne jabuke ..sve su iste sorte..ali među njima jedna mi je jabuka sitnija, sporije raste i plod joj je sitniji...sta mi predlažete da uradim?

Poštovana, Ljiljana,

Ovo je jako kompleksno pitanje iz oblasti genetike i oplemenjivanja jabuke. Smatram da je moguće da je o genetičkom poremećaju (u broju hromozoma i sl.). Ali, ako uzmemo u obzir prostiji razlog, možda baš ova sorta lošije reaguje na neke vremenske nepogode, ishranu ili zaštitu.

Pokušajte prihraniti ocijeđenim tečnim stajnjakom razrijeđenim u koncentraciji 30%.

Lijep pozdrav,

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Orasi su posađeni 2017.godine. Napala je gusjenica list. Šta mi je činiti?

Poštovani,

kraj mjeseca maja je idealan termin za prskanje insekticidom Calypso. No, u ovoj situaciji možete koristiti insekticide protiv gusjenice koja Vam je nametnula stabla poput Proteus, Karate Zeon, Grom i sl.

Hvama Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Zašto su trešnje crvave i poslije prskanja prije i poslije behara?

Poštovana gospođo Hazema,

Jako kompleksno pitanje ali ćemo Vam rado dati odgovor. Ovom pitanju treba pistupiti iz više uglova i pokušavajući sagledati puno okolnosti koje mogu utjecati na pojavu crvljivosti plodova trešnje i nakon literaturno preporučenih tretmana insekticidima. Naime, prije svega treba iz proizvodne godine u proizvodnu godinu promijeniti insekticid tj. koristiti insekticid iste namjene, ali na bazi druge efikasne aktivne materije za istu svrhu. Također, upotreba insekticida prije ili za vrijeme padavina smanji drastično njegov utjecaj.

Također, postoji nekoliko različitih insekata koji prouzrokuju crvljivost na plodovima trešanja. Neki od tih insekata su: trešnjina muha, razne uši, mediteranska voćna muha, jabučni savijač i slično. 

U fazi bubrenja plodova koristite mineralno/parafinsko/bijelo ulje kako bi "zarobili" pred-imago stadije insekata u hemijsku presvlaku koje ovo ulje formira na kori stabla. Koristi se u kombinaciji sa bakarnim preparatima u predproljetnom prskanju.

U početku cvatnje možete koristiti insekticid poput "Calypso" (Bayer) a u fazi formiranja i rasta plodova nikako ne preskočiti insekticide sa kontaktno-želučanim dijelovanjem poput "Decis" (Bayer) ili insekticid poput "Chromogor" (Chromos Agro). U fazi razvoja ploda možete koristiti insekticid "Rotor super" (Chromos Agro) ili "Chromogor" (Chromos Agro).

Kod promjene boje ploda opet možeze koristiti insekticid "Calypso". Nakon berbe preporučujemo opet da odradite "čišćenje" preostalih insekata a opet možete to ponoviti pred mirovanje biljaka. Za ove tretmane koristite bilo kakve isnekticide sa dugotrajnim dijelovanjem koji imaju efekta na insekte koji prouzrokuju crvljivost plodova trešnje.

Dobre prevencije su podizanje zasada u pravcima sjever-jug kako bi strujanje vijetrova kroz redove smanjilo zastupljenost insekata, plodored, odabir otpornijih sorti na ove insekte i sl.

vala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Da li trebam orezati crvenu ribizlu poslije berbe? 10-to godišnji grmovi dobro razgranati? 

 

Poštovani,

Što se tiče rezidbe crvene ribizle preporučio bih Vam da ju orežete tek u zimskom periodu i to kada temperature ne budu ispod 5 stepeni C.

Također, tehnika rezidbe ribizle je da ostavite po nekoliko izdanaka različitih starosti. Tako će te ostaviti po 3-4 izdanka starosti od po 1, 2, 3 i 4 godine. Znači ukupno 12-16 izdanaka ali po nekoliko različitih starosti kako smo naveli.

Na ovaj način će te ostvariti optimalnu rodnost sa krupnim i ukusnim plodovima sa visokim nivoom nutritivnih vrijednosti ali i dugotrajnost biljke i dugoročnu produktivnost a time i iskoristivost.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Kako doći do kvalitetnih sadnica lješnjaka i koja je cijena??

Poštovani,

Iz pouzdanih izvora znam da je najkvalitetniji dobavljač sadnica lješnjaka u BiH kompanija "Berry Project" koja Vam je jako sigurna za nabavku sadnog materijala, kako lješnjaka tako i drugih voćarskih kultura.

Pored toga, cijena je pristupačna i opravdavajuća. Kontakt osoba je Nedžad Mušić.

Broj telefona je: +387 62 836 316.

Navedite da ste dobili broj upravo od nas.

Hvala Vam lijepa na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Imam zasad oraha chandler i frankete, sađeno sve po preporuci rasadnika... Sve fino krenulo u aprilu i do polovine mjeseca maja. Kiše koje su padale u to vrijeme izazvale su sušenje lista. Uspio sam zaustaviti na kratko ali ova zadnja kiša je napravila istu situaciju. Prskanje sam izvršio sa preparatom Cadillac.

Suhe dijelove ostranio, sad uviđam da se stablo suši i to jako brzo.

 

Odgovor:

Poštovani,

Drago nam je odgovarati na pitanja vezano za proizvodnju jezgričavog voća. S ovom skupinom imam dosta iskustva na terenu. Po opisanim simpomima i slijedom događaja, sumnjam na Rak oraha - bakterioza (Xanthomonas juglandis).

Ipak, na osnovu fotografija ne mogu jasno dati svoju dijagnozu a ne bi bilo ni profesionalno s moje strane. Najbolje bi bilo da pozovete stručno lice sa obližnjeg Poljoprivrednog fakulteta, zavoda ili Instituta te da uzmu uzorak biljnog tkiva i analiziraju ga na ovu bakteriju.

Tada ćemo imati jasan uvid da li se radi o ovom patogenu ili ne. Također, izlazak na teren agronoma koji ima iskustva i znanja, moglo bi u većem dijelu dati jasnu sliku o kojem oboljenju se radi. Moguće da je i u pitanju određeno propadanje stabla izazvani abiotičkim faktorima (vrijeme, reljef, klima, padavine, temperature). Nadamo se da smatrate da smo u ovom slučaju postupili profesionalno.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Imam maline, amaterski se bavim za porodične potrebe. Interesira me kad je najbolje da se zasade nove sadnice, jer smo primijetili da naše sve manje i manje rađaju?

Poštovani,

Intenzivni zasadi malina su najčešće u našim uslovima uzgoja „rentabilni“ oko 10 godina. To važi za one zasade gdje se primjenjuje intenzivna agrotehnika. Najbolje vrijeme za sadnju je mjesec oktobar a najkasnije početak mjeseca novembra.

Ukoliko se radi o dvogodišnjim/“ranim“ malinama naredne godine trebate početkom vegetacije (faza bubrenja pupoljaka) prikratiti sadnicu na pola visine praveći oštrim makazama kosi rez na sadnici.

Nakon što mladi izdanci porastu do visine 15-20 cm, „stari izdanak“(sadnicu) siječete iz osnove, ravno sa zemljom i opet formirajući kosi rez makazama koje ste prethodno dezinficirali. Nakon toga ovaj izdanak uzgajate iste godine za berbu naredne i tako se narednih godina i vrši orezivanja dvogodišnje/“rane maline“  ali je to tematika posebna za objašnjavanje naknadno.

Ukoliko se radi o jednogodišnjim/“kasnim“ kultivarima maline, onda je ovaj postupak isti kod prikraćivanja sadnica s tim da će te odmah imati formiran poželjan rod na istim mladim novim zeljastim izdancima koji se nakon sezone opet uklanjaju iz osnove i tako svake vegetacije.

Ovi kultivari se još nazivaju i dvorodni jer se ti izdanci mogu ostaviti i za narednu godinu da rađaju na drugom dijelu izdanka u odnosu na prethodnu sezonu plodonošenja ali se kod nas u praksi to rijeđe radi.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Gdje se mogu nabaviti sadnice vilijamovke kruške?

Odgovor:

Kvalitetne sadnice Viljamovke kruške možete nabaviti u bilo kojem registrovanom rasadniku voćnih sadnica u Bosni i Hercegovini.  Jedan od takvih je i rasadnik „Vučković“ u Prijedoru. Njihov kontakt možete naći na internetu veoma lako. Najbolje je nabaviti dvogodišnje sadnice ovog jabučastog voća.

Prije sadnje natopite korijen u rastvor ilovače i kravljeg ili konjskog izmeta uz dodatak nekog dezinfekcijskog sredstva a nakon sadnje prikratite sadnicu na 1,2 – 1,5 m visine.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Kako najbolje ekološki pripremiti i zaštititi voćnjak za zimu. Imam nekoliko šljiva, jabuka ...

Pozdrav,

Hvala na javljanju i interesu za našu rubriku "Pitaj Agronoma"

Tu treba napomenuti nekoliko različitih radnji ali je svakako moguće na ekološki način pripremiti i zaštiti voćnjak za zime. Prije svega trebate ukloniti sve preostale suhe, gnjile i truhle plodove tzv. „mumije“ sa stabla i ispod stabla. Nakon toga odvezite sve opalo, suho i oboljelo lišće na deponiju ili na zakonom dozvoljen način zapalite, uništite ili odstranite.

Nakon toga, plitko okopajte voćnjak u obliku kruga oko stabla, pazeći da ne oštetite korijen. Prihranite tj. dodajte neko kompleksno organsko gnojivo rasipanjem po okopanoj površini tako da biljci date potrebne količine hranjiva kako bi ju pripremili za narednu godinu, a i ta hranjiva će biljka putem korijena usvajati i koristiti naredne proizvodne sezone. Nakon toga zagrnite nazad ovo gnojivo sa usitnjenom zemljom nastalom od okopavanja. Alat za okopavanje mora biti sterilisan.

Što se tiče ekološke zaštite, možete pripremiti rastvor od modre galice (Bakarov(II) sulfat pentahidrat) uz dodatak gašenog vapna. Ovaj rastvor je poznatiji pod nazivom „Bordovska čorba“. S njim će te obaviti poznato „plavo prskanje“.

U zimskoj rezidbi odstranite sve suhe i oboljele grane i odradite pravilnu svrsishodnu rezidbu. Ona se potpuno razlikuje kod jabuke i šljive.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje: 

Trebala bi mi  pomoć šta da radim sa šljivama ove godine uopšte nisu beharale, tako da nisu ni rodile, malo skroz. Imaju mahovine, to skidam. U pitanju su  pozegače, prskala sam ih crvenim uljem jednom prije  behara a kako nisu beharale nisam više ništa im radila. Svake godine se oko njih  okopava  i đubri . Sad pitanje ima li im pomoći  da rode?

Odgovor:

Poštovana,

Ovo je jako kompleksno pitanje i potrebno je dati konstruktivan odgovor i biti elokventan na osnovu nekoliko rečenica dati dijagnozu. Mi možemo dati neke pretpostavke, informacije ili neke upute. Prije svega, ovo proljeće je, na području Bosne i Hercegovine, odlikovalo je hladnoćama i niskim temperaturama a naročito noćnim niskim temperaturama. U kraju iz kojeg ja dolazim je također šljiva loše ili nikako rodila ove godine. U navjećoj mjeri uopće nije došlo do plodonošenja. Kao što sam rekao, proljeća su bila jako hladna.

Radnje koje ste naveli su ispravne i upražnjavajte ih svake godine. Možete i dalje okopati i prihraniti na jesen kompleksnim organskim đubrivom. Na proljeće svakako izvršite zaštitu crvenim uljem. 

Ne znam da li radite rezidbu ali je ona kod šljive jako bitna. Ako želite više o tome možemo Vas uputiti kako da odradite dobru rezidbu.

Općenito, u našem BiH šljivarstvu, imamo problem sa alternativnim proređivanjem kod šljive, a to je da stabla šljive rađaju svako 2. ili 3. godine. Razlog je, upravo, izostanak rezidbe ili provođenje nepravilne rezidbe.

Što se tiče iskoristljivosti stabala šljive, najupotrebljivija su do 15, najduže ali i u rijeđim slučajevima do 20 godina. Nakon toga se svakako zbog same starosti i iznurenosti stabla javlja slabiji intenzitet plodonošenja.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Dodatno pitanje:

Šljive su požegače, a stare  oko 10 -12  godina svake  godine se obrezuju  koliko se moze  dohvatiti. Neko govori da se čupaju skroz ali me  buni  negdje su rodile negdje ne. Znači ne bi  trebalo biti do šljive, al opet sam laik ,ne znam. Kreče se svake godine.

 

Odgovor:

Poštovana,

Na fotografijama se vidi da krošnju treba dosta prorijediti i skratiti ramene grane. Također prihranite stabla stajnjakom i sa NPK 7:20:30 300 grama po stablu. Vjerujemo da će ovo u dobroj mjeri pomoći. Možete izvršiti i podmlađivanje stabala na način da ramene grane skratite skoro do osnove (ostavite 40-50 cm) od vodilice i kad iducih godina pocnu rasti vodopije, ostavite po par pravilno rasporedjenih iz ramenih grana i povijte ih sa nekim utezima tipa flasa sa vodom i slicno tome. Na taj način možete podmladiti stabla i što će opet vratiti obilan rod.

Hvala Vam na povjerenju.

Lijep pozdrav

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje: 

Prije svega bravo za rubiku ,mnogo smo naučiti. Konkretno pojašnjenje kada se kaleme voćke?  Čuo sam da se grančice kalema mogu ranije osjeći, kako ih sačuvati, hvala.

Odgovor: 

Poštovani,

Hvala Vama na ugodnom komentaru.

Kalemljenje se obavlja od sredine jeseni pa do sredine proljeća. Kod većine voćnih kultura, najuspješnije kalemljenje se postiže na proljeće. Treba paziti na niz koraka da bi kalemljenje bilo uspješno, kao što su:

- porijeklo podloge

- porijeklo plemke

- kondicija podloge

- kondicija plemke

- kompaktnost izmedju podloge i plemke

- temperatura i ostali uslovi tokom kalemljenja

- tehnika kalemljenja

- iskustvo i vještina kalemara

- biljna vrsta koja se kalemi i njene genetske i biološke karakteristike

Ovo je svakako kompleksna tema i mi Vam, imajući u vidu kako je ovo kompleksno, preporučujemo knjigu "Rasadničarstvo", autorice prof.dr. Semina Hadžiabulić.

Hvala na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Da li je kasno za zasaditi jagode pod najlon, za svoje potrebe. Koju vrstu mi preporučujete ...Kako ih zasaditi....koje đubrivo?

Poštovani,

Najbolje vrijeme za sadnju jagode je mjesec august. Niste puno zakasnili ali je najviše preopručen mjesec august za sadnju jagode. Jagode Vam je najbolje gajiti pod folijom ili pod malč-slamom. Budući da se folijom prekrije tlo, na njoj se naprave otvori u koje će se saditi jagode. Otvori, odnosno rupe široke 4 - 5 cm, buše se na međurednoj udaljenosti 35 - 40 cm i razmakom između biljaka od 20 cm u redu. Jagode na foliji sade se od sredinje maja do sredine septembra. Iako, ponavljam, najpogodniji je mjesec august. 

Što se tiče ishrane, koristite stajnjak i NPK 7:20:30 i KAN u osnovnoj gnojidbi a u prihranu koristite KAN i kristalone. Prvo aplicirate gnojiva sa izraženim fosforom krajem mjeseca marta a nakon toga jednom kristalon za porast sa izraženim azotom. Sljedečih nekoliko tretmana posvetite aplikaciji kristalona 20:20:20 a nakon toga povremeno kalcinit a redovno kristalon sa izraženim kalijumom tipa 9:18:36.

Kod jagode morate paziti na bolesti a naročito trulež korijena i pepelnicu.

Iskoristivost nasada jagode je maksimalno 4 godine a najbolji urod daje u drugoj godini.

Sortiment s kojim sam na terenu imao dobre rezultate je: Asia, Alba, Arosa, Joly, Clary i Zenga.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

Ugodan pozdrav.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje: 

Posjedujem voćnjak jabuke star oko 12 godina.Veoma je zapušten. Nikad nije orezivan niti prskan. Stabla su odrasla i rijetko kad daje plodove. Da li bi se išta moglo učiniti da se stanje promjeni. Nemam iskustva u tome, voćnjak naslijeđen od oca koji također nije imao iskustva oko toga.

Odgovor:

Poštovani,

Kako se bavim rezidbama od 2013. imam puno iskustva a naročito sa jabukama. Da Vam pojasnim cijelu tematiku rezidbu jabuke putem jednog komentara jako je teško.

No, ako ste zainteresirani, mogu Vam doći obaviti rezidbu posredstvom partnera Farmer.ba gdje bi Vam uz rezidbu ujedno dao i savjete za rezidbu kako bi Vi naredne godine mogli to obaviti sami.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Ovako....imam orah, veliki orah u seoskom, vlastitom imanju. Zadnjih godina mi mnogo sitan i nije onako rodan kao prije. Mnogo je gust sa krošnjom, nikad nije orezivan, samo što on sam  sasuši koju granu i spadne. Šta i kako? Povremeno bacim tri četvorke, đubrivo, a ispod je ledina koja se kosi. Šta mi savjetujete, stalo mi je do njega, mnogo je kvalitetna jezgra.

Odgovor:

Poštovani,

Orah je jako specifična voćna vrsta iz skupine jezgrastog voća. Zahtjeva dosta organskog ali i mineralnog gnojiva. Prvenstveno, sitni plodovi mogu biti genetska karakteristika. Bitno  je da znate da li se radi o sjemenjaku (sijancu) ili kalemljenom orahu. Također, trebate znati da li je riječ o orahu koji plodonosi lateralno, termalno ili polulateralno (vrh krošnje, do pola ramenih grana, dužinom cijelih ramenih grana - odosno raspored rodnih grančica na nevedenim dijelovima krošnje).

Što se tiče ishrane preporučio bih Vam u osnovnoj gnojidbi na jesen stajnjak + NPK 8:24:24, zatim na proljeće u par navrata po 150-300  grama KAN 17% N po stablu i nekoliko folijarnih tretmana tokom ljeta brentačom preko lista. 

Što se tiče rezidbe, krošnja mora biti otvorena, nikako ne smije biti pregusta i orezuje se također ovisno o tipu plodonošenja.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Imam mladi voćnjaka 3g i na vrhovima se pojavile lisne uši koje sam tretirala crvenim uljem u proljeće. Do sada nisu rađale ili se zametne i vremenom otpadne.Ove godine je djelimično rodila jabuka, a šljive ne. Špricala sam kasnije ljutim rastvorom začina. Šta bi mogla sada u jesen uraditi da bi ih u proljeće zaštitila. Postoje veće mušice također.

Odgovor:

Poštovana,

Prije svega očistite sve biljke dijelove iz zasada na jesen (orezane grane, lišće, mumije plodova, nepokupljene plodove lošijeg kvaliteta i slično). Odradite u proljeće prskanje sa Mineralnim uljem uz dodatak bakarnog oksihlorida a onda par puta u vegetaciji, kad biljka nije u fazi cvjetanja, odnosno prije cvjetanja, koristite insekticid "Calypso" a u jednom tretmanu i kontaktno-želučani insekticid "Decis". To su ipak insekticidi od renomirane kuće "Bayer" pa su ipak pouzdanog porijekla.

Sve tretmane prskanja obavljajta nakon zalaska sunca iz ekoloških razloga.

Lijep pozdrav.

Hvala na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

Pitanje:

Pozdrav, imam svoje jabuke organske i u zadnjih nekoliko godina sam imao dosta problema oko skladištenja. Vrlo brzo mi se počnu kvariti pa ako možete da mi kažete kako je najbolje skladištiti. 

Odgovor:

Poštovani,

Bitno je znati da je skladištenje jabuka nakon berbe pa do proljeća moguće samo u hladnjačama, i to na niskim temperaturama, kako biste bili  sigurni da se plodovi neće kvariti. Zato je važno da znate na koje je još načine moguće skladištenje jabuka tokom zime, na određeni period, ako se ne odlučite na ovaj korak.

Nisu sve vrste ovog voća pogodne za čuvanje, te morate birati one koje jesu ako želite da plodovi budu određeni za jelo tokom zime. Naravno, pri tom se za skladištenje jabuka posebno mora voditi računa o nivou zrelost. Prezrele jabuke nikako ne dolaze u obzir za čuvanje, a o trulim i/ili crvljivim da i ne govorimo uopće.

Ovakve plodove pokušajte preraditi u đemove, sokove (koji su u zadnje vrijeme atraktivni) i druge prerađevine ili za stonu upotrebu.

Za skladištenje jabuka u samom početku najbitnije je birati plodove sa smeđim sjemenkama i široke čašice ploda, a zatim i one koje se lako otkidaju sa grane. To je jako relevantan pokazatelj pravovremenog branja određenih plodova. Ne treba nasilno vući plod, jer je to znak da nije sazrio. Takođe, trebalo bi da Vam bude i dostupno da priđete jabukama na višim granama ili onima u sredini krošnje, jer su upravo ovako pozicionirani plodovi najviše odgovarajući da prežive zimu. 

Kada birate prostor za skladištenje jabuka, već smo napomenuli da on zavisi od dužine čuvanja ovih plodova. Ako želite da potraju do sljedeće berbe, onda obavezno morate birati hladnjače.

Ako ipak želite da skladištenje jabuka kraće traje, onda to mora biti mračna, provjetrena i vlažna prostorija. Tako se za skladištenje jabuka najčešće biraju podrumi sa ovakvim karakteristikama, ali morate voditi računa o vlazi – ako je nema, dodajte u ovaj prostor posude sa vodom.

Skladištenje jabuka mora se sprovesti u okviru plitkih gajbica, koje možete i ne morate oblagati kartonom. Iako se za skladištenje jabuka nikako ne savjetuje korištenje dubokih kutija ili većih i dubljih gajbi, ako nemate drugih uslova, uvijek između plodova morate postaviti rebrasti karton, kako voće ne bi istruhlo prije vremena. 

Redovne provjere voća također su obavezne za skladištenje jabuka, čije stanje morate provjeravati minimum jednom sedmično. Samo tako možete na vrijeme odstraniti sve trule plodove koji lako i brzo zaraze ostalo voće oko sebe.

Pritom, redovno provjeravanje je važno za skladištenje jabuka u sušim prostorima, kako biste na vreme obezbijeđivali vodu koja će vlažiti prostoriju.

Najbolje bi bilo da se plodovi jabuka ne miješaju sa plodovima drugog voća i povrća tokom skladištenja.

Ukoliko već skladištenje jabuka ne sprovodite u hladnjači, to posebno vodite računa da plodove osigrate da se ne osuše, te koristite neki materijal kojim ćete prekriti plodove. Skladištenje jabuka moguće je i u perforiranim polietilenskim kesama, zbog hemijskih procesa koji nastaju u toku skladištenja jabuka. 

Hvala na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

 

Pitanje:

Gdje je najbolje područje za sadnju badema? Može li on da uspije u srednjoj Bosni i ako može, ima li gdje kupiti sadnica? 

Poštovani,

Kako ja dolazim iz kontinentalnih područja BiH sa umjereno kontinentalnom klimom, nemam puno iskustva s bademom. Ono što poznajem kao agronom je da je badem biljka mediteranskih i sličnih područja i kod nas tradicionalno se uspješno uzgaja u Hercegovini.

Badem je heliofitna voćka i da bi postigao dobru kvalitetu zahtjeva mnogo svjetla i topline u vrijeme dozrijevanja plodova. Cvjeta već krajem januara i početkom februara, te njegovi osjetljivi cvjetovi propadaju zbog mrazeva u februaru i jakih  vjetrova.

Bademu odgovaraju duboko drenirana pjeskovita ili ilovasta tla, koja su bogata humusom, mineralnim hranjivima i imaju neutralnu, slabo kiselu ili slabo neutralnu reakciju. Tla trebaju biti dovoljno rahla jer badem ima vrlo razvijen korijen, koji prodire i do nekoliko metara u  dubinu. Može se slobodno reći da tla koja koristima za uzgoj vinove loze odgovaraju i uzgoju badema.

Ja iz svog saznanja ne znam da se uspješno uzgaja u Hercegovini ali za srednju Bosnu nisam siguran. Možda da pokušate sa nekoliko sadnica manje osjetljivih sorti pa da vidite kako bi to išlo. Možda neke sorte kasnije vegetacije i slično. Takve su sorte Tuono i Feranjez, po mom saznanju a sadni materijal pokušajte nabaviti u nekom renomiranim rasadniku naše države.

Hvala Vam na povjerenju. Lijep pozdrav.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

 

Pitanje:

Javljam Vam se s jednim upitom za koji bi vi možda mogli imati informacije. Zanima me znate li gdje mogu kupiti m26 sadnice jabuke (slabo bujna podloga)?

Odgovor:

Poštovani,

Prije svega da pohvalimo Vašu odluku da upotrijebite baš tu podlogu kod proizvodnje jabuke. A takav kvalitetan sadni materijal možete nabaviti u rasadniku Vučković u Prijedoru. 

Telefon: 065 585 872 
Adresa: Donja Lamovita br. 333, Prijedor 79203 

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

Pitanje:

Da li treba orezati ili prorijediti grm aronije, starosti 5 godina. List nije opao sa grane. 

Pozdrav,

Možete prorijediti grm, a prvih godina inače rezidba nije potrebna, te se od pete godine provodi selektivna rezidba koja podrazumijeva uklanjanje najstarijih grana te onih najdebljih, tako da se centar grma održi otvorenim.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovanje,

Pošto sam 4g poljoprivrednog fakulteta, htio sam pokrenuti proizvodnju jagoda u vaznama u visokim tunelima. Pa me zanima da li bih se trebao upustiti u to? Pošto sama jagoda, kao voće se teško skladišti i potrebno ju je odmah plasirati na tržište. Pa me zanima mišljenje agronoma s iskustvom.Svako dobro i hvala unaprijed.

Odgovor:

Poštovani,

Uzgoj jagoda u visokim ili niskim tunelima je jako dorba investicija. Pored toga, to je i skupa investicija. Mi Vam svakako preporučujemo da se dobro ogranizirate oko troškova. Trebate da odradite precizne kalkulacije. Vazne su skupe i treba ih poprilično puno (ovisno o površini visokog tunela o kojoj se radi).

Također, troškovi nabavke i instaliranja visokih tunela su visoki. S druge strane, ova investicija bi mogla biti opravdana jer bi mogli s dobrom pričom i marketingom vratiti uložene investicije u kratom roku i na dalje, dobro zarađivati na ovaj način.

Pokušajte javiti se na neki javni poziv gdje se subvencioniraju zaštićeni prostori.

Što se tiče sorte, birajte sore "mjesečarke" koje plodonose u većem dijelu godine.

Nabavljaje sadnice s deklaracijom tako da možete aplicirati kod javnih poziva za subvencioniranje novih zasada jagodičastog voća. Vodite računa da je iskoristivost biljke jagode 4 godine, najviše, i da poslije toga trebate nove biljke, a prije toga ispoštovati plodored ili zamijeniti zemljište u vazama.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

 

Pitanje:

Imala bih par pitanja u vezi sadnica voća. Naime, imam u okućnicu na raspolaganju dulum zemlje pa bi voljela iskoristit za voćnjak... Ali sam amater pa tako bi mi trebao stručni savjet. Koje Sorte bi mi preporučili od jabuke, šljive, kruške, breskve, dunje, kajsije,.. Naravno to bi bio eko uzgoj... Na kojoj podlozi jabuke i na koji razmak da sadim... Nebi da su previsoke kao ni da ih moram spalirat. Unaprijed hvala”.

 

Odgovor:

Poštovana,

Prije svega svaka čast za pitanje. Pitanje je kompleksno ali jako dobro jer ćemo na ovaj način dati dobre informacije za sve one poljoprivrednike i stanovništvo BiH koji prate web naše platforme.

Prije svega, morate znati da svako zemljište ima svoju "krvnu sliku" kao i čovjek. Radi se o ukupnim fizikalno-hemijskim svojstima tla. Ono podrazumijeva: pH vrijednost, postotak humusa, sadržaj azota, fosfora i kalija, teksturu zemljišta, strukturu zemljišta, tip i vrsta tla, dubina tla i ostalo.

Većinu podataka o ovim parametrima možete dobiti nakon uzorkovanja zemljišta i analize zemljišta u nekoj akreditiranoj instituciji u Vašem kantonu ili entitetu koja obavlja uslugu analize zemljišta.

Uzorak zemljišta uzmite na uputu uposlenih te institucije jer ne znam da li bi Vam baš tačno pojasnio putem pisanog odgovora ovdje na Vaš upit. U zahtjevu za analizu zemljišta navodite određene podatke o Vama i Vašoj parceli a jedan od tih podataka je i kultura koju želite posaditi na toj parceli.

Navedite voćne kulture koje ste meni ovdje pomenuli i oni će Vam shodno rezultatima analize zemljišta, napisati njihovo mišljenje da li se ta kultura može gajiti na toj parceli i šta treba dodati od organskih i mineralnih gnojiva ili sredstava za korekciju pH vrijednosti zemljišta da bi se ta kultura uspješno gajila na toj parceli.

Ako radite mješoviti voćnjak za Vas, preporučujem Vam neki "univerzalni razmak" npr. 5x5, nebitno da li unutar reda ili van redova. Nadjite na parceli pravi ugao i rasporedite sadna mjesta po pravilu jednakostraničnog trougla tako da svakoj biljci omogućite maksimalnu osunčanost. Koristite dobar zreo tj. fermentiran stajnjak kod podizanja voćnjaka (to se podrazumijeva u, kako Vi kažete "eko uzgoju").

Kod voćarskih vrsta koje ste naveli, moj prijedlog su sljedeće sorte:

1. JABUKA: Greni Smit, Crveni Delišes, Džonagold, Gala...

2. KRUŠKA: Viljamovka, Konferans, Julska ljepotica, Abbate Fetel...

3. ŠLJIVA: Čačanska rodna, Stanley...

4. BRESKVA: Red Haven...

5. TREŠNJA: Burlat, Regina...

6. KAJSIJA: Novosadska rodna, Mađarska najbolja...

7. DUNJA: Leskovačka...

Koristite više sorti kod bilo koje navedene voćne vrste zbog oprašivanja.

Što se tiče jabuke i podloge, Vi ionako dobijete već proizvedenu sadnicu iz rasadnika a od odabira podloge, inače, zavisi šta Vi želite, u om slučaju preporučio bih Vam knjigu "Rasadnička proizvodnja u voćarstvu", prof.Semina Hadžiabulić.

Što se tiče uzgojnog oblika, najbolji uzgojni oblik za sve navedene kulture je vitko vreteno, piramida i sl. Tj. uzgojni oblici kod kojih imate jednu centralnu osnovicu na kojoj se dalje formiraju ramene grane koje predstavljaju primarne grane i nosače rodnih grančica.

Na ovaj način možete postići organsku proizvodnju ili integralnu proizvodnju ali i kako vi kažete "eko uzgoj". Trebate rezidbom omogućiti dobru provjetrenost i osunčanost te na taj način smanjićete potrebu upotrebe pesticida i ostalog. Redovno gnojite organskim i mineralnim gnojivima radi uroda jer u deficitu makro i mikroelemenata biljka će da oboli. 

Ukoliko budete trebali bilo kakve daljnje savjete kod podizanja voćnjaka, mi Vam stojimo na raspolaganju.

 

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Koja je potrebna dubina rupe za sadnice? Ima li neka okvirna mjera?

Poštovani,

Većina sadnog materijala voćarskih i vinogradarskih kultura ima korijen dužine 20-40 cm. Prilikom sadnje treba paziti da nekoliko koraka sadnje budu pravilno obavljeni i ispoštovane sve mjere opreza. Ukoliko sadimo sadnice u zemljištu koje je ranijih godina kultivirano, to je zemljište dosta više porozno i tu se mogu iskopati rupe manjih dimenzija za sadnju i to 50cm x 50cm x 50cm ili nešto više, ovisno o starosti sadnog materijala, veličini korijena, vrsti voćarske ili vinogradarske kulture i sl.

Ukoliko podižemo voćnjak na zapuštenim zemljištima, koja su „plitka“, zbijena, teška, nepropusna, naročito ako se radi o samo glinovitom zemljištu ili samo ilovastom zemljištu, na takvim parcelama treba kopati rupe i do 100cm x 100cm x 100cm. Dubina može biti nešto manje visine, ali širine moraju biti između 80 i 100 cm.

Najčešće se, prilikom podizanja voćnjaka na ovakvim zbijenim i zapuštenim zemljištima, dovozi plodniji supstrat, šumski treset ili neko kvalitetnije zemljište sa većim sadržajem humusa i korisnih elemenata (N, P, K, C, Ca...), kako bi se neposrednoj blizini korijena u zemljištu omogućio razvoj u kvalitetnijem zemljištu. Ovo je diskutabilno, jer ipak treba poznavati hemijske odlike zemljišta koje se naknadno dovozi za zagrtanje rupa odnosno sadnju kod podizanja voćnjaka.

Prilikom formiranja rupa za sadnju voćaka, trebamo voditi računa da nam treba dio prostora na dnu rupe, gdje ćemo aplicirati organsko gnojivo, mineralno gnojivo, zemljišni insekticid i, eventualno, sadržaje za korekciju pH vrijednosti zemljišta.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Kako uzeti uzorak zemlje? Informacije dobijemo od službi koje to rade ili?

Poštovani, 

Hvala Vam na interesu za našu rubriku "Pitaj Agronoma" i postavili ste vrlo zanimljivo pitanje.

Informacije o uzorkovanju zemljišta mogu se dobiti od službi ili zavoda koje rade u okviru resornog ministarstva ili službe lokalne samouprave. Kod nas takve informacije mogu dati agronomi iz privatnog sektora, agronomi iz Registra savjetodavaca u Federaciji, savjetodavci iz RS-a, savjetodavci Brčko Distrikta, uposleni savjetodavci općinskih i gradskih službi za poljoprivredu, savjetodavci Ministarstava poljoprivrede kantona i entiteta, kantonalnih i entitetskih savjetodavaca i slično.

Naime, nije teško obaviti uzorkovanje zemljišta. Ovisno u koju svrhu se uzorkuje zemljište, ono može biti jednoslojno uzorkovanje i dvoslojno uzorkovanje.

Prosječan uzorak se sastoji od 20-25 pojedinačnih uzoraka zemljišta (broj zavisi od veličine površine proizvodne parcele) koji se miješaju i pravi se prosječan uzorak (princip: što je veći broj pojedinačnih uzoraka – prosječan uzorak bolje predstavlja parcelu)! Prosječan uzorak zemljišta potiče sa proizvodne parcele površine maksimalno do 5 ha, ujednačene po nadmorskoj visini i kvalitetu zemljišta.

Ako je parcela neujednačena (po nadmorskoj visini, nagibu, boji i kvalitetu zemljišta, predkulturi…) broj uzoraka zavisi od broja postojećih cjelina. Ukoliko je površina parcele veća od 5 ha, parcela se dijeli na više dijelova sa kojih se uzima prosječan uzorak zemljišta.

Pod proizvodnom parcelom se podrazumijeva parcela koja je u proteklih nekoliko godina korištena kao jedna cijelina (na cijeloj površini jedna biljna vrsta, ista agrotehnika – npr. đubrenje).

Vrijeme uzorkovanja zemljišta je nakon berbe/žetve (ljeto – ukoliko je predusjev ozima strnina ili jesen – poslije jarih usjeva). Vrijeme uzorkovanja za voćnjak i vinograd je nakon ili prije početka vegetacije, najpoželjnije prije osnovne obrade zemljišta.

Kretanje po parceli može da bude po tzv. “šahovskom rasporedu” ili “po dijagonali”, važno je da prosječan uzorak predstavlja što je moguće ravnomjerniji raspored pojedinačnih uzoraka po čitavoj površini parcele.

Uzorak se uzima uz pomoć sonde ili lopate i 1 kante bez primjesa drugog nekog zemljišta ili zemljišnog supstrata. Pojedinačni uzorci se uzimaju sondom ili lopatom na dubini od 0-30 cm na parcelama koje su u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, odnosno na dubini od 0-30 i 30-60 cm na parcelama koje su u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji.  

Lopatom se izvadi grumen zemlje. Zatim se uz ivicu rupe ponovo zabode lopata pod uglom od 90º – od površine do dubine od 30 cm. Pažljivo se izvadi lopata sa zemljom, tako da ona ostane na zemlji kada se položi na tlo. Potom se po zemlji koje je na lopati nožem napravi “kaiš”, širine 3-4 cm po sredini lopate do njenog vrha, tj. do dubine od 30 cm. Zemlja na lopati lijevo i desno od “kaiša” se odbaci, a “kaiš” zemlje se ubaci u čistu kantu.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Koji je najbolji izbor za uzgoj šljive (USK kanton)?

Odgovor:

Pozdrav i hvala Vam na javljanju i pitanju koje ste nam poslali.

Unsko-sanski kanton je uglavnom brdsko-planinskog reljefa. Ovo su područja sa nešto kasnijim,a negdje i malo ranijim proljećima (Velika Kladuša), sa umjerenom klimom, dugim i hladnim zimama, te prosječno toplim ljetima.

Problem ovog područja su kasni mrazevi, a posljednih 4-5 godina se dosta promijenila klima i zime više nisu tako surove i hladne, pa se u toku sezone dešavaju razni klimatski poremećaji i netipične vremenske pojave za određeno godišnje doba i općenito za areal koji je u pripadajućem klimatu.

Najpovoljnije tlo za šljivu su lagana, propusna, duboka i tla, s dovoljno padavina u ljetnom periodu i  temperature koje se kreću od 18 do 22 °C. Najbolja izloženost šljiva suncu postiže se usmjeravanjem redova u pravcu sjever – jug. Razmak između redova i u redu ovisi o bujnosti sorata i podloga, odabranom uzgojnom obliku i sistemu uzgoja, a razmaci se kreću od 6 do 7 m × 5 do 6 m.

U prošlosti na ovom kraju je dosta uspjevala šljiva sorte Požegača. Ali zbog regionalnog i globalnog problema sa šljivom gdje je šljiva oboljevala od „virusa šarke šljive“ (Plum plux virus), procjenjuje se da je 80% stabala šljive Požegača oboljelo u ovom području.

Kad danas podižemo nasad šljive, koristimo moderniji sortiment. Za ova područja se dobro pokazao Čačanski sortiment i to: Čačanska Rodna, Čačanska Rana, Čačanska Ljepotica, Čačanska Najbolja i sl.

Dobre rezultate daju i sorte krupnog ploda poput sorte Stanley, ali su takve sorte podložne izmrzavanju u našim uvjetima, manjim intezitetom plodonošenja zbog hladnoće i kasnih mrazeva i sl.

Također, kod šljive treba biti oprezan sa rezidbom jer 80% stabala šljive u okućnicama i voćnjacima u Unsko-sanskom kantonu bila je uzgajana u ekstenzivnom do poluintenzivnom načinu uzgoja. U ovakvim sistemima uzgoja, bez praćenja naučnih dostignuća i oslanjanja na struku, dođe do iznurivanja i odumiranja stabala, s vremenom, nakon ostalih posljedica koje smo naveli.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje:

Imam jabuke u vrtu i želim da ih prihranim da budu kvalitetne i slatke. Šta mi savjetujete?

Poštovana,

uskoro je vrijeme za zelenu rezidbu jabuka. To podrazumijeva uklanjanje mladih zeljastih grana iz osnove rukom a ne makazama.  Vršite selekciju mladara tako da ne crpe bespotrebno hranjiva. Bilo bi dobro da nakon ovog zahvata izvršite folijarni tretman sa biološkim baktericidima.

Ako želite obilno plodonošenje sa zdravim plodovima morate svake zime da obavite zimsku rezidbu kako to struka nalaže. Pored ostalog prihranite jabuke u cvjetanju i formiranju plodova sa organskim gnojivom Slavol VVL i ponavljajte nekoliko puta u sezoni npr svakih 15 dana do sazrijevanja.

Što se tiče okopavanja možete sad obaviti okopavanje i prihraniti sa mineralnim gnojivom KAN u količini od 300 g /stablu, ukoliko su stabla starija od 5 godina a ukoliko su mlađa od 5 godina, onda prihranite sa količinom od 150 g/stablo. Ponovite ovu prihranu sredinom mjeseca maja.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri: Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Na mladom stablu jabuke, 3 god.staro, listovi su počeli žutjeti, najprije u obliku žutih mrlja,  zatim se proširi ma cijeli list. Prije cvatnje je tretirana crvenim uljem. Za sada plodovi lijepo napreduju.

Odgovor:

Moje mišljenje je da je ovdje riječ o fiziološkom poremećaju . Ni danas se ne znaju tačni uzroci ovog poremećaja, ali se na temelju dosadašnjih saznanja može navesti nekoliko ključnih karakteristika koji najbolje opisuju neke činjenice vezane uz ovaj poremećaj. Ovdje ima jedan tekst sa uvaženog sajta za voćarstvo gdje je čovjek dobro opisao ovaj problem:

„Do sada se nije uspjelo sa napadnutih stabala izolirati niti jedna gljivica, bakterija ili virus koji bi bili u direktnoj vezi sa 
ovim poremećajem. Budući tačan uzrok još nije poznat, većina ga dovodi u vezu sa temperaturom zraka, intenzitetom svijetla, te vlagom u tlu. Povećanje giberelinske a smanjenje apcizinske kiseline upućuje na hormonalnu neravnotežu.

Unutar pojedinih klonova golden deliciousa primjećuje se razlika, pa se čini da je na ovaj poremećaj nešto manje osjetljivi  klon reinders u usporedbi sa klonom b.

Ali čak su evidentne i razlike između pojedinih stabala u istom voćnjaku. Čini se da su više napadnuta stabla koja su u alternativi nego stabla koja redovito rađaju svake godine. Neki su autori primijetili i da je manji napad na stablima koja su formirana u raznim formama piramidalnih krošnji, u odnosu na stabla koja su formirana u obliku vaze.
 

Dva glavna obilježja ovog poremećaja jest činjenica da se simptomi javljaju iznenadno, gotovo preko noći i nakon toga slijedi nekoliko valova sa simptomima, počev od lipnja pa sve do kraja kolovoza. Također poremećaj ima jednu pravilnost da se počinje javljati kada nakon kišovitijeg i hladnijeg perioda naglo slijedi vrući ljetni period. Kada je o simptomima riječ, prvo se na listovima pojave nekrotične mrlje nepravilnog oblika, veličine 1-1,5 cm,  koje su uglavnom smještene između dvaju žila na listu.

Na zahvaćenim izbojima uglavnom su pogođeni središnji listovi, koji počinju žutjeti nekoliko dana od pojave prvih simptoma, te ubrzo i otpadaju. I neki zeleni listovi sa prvim simptomima također mogu otpadati. Smatra se da neki okolinski faktori poput zagadivača u zraku mogu imati određen utjecaj, ali razina ozona ili sumporni dioksid u zraku kao i nedostatak nekih mikrohraniva u listu ipak imaju mali utjecaj na razvoj ovog poremećaja. Ako govorimo o intenzitetu poremećaja, tada sa stabala može otpasti od 10 pa do 50 % listova.


Ako bi smo saželi sva dosadašnja iskustva u vezi sa ovim poremećajem, čini se da bi slijedeći koraci ipak mogli ponešto umanjiti intenzitet razvoja ovog poremećaja:- uvođenje tretiranja sa ditiokarbamatnim funicidima poput zirama, zatim maneba, mankozeba ili metirama, na prijelazu između hladnih i vrućih perioda može ipak smanjiti intenzitet napada.“

Izvor: vocarskikrug.blogspot.com

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

 

 

Pitanje:

Lijep pozdrav,stranica vam je odlična. Imam jedno pitanje, posjedujem mali nasad lješnjaka dvije godine star, na nekim granama listovi su malo crni i skvrčeni. Ako možete da mi kažete o čemu se radi i ako je potrebna neka zaštita preporuku. Evo slike u prilog, unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovani, riječ je o fitopatogenim bolestima. Do kraja mjeseca osradite zaštitu fungicidima na bazi metalaksila, mandipropamida ili mankozeba. Izbjegavati uzgoj u gustom sklopu, ne treba pretjerano navodnjavati. Pozdrav.

*Napomena: Obavezno se posavjetovati kad je najbolje vrijeme za korištenje preparata za zaštitu.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

 

Poštovani, zadovoljstvo nam je da dobijemo ovako nesvakidašnja pitanja. Šipak možete orezati slično kao visoke grmolike ruže trajnice.

Prije svega, oslobodite unutrašnjost gram da bude prozračan I pokušajte da dobijete oblik gram tipa vaze. Uklonite vrtlarskim škarama sva zagranjenja koja idu prema unutrašnjosti krošnje.

Jako je bitno i ukloniti sve nove izboje i izdanke koji dolaze iz tla. Neke od njih ostavljamo samo u slučaju da želimo pomladiti grm.

Sljedeći korak je selekcija izdanaka koje smo ostavili u grmu. Potrebno je eliminirati manje povoljnu granu od dvije koje se paralelno poklapaju (zbog osvjetljenja) te prikratiti na jedno zagranjenje gdje nam se javljaju razgranjenja u obliku slova “Y” ili slova “U”.

Na kraju, gornji dio krošnje prikratimo za 30% maksimalno od ukupne veličine grma. Poželjno je to obaviti formirajući kosi rez te prikratiti na neko bočnje razgranjenje, vidljivi novoformirani pupoljak i slično.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

 

Preselila sam u kuću suprugovih roditelja. U dvorištu su dvije jabuke koje nikad nisu održavane/kora na stablu ispucana, nije orezivana. Prošle godine su listovi na nekim granama bili uvrnuti, puno plodova kao jako mali opadnu..... Kako pomoći ovim voćkama da ojačaju i ozdrave. Hvala!

 

Poštovani, kora je vjerovatno ispucala zbog temperaturnih oscilacija. Praktikujte jednom krajem jeseni a drugi put krajem zime, izvršiti krečenje voća I to kompletnog stabla i krošnje.

Na starim stablima obavite rezidbu jako oprezno. Zavisi o kojoj podlozi je riječ. Ako je bujno stablo, izbjegavati previse rezova. Bolje ukloniti deblje grane koje će svojim uklanjanjem znatno otvoriti krošnju nego “štrickati” manje grane po krošnji. Ukloniti sve oboljele i izrođene grane (dati prednost granama sa “svježijom” bojom kore). Također, sva bočna razgranjenja možete prikratiti za 20-30% na neki bočni ili donji pupoljak ili grančicu.

Listovi se znaju uvratiti zbog pojave lisnih ušiju. Dobra je preventiva na jesen ali i u fazi pred bubrenje pupoljaka, obaviti zaštitu modrim uljem ili ako se radi bakrom, dodati bijelo (svijetlo, mineralno, parafinsko) ulje. Ipak, moraćete u sezoni potražiti riješenja kurativno (termin koji označava tretman sredstvima za zaštitu bilja nakon pojave štetnika ili patogena). Postoje insekticidi kao hemijske mjere zaštite, no, ako želite ekološku proizvodnju, pronađite naša ranija izdanja gdje smo pisali o tome kako sa biljkom koprive pripremiti insekticid.

Navodite da su plodovi jako mali I opadnu. Može biti zbog nepovoljnog klimata, lošeg režima tla, nedostatka nekog mikroelementa ili makroelementa I slično. Razlozi su razni. Predložio bih 3 puta godišnje okopavanje prostora oko stabla poluoprečnika 70 cm te redovne prihrane po sredini mjesta koje se okopava kao I folijarno preko lista.

Na jesen stajnjak 5-10 kg + 0,3 kg NPK 7:20:30 ili slični. U proljeće, April KAN 17% 0,2 kg te nakon 20 dana ponoviti. U sezoni svako 10 dana do početka mjenjanja boje ploda u boju koju dobija kada tehnološki sazrije – DRIN, Amiksol ili slična organska tečna gnojiva – po uputi agronoma u poljoprivrednim apotekama.

Ova riješenja bi trebala da Vam pomognu.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

 

Posadio sam voćke šljiva na jesen prošle godine i uopće nisu cvale ni prolistale, pa me zanima da ih ostavim još do druge vegetacije ili povadim. 
 

Poštovani, te šljive su vjerovatno nekrotirale iz određenog razloga ili je sadni material došao lošeg kvaliteta te biljke vjerovatno uopće nisu ni bile žive. Savjetujemo da biljni material odnesete na analizu u fitopatološku laboratoriju na neki Poljoprivredni fakultet, Institut ili Zavod.
Također, odradite i analizu zemljišta da vidite s čime raspolažete.

Što se tiče sadnog materijala, budite oprezni od koga kupujete. Sadni material mora imati svoj certifikat, prateću dokumentaciju o kvalitetu sadnog materijala izdanu od akreditirane institucije.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

 

Može li savjet stručnjaka. Šira od jabuka nedirnuta od jesenas do kad može ostati u buradima da se nepeče rakija. Hvala

Poštovani, s ovim nemamo puno iskustva. To baš i nije u domenu agronoma.

Savjetujemo vam da kontaktirate Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu i da potražite nekog od stručnjaka iz oblasti Prehrambenog sektora koji će definitivno dati Vam pravi odgovor jer je to njihova struka i jer su kompetentni u tom području.

Hvala na razumijevanju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija

 

Posjedujem sadnicu oraha Pekan stara 20 god i još ne rađa. Koji je razlog. Hvala unaprijed!

Poštovani, orah Pekan ima monoecijske cvjetove, odnosno na istom stablu ima I muške I ženske cvjetove koji su odvojeni. Oprašuje se vjetrom, tako da ne bi trebalo imati problema sa plodonošenjem.

Da li stable uopšte cvjetaju? Biće nam potrebno više informacija. Nekad banalna greška može da prouzrokuje da stabla neplodonose. Npr. Sadnica ukopana preduboko pri sadnji i slične situacije.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija