8 recepata sa polenom: Preporodiće vas poslije operacija, izliječiti malokrvnost, visok pritisak, ..


Dr Džoš Akse, fizijatar i klinički nutricionista, jedan od najpopularnijih doktora u Sjedinjenim Američkim Državama, otkriva da se polen u njegovoj lekarskoj praksi pokazao kao posebno efikasan.

"Koliko je važan, govori i podatak da je on osnovna sirovina od koje mlade pčele stvaraju mleč - materiju neophodnu za ishranu legla i matice. Usled nedostatka polena u košnici, matica prestaje da nosi jaja, a pčele prestaju da luče vosak i grade saće", rekao je Džoš.

Polen povećava radnu sposobnost, normalizuje rad želuca, a preporučuje se naročito posle teških operacija i bolesnicima koji su zračeni rendgenom ili su lečeni velikim dozama antibiotika. Cvetni prah se može uzimati i u slučaju premora, naročito od intelektualnog napora, zatim kod oboljenja jetre (žutice) i depresije, jer poboljšava raspoloženje.

Da bi polen delovao, trebalo bi redovno i dugotrajno da se uzima, a ne zaboravite ni to da ga možete uzimati preventivno i tako sprečiti bolesti.

 

Predstavljamo vam 8 recepata sa polenom koja treba isprobati:

1. HLADNO MLEKO SA MEDOM I POLENOM

Pomešati 0,5 l mlakog mleka, 50 g meda,10 g samlevenog polena. Smešu ostaviti da odstoji jedan sat, a onda piti. Ovaj napitak je veoma hranljiv i štiti organizam.

20 primena čudesnog maslačka: Snižava holesterol, leči anemiju, oporavlja jetru - ovako se pravilno koristi! (RECEPT)

2. MLEKO SA POLENOM I SOKOVIMA

Potrebno je: Pola litre mlakog mleka, sok od jedne pomorandže, sok od pola limuna, 50 g meda, 10 g samlevenog polena. U toplom mleku rastvoriti med i polen, ohladiti i dodati sokove.Ovo je multivitaminski napitak za rekonvalescente. Poboljšava imunitet, deluje povoljno na rast i stumuliše umni rad.

3. KISELO MLEKO SA POLENOM

Izmešati čašu kiselog mleka ili jogurta i kašiku polenovog praha. Ovaj recept se preporučuje naročito starijim ljudima, jer blagotvorno utiče na rad jetre, srca i endokrinog sistema.

4. KISELO MLEKO SA MEDOM, POLENOM I SOKOM OD ŠARGAREPE

Izmiksati čašu kiselog mleka, sok od jedne mandarine, dve kašike soka od šargarepe, kašiku meda i kašiku polenovog praha. Ovaj napitak je odličan za decu jer popravlja apetit, dobro je sredstvo protiv anemije i poboljšava opšte stanje organizma.

5. NAPITAK ZA SPORTISTE

Pravi se od 1,5 l mleka, 200 g meda, 50 g polena, jednog jajeta i soka od jednog limuna, paradajza i pomorandže. Uzima se po nekoliko kašika. Brzo jača organizam sportiste i doprinosi potrebnoj psihičkoj koncentraciji, poboljšava fizičku snagu. Lako je svarljiv. Uzima se pola sata pre takmičenja.

6. PIĆE ZA LEPOTU

Zajedno izmiksati 200 g šargarepe, oljuštenu pomorandžu, sok od pola limuna, kašiku polena i kašiku meda. Dodati dva decilitra mleka i kratko mutiti. Redovnom upotrebom ovog napitka očuvaćete zdrav i lep ten.Ova kaša može se koristiti i kao maska za lice.

7. NAPITAK MLADOSTI

Jednake količine polena i meda pomešaju se u čaši mlake vode i ostave na sobnoj temperaturi do sledećeg dana. Napitak je izvrstan za očuvanje zdravlja. Ima profilaktička i lekovita dejstva protiv anemije, gastritisa i povišenog krvnog pritiska. Napitak je i dobro sredstvo za smirenje.

8. KREM OD JAGODA SA POLENOM

Ovo je lekovita poslastica. Pomaže kod malokrvnosti (jagoda sadrži mnogo gvožđa), kod bolesnika sa obolelim srcem, jetrom i bubrezima (sir ima diuretička svojstva). Potrebno je: šolja švapskog sira, šolja izgnječenih jagoda, kašika meda i kašika polenovog praha.

Izvor: www.stil.kurir.rs

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!