Beč je evropska prijestonica pčela s oko 5.000 košnica


 

Za vrijeme ljeta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5.000 košnica. Ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta – Beč je glavni grad pčela u Evropi.

Austrijska metropola nije samo jedan od gradova s najvećim udjelom zelenih površina, već je i prijestonica pčela. Studija koju je naručila Gradska uprava za zaštitu okoliša Grada Beča pokazala je da Beč ima 456 različitih vrsta divljih pčela.

Neke od košnica smještene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mjestima – na centralnom groblju, u okviru Opće bolnice ili na krovu gradske vijećnice u samom centru grada.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definirao je nedavno različite mjere zaštite i ogranizirao aktivnosti po gradskim općinama kako bi se povećao broj insekata u Beču.


Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promjena i zagađenja. Divlje pčele važni su oprašivači voća i biljaka pomoću kojih osiguravaju naše baze hrane i važan dio ekosistema. Također su i dio lanca ishrane za ptice ili male sisavce. Insekticide stoga treba izbjegavati ako je moguće, jer oni ne uništavaju samo štetočine, već i korisnu faunu insekata, saopćeno je iz “Eurocomm-PR Sarajevo”.

Izvor: www.bhpcelar.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!