Beč podstiče građane da kupuju "gradske" organske proizvode


Grad Beč koji raspolaže sa 2.000 hektara oranica i vinograda spada u najveće organske proizvođače u Austriji. Gradski proizvodi će ubuduće biti grupisani pod novim brendom "Bečki ukus" (nem. Wiener Gusto) i imaće za cilj da podstaknu građane da kupuju bečke organske proizvode.
Svi proizvodi su 100% organski i lokalno proizvedeni, a kratke transportne rute doprinose zaštiti klime i obezbjeđuju sigurnost u snabdijevanju. Do sada se žetva sa gradskih imanja prodavala veleprodaji, ali od sada će biti usmjerena ka novom brendu.

U ponudi će za početak biti pšenično brašno, zatim sočivo, krompir, ražano brašno, laneno ulje, leblebije i divljač. Planirano je da se narednih godina ponuda proširi i doda suncokretovo ulje, speltino brašno, sokovi, jabukovača, tofu, ulje divljeg lana i proizvodi iz slobodnog uzgoja svinja i goveda.

Gradska imanja se već godinama obrađuju na organski način čime se podstiče biodiverzitet flore i faune. Zahvaljujući đubrenju isključivo kompostom stvara se humus i podržavaju prirodni životni procesi u zemljištu.

- Zemljišta bogata humusom skladište velike zalihe ugljenika i time daju suštinski doprinos zaštiti klime - izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog vijeća zadužen za klimu.

- Beč je jedini veliki grad koji ima sopstvenu organsku proizvodnju - objašnjava ponosno gradonačelnik Mihael Ludvig i zaključuje: - Šumarska i poljoprivredna preduzeća grada su realizovala jedinstven projekat koji je u još jednom aspektu obogatio kvalitet života u Beču.

(Foto: pilipphoto/shutterstock.com)

Izvor: ba.ekapija.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!