Bečke oaze: Grad u potrazi za kreativnim urbanim rješenjima


 

Projekat "Grätzloase" (kvartovska oaza) već godinama podržava inicijative kreativnog uređenja javnog prostora namijenjenog za poboljšanje života okolnog stanovništva. 3. marta 2021. godine se raspisuje i poziv "Junges Grätzl" (mladi kvart) s ciljem da se bečki urbani prostor redizajnira za potrebe djece i mladih.

Subvencija za stanovnike austrijske prijestolnice koji predlože dobru ideju iznosi do 3.000 eura bruto i namijenjena je za stvaranje privremenih ulica za igranje, sadnju biljaka, vertikalno urbano vrtlarstvo, ponude za vježbanje na otvorenom i igre za djecu.

Sve te aktivnosti se mogu ostvariti putem novo raspisanog poziva. Posebno se traže ideje koje se bave pitanjima okoliša, zdravljem stanovništva ili pitanjima raznolikosti s fokusom na potrebe najmlađe populacije.

Slične inicijative za ugodniji komšiluk, kao što je “zeleni parklet” se u Beču subvencioniraju od 2015. godine. “Parklet” je kreativna ideja za uređenje javnog prostora namijenjena za druženje okolnog stanovništva, a pretežno se postavlja na neiskorištenim parkinzima ili kao produžetak trotoara.

Osim što poziva na njegovanje komšijskih odnosa, svojim zelenilom doprinosi ugodnijoj mikroklimi tokom vrućih ljetnih dana. Program “Grätzloase” podržava sve koji žele dizajnirati urbani otvoreni prostor. Od 2015. do 2020. godine širom Beča provedeno je oko 380 ovih malih projekata, uključujući 220 “parkleta”.

Preuzeto: EurocommPR 
Izvor:www.energis.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!