Bekir Dolić, Bacc.Polj. – Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom


 

  • Podizanje i projektovanje voćnjaka,
  • Rezidbe i održavanje voćnjaka,
  • Održavanje i uređenje vrtova te dvorišta na godišnjem nivou,
  • Savjeti na godišnjem nivou – stručno praćenje zasada voćarskih, ratarskih te povrtlarskih kultura,
  • Izlazak na teren i rješavanje različitih pojava u zasadima kultivara,
  • Održavanje stručnih prezentacija i predavanja iz različitih oblasti poljoprivrede,
  • Pisanje i formuliranje projekata iz oblasti poljoprivrede za domaće i strane fondove subvencija (podsticaji, inostrani fondovi: IPA II, IPARD, USAID, ostali EU i međunarodni fondovi).

Bekir Dolić, bacc.polj. je agronom opće poljoprivrede s debelim iskustvom na terenu. Diplomirao je na temu “Uticaj pasmine krava na kvalitativna svojstva autohtonog polutvrdog sira” 25. marta 2015. godine na Biotehničkom fakultetu, Univerzitet u Bihaću, gdje je studirao na općem smjeru poljoprivrednog odsjeka (240 ECTS).

Radio je kao savjetnik za poljoprivredu za kompaniju Poljo-sementi d.o.o. gdje je vršio ulogu komercijalno-savjetodavnog agronoma. Ova kompanija posjeduje veleprodaju te lanac od 9 maloprodaja u BiH. Izlazio je na teren i rješavao raznu stručnu problematiku poljoprivredne proizvodnje kod kupaca.

Tokom rada za kompaniju Poljo-sementi d.o.o., radio je i za specijaliziranu poljoprivrednu zadrugu Agrodar gdje je vršio stručni nadzor nad proizvodnjom kod 800 proizvođača kornišona, 150 proizvođača paprike, te neznatan broj proizvođača maline. Vršio je i stručni nadzor nad 200 ha vlastite proizvodnje žita te 70 ha proizvodnje kukuruza ove zadruge.

Vršio je funkciju vanjskog stručnog saradnika za područje Bosne i Hercegovine za sjemensku kuću Poljodar TIM d.o.o. (Republika Hrvatska) te fabriku stočne hrane Panvita Kmetijstvo d.d. (Republika Slovenija).

Dio je stručnog tima koji je identificirao zarazu pitomog kestena u BiH kestenovom osom šiškaricom. Jedan je od utemeljitelja projekta “Sačuvajmo Krajiški kesten” (https://stage.cazin.net/vijesti-novi/spasimo-krajiski-kesten-cazinski-agronom-bekir-dolic-uzroci-smanjenog-uroda/) . Ima dva naučna rada na temu kestena.

Dio je tima koji je introdukovao određene tipove paprike u kooperativnu proizvodnju na području Bosne i Hercegovine.

Održao je preko 200 edukacija i predavanja iz raznih oblasti poljoprivrede.

Na području Bosne i Hercegovine vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke.

Dopisnik je za magazin Agro-planeta te Agro Eko Magazin. Vanjski je suradnik za portal Farmer.ba.

Surađuje s raznim stručnim i trgovačkim partnerima iz BiH, EU i svijeta u oblasti agronomije.

Certificarni implementator projekata iz raznih oblasti poljoprivrede za domaće podsticaje i EU fondove (IPA itd…). Nositelj je certifikata za auditora i inspektora za standarde kvaliteta u poljoprivredi poput: Global GAP, HACCP i sl., gdje ima već zavidnog iskustva.

Na području Bosne i Hercegovine surađuje s 4.000 poljoprivrednih proizvođača raznih proizvodnih pravaca.

Prošao je stručnu specijalizaciju za proizvodnju krompira u Nizozemskoj u kompaniji Flevostar. Stručni autor/dopisnik je i za najpoznatiji poljoprivredni web magazin na Balkanu, AgroKlub.

Student je na II ciklusu (magistarski, master studij) Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu na smjeru Fitomedicina (zaštita biljaka, biljna medicina).

Honorarno savjetuje neznatan broj kooperativnih proizvodjača za nekoliko kompanija te je aktivan kao vanjski stručni saradnik za nekoliko kompanija.Na svojoj farmi vrši ispitivanja vrsti, sorti i hibrida raznih povrtlarskih, ratarskih te voćarskih kultura.

Za sezonu 2018. zasijava makro-ogled kukuruza na imanju svojih roditelja u suradnji s Poljoprivrednim zavodom Unsko-sanskog kantona.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!