Biljna apoteka Eliksir: Proizvodi se u Tuzli, a osvaja cijelu BiH


 

Tarik Đozić rodom iz Srebrenice ima tridesetjednu godinu i ne to bila posebna informacija da Đozić već sad nema firmu u kojoj zapošljava sedam osoba. Eliksir, firma koja je prepoznatljiva po ljekovitim kapima i kvaliteti koju nude, već treću godinu niže uspjeh za uspjehom. Kako bi shvatili značaj Tarikovog uspjeha, potrebno je da se vratimo nekoliko godina unazad i shvatimo kako je uopšte došao do svega što je postigao.


Nema posla u struci

Tarik je rođen u Srebrenici. Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, njegova porodica je izbjegla u Tuzlu. Tu žive od 1992. godine. Tarik je pohađao tu osnovnu školu, a nakon srednje škole odlučio je da studira farmaciju. Želja mu je bila da nakon studija pronađe posao u struci, po mogućnosti da radi u proizvodnji, međutim, realnost je bila surova, do posla u proizvodnji je bilo nemoguće doći.

-“Dok sam studirao počeo sam da radim. Bavio sam se internet marketingom, iskreno, bilo mi je i žao što nisam upisao nešto povezano za marketingom. Moja sudbina je ipak bila farmacija. Nakon završetka, počinjem raditi u lancu apoteka u Tuzli. Moja je sreća što sam radio u firmi gdje se poštuju ljudske vrijednosti”, kaže za NEON Televiziju Đozić.


Bez obzira na odlične uslove na radnom mjestu, Tariku je bila želja da radi u proizvodnji. Ističe da je farmaceutska struka došla do nivoa koji nije zadovoljavajući, jer posao u proizvodnji nije bilo moguće dobiti.

-“Meni je uvijek želja bila da okušam sreću u proizvodnji. S obzirom da nemamo dovoljnu razvijenu farmaceutsku industriju, jedina mi je opcija bila da započnem svoju proizvodnju”, govori Tarik.

Sve je počelo 2017. godine

Tarik je to zaista i uradio. Njegova porodica se inače uvijek bavila pčelarstvom, a njegova majka je bila veliki poznavalac ljekovitog bilja.

-“Ja sam slušao njihova iskustva i uspio sam da povežem njihovo znanje i moje znanje koje sam stekao u farmaceutskoj industriji”, ističe Đozić.
 
Internet marketing im je mnogo pomagao na početku, bio je to veliki iskorak za njega i njegovu suprugu koja mu je od početka velika podrška.

-“Međutim, ja sam tad uvidio da se trendovi internet prodaje mijenjaju iz dana u dan. Dešava se da nešto što je sad popularno, već sutra nije, tako da je moj cilj bio da napravimo firmu koja će u budućnosti funkcionisati i bez internet marketinga. Zato smo mi sad zastupljeni u svim apotekama biljnim i prodavnicama zdrave hrane u državi, radimo promociju na terenu, tako da smo mi zaokružili jednu priču koja može funkcionisati bez Facebook-a”, naglašava Tarik.


Treba posebno napomenuti da se svi sastojci koji se nalaze u Eliksir kapima nabavljaju u Bosni i Hercegovini a da najviše ljekovitog bilja dolazi upravo iz Srebrenice gdje je i rođen Tarik.

Krenuo je od 0, veliki rizik a još veći uspjeh

Rizici su bili ogromni, ističe Tarik. Klima u državi je obeshrabrujuća a podrška kolega i prijatelja je izostala, svi su bili pesimistični kada su njegovi planovi u pitanju.

-“Bilo je teško započeti, institucije su spore, ako ti treba hitno dokument, nema šanse da možeš doći do njega a da ne čekaš. Počeli smo bez kreditnih sredstava, nismo dio nikakvog stranog projekta, sva sredstva koja se ulažu u posao su stvorena samo sa naših 10 prstiju”.


Tarik je u vrijeme pokretanja firme “Eliksir” radio na svom starom radnom mjestu. Bilo je kaže teško raditi dva posla, ali je vrijedilo.

-“Bilo je poprilično teško, u početku smo radili supruga i ja sami, kako smo razvijali svoju firmu, zapošljavali smo i ljude. Bilo je jako teško iznijeti i finansijki ali je bilo i teško stizati sve, jer sam ja radio i u apoteci a nešto sam i privatno započeo, tako da sam bukvalno radio dva posla. Iznenadio nas je nagli rast ovog posla, sad imamo i svoje apoteke, vjerovatno je to uticalo i moje znanje i dobar tim kojim sam okružen” govori sa osmijehom na licu Đozić.

Može se uspjeti u Bosni i Hercegovini

Eliksir i dalje upozno ulaže u opremu, proizvodnju, apoteke, lagere, cijene svoje radnike, želja im je da svi budu zadovoljni. Postoje i planovi za izvoz, međutim, za taj put govori Tarik, treba vremena. Na pitanje da li je teško uspjeti i da li se može uspjeti u Bosni i Hercegovini Đozić odgovara:

-“Mi smo primjer da može, treba raditi vrijedno ali i pametno, tako da je uspjeh moguć. Moja poruka mladima je da rade, teško jeste, nema posla, ali moraju da daju sve od sebe. Vidimo koliko je teško u BiH opstati, ali zapamtite, bolji je puno uspjeh u BiH, nego bilo gdje drugo, barem po mom mišljenju, tako da mislim da se mladi, bez obzira na sve, trebaju truditi da uspiju ako već imaju želju da nešto pokrenu”.
Izvor:Ntv.ba

VEZANE VIJESTI:

Proizvodi Biljne apoteke ELIKSIR - dostava na kućnu adresu!

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!