Bioreaktor na alge uklanja CO2 400 puta učinkovitije od drveća


 

Mogućnost uklanjanja ugljika algama možda je najveći potencijal koji imamo kada se radi o organskim procesima koje možemo iskoristiti kako bismo pobijedili problem klimatskih promjena.

Naučnici su godinama proučavali ovaj prirodni fenomen u nadi da će poraziti emisije stakleničkih plinova i proizvesti ekološki prihvatljiva biogoriva, a sada je američka tvrtka Hypergiant Industries osmislila uređaj u obliku kutije koji može upijati onoliko ugljika iz atmosfere kao i površina od 4.050 kvadratnih metara drveća.

Biljke procesom fotosinteze upijaju ugljikov dioksid, vodu i sunčevu svjetlost kako bi proizvele energiju. U prirodi bi biljke ovu energiju iskoristile za razmnožavanje i rast, a istraživači proučavaju načine kako skladištiti tu energiju i pretvoriti je u biogoriva.

Novi uređaj Eos Bioreactor tvrtke Hypergiant Industries možda izgleda kao ogroman Xbox u vrtu, no ova američka tvrtka ipak ne planira igrati igrice. Dimenzije reaktora su 90 x 90 x 210 cm te je osmišljen za ugradnju u urbani okoliš gdje bi trebao prikupljati i odvajati ugljik iz atmosfere te proizvoditi čisto biogorivo koje bi se dalje moglo koristiti za smanjenje doprinosa ugljiku.

Reaktor koristi posebnu vrstu algi Chlorella vulgaris, za koju se tvrdi da uklanja mnogo veću količinu CO2 iz atmosfere nego bilo koja druga biljka. Alge žive u cijevima bioreaktora i vodenom spremniku unutar uređaja koji je napunjen zrakom i izložen umjetnom svjetlu što algama pruža hranu potrebnu za razvoj i proizvodnju biogoriva.

Tvrtka Hypergiant Industries tvrdi kako je tehnologija skupljanja u Eos Bioreactoru toliko učinkovita da je 400 puta učinkovitija u skupljanju ugljika nego drveće koje zauzima istu površinu.

Cijeli proces nadgleda program koji upravlja svjetlom, temperaturom i pH vrijednošću vode u uređaju kako bi se dobio maksimalni učinak. Međutim, tvrtka još nije ni blizu komercijalne proizvodnje ovog bioreaktora.

Hypergiant Industries navodi kako će kasnije ove godine dizajn bioreaktora biti javno dostupan te potaknuti i druge istraživače u osmišljavanju sličnih rješenja, a više informacija o stavljanju ovog bioreaktora na tržište imat ćemo do kraja godine.

Preuzeto sa: Energis.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!