Brašno iz bosanskog mlina krunisano u Londonu


 

Stare vodenice i mlinovi svjedoci su da se u Bosni i Hercegovine odvajkada proizvodilo kvalitetno brašno i prerađivale žitarice, a ovu tradiciju porodica Bejtić iz Kiseljaka njeguje i čuva više od stotinu godina. Onivač firme Mlin-produkt, 75-godišnji hadžija Suljo Bejtić, ljubav prema proizvodnji brašna i zdrave hrane u njegovoj porodici prenosi se kroz generacije.

– Proizvodnja pšenice i prerada brašna u našoj porodici prenosi se s koljena na koljeno više od stotinu godina. Sve je počelo u vodenici mog djeda, hodže Osmana Jarmaza, na potoku Rikavac. U taj vakat u njoj su bila tri kamena, pa su se istovremeno mogle mljeti tri vrste žita – prisjeća se Suljo, koji je ovaj posao naslijedio od svoje majke i s njim se uspješno bavi više od 30 godina.

Kvalitet proizvoda

Stare vodenice u Višnjica Polju odavno nema. Na tom mjestu sada se nalazi novi moderni mlin. U ovom pogonu, koji je nakon ratnih razaranja ponovo izgrađen 2002. godine, proizvodi se brašno iznimne kvalitete, o čemu svjedoče i međunarodne nagrade, priznanja i certifikati. Ipak, Bejtići su posebno ponosni na “Zlatnu krunu” koja im je još 2007. godine dodijeljena u Londonu za kvalitet proizvoda.

– Kada smo obaviješteni da smo jedan od dobitnika međunarodne nagrade za kraljevski kvalitet u zlatnoj kategoriji nisam mogao vjerovati, mislio sam da je neka šala. No, ubrzo je uslijedio i zvaničan poziv za odlazak u Veliku Britaniju, gdje mi je rečeno da je ispitivanje kvalitete obavljeno tajno na uzorcima koje mi samostalno šaljemo u neke od renomiranih inostranih laboratorija – kaže Kerim, sin Sulje Bejtića i direktor Mlin-produkta.

Kao diplomirani ekonomista prošao je jednogodišnje usavršavanje u Njemačkoj za djelatnost kojom se bavi njegova porodica. Ono što brašno proizvedeno u mlinu Bejtićevih čini posebnim je činjenica da u njihovom brašnu nema bilo kakvih aditiva, koji su u praksi dozvoljeni u određenom postotku, ali dugoročnom upotrebom štetni po zdravlje.

-Stavlja se dosta koncentrata u brašno, a žene govore samo “dobro se razvija, dobar hljeb”. Ali, nama ljekari često govore o štetnosti tih koncentrata, zbog čega mi proizvodimo brašno koje ne sadrži aditive – govori Suljo u čijem se mlinu proizvodi više od 40 artikala, od čega je desetak vrsta brašna.

Zdrava hrana

Jedna od tih vrsta je brašno koje nastaje iz pšenice koja se zove spelta.

-Spelta ima zaštitnu košuljicu i ako je prskate, ono čime ste je tretirali svejedno ne može doći do njenog zrna. Potrebno joj je posvetiti mnogo pažnje da bi došli do čistog zrna spelte ili pira. Spelta sadrži gluten koji uglavnom ne izaziva alergije, za razliku od nekih drugih žitarica. Spelta ima jako tvrdu ljuspicu, te je proces njene proizvodnje dosta komplikovaniji, pa je cijena ovog brašna i viša u odnosu na ostale vrste integralnog brašna – objašnjava najstariji član porodice Bejtić.

Iako živi od proizvodnje brašna Suljina životna filozofija već 50 godina počiva na onome što nam je otkrio, pa nije ni čudo što je sa 75 godina zdrav i vitalan.

-Bijelo brašno, bijela so, bijeli šećer to nije vam zdravo. To sam iz jelovnika izbacio prije 50 godina. Istina, jedemo i mi kući nekada, ali pomalo – kaže Suljo čije riječi najbolje objašnjavanju i slogan Mlin-produkta – “zdrava hrana za zdrav život”.

U mlinu Bejtića proizvodi se “Brašno iz našeg mlina”, što je paleta proizvoda za koja se koriste žitarice uzgojene isključivo na bosanskohercegovačkim poljima.

Izvor: www.visitbih.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!