Bučino ulje: 5 zdravstvenih razloga zašto ga trebate piti – svaki dan


Bučino ulje odličan je dodatak salatama, juhama, a krije i neke zdravstvene pogodnosti. Intenzivnog je i gorkog okusa te je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

Dobiva se hladnim cijeđenjem sjemena bundeve.

Što se tiče zdravlja, bučino ulje odlično je za zdravlje srca, podiže raspoloženje, a dobro je i za kosu.

Što sadrži bučino ulje?

Jedna žlica bučina ulja sadrži 120 kalorija, od toga su masti 14 grama. Bučino ulje sadrži kalij, magnezij, kalcij, željezo, cink i fosfor te vitamine B, vitamin C te vitamin E. Upravo zbog mnogih vitamina i minerala koje sadrži, ovo ulje ima brojne blagodati za zdravlje.

Za što je sve dobro bučino ulje?

Istraživanja su pokazala kako je bučino ulje odlično za određene organe, ali i za kosu te kožu. Svakodnevna upotreba bučina ulja tako utječe na:

- zdravlje prostate
- rast kose
- probleme s urinarnim traktom
- zdravlje srca
- bolje raspoloženje

1. Zdravlje prostate

Bučino ulje dobro djeluje na zdravlje prostate jer regulira mokrenje, ali i smanjuje bolove. Može čak pomoći u poboljšanju stanja benigne hiperplazije prostate, odnosno povećane prostate, što može biti jako bolno i raditi velike probleme.

2. Urinarni trakt

Općenito, bučino ulje je odlično za funkcioniranje urinarnog trakta kojeg čine bubrezi, mjehur i uretra. S obzirom da regulira mokrenje, pomaže kod brojnih problema s mjehurom.

3. Rast kose

Potiče rast kose, posebno kod muškaraca s alopecijom. To je dokazalo i istraživanje u kojem su muškarci uzimali svaki dan 400 miligrama ulja 24 tjedana i kosa im je narasla za 40 posto.

4. Zdravlje srca

Zahvaljujući zasićenim masnim kiselinama koje sadrži, bučino ulje važno je za zdravlje srca. Smanjuje kolesterol i visoki krvni tlak, a oboje su rizik za razvoj srčanih bolesti.

5. Poboljšava raspoloženje

Bučino ulje, kao i bučine sjemenke poboljšavaju raspoloženje i smanjuju razinu stresa. Naravno, do ovoga će doći nakon svakodnevne konzumacije ulja, a rezultati će biti vidljivi nakon nekog vremena.

Osim navedenog, bučino ulje djeluje pozitivno na imunološki sustav, utječe na vid, poboljšava cirkulaciju i olakšava koncentraciju.

Koje su nuspojave bučina ulja?
Kada se uzima u prevelikim količinama bučino ulje može izazvati nadutost, gastritis i probavne smetnje. Neke osobe mogu biti alergične na bučino ulje pa ga ne smiju konzumirati. Također, osobe koje uzimaju lijekove za snižavanje tlaka bi se prije konzumacije trebali posavjetovati s liječnikom jer bučino ulje snižava tlak pa im samim time tlak može postati prenizak.

Kako se skladišti bučino ulje?
Bučino ulje važno je držati u tamnoj staklenoj boci, na hladnom i tamnom mjestu jer se u suprotnom može pokvariti. Rok trajanja mu je oko godinu dana u ovakvim uvjetima. Ako se koristi nakon toga, može izazvati probavne probleme. Važno je ulje ne zagrijavati i ne koristiti za pripremu hrane jer time gubi sva svoja svojstva.

Cijena bučinog ulja
Cijena varira ovisno o proizvođaču pa se tako litra bučina ulja može kupiti za 60 kuna, dok će kod nekih proizvođača cijena biti i 150 kuna za litru ulja.

Dakle, bučino ulje je bogato brojnim vitaminima i mineralima, ali i masnim kiselinama. Odlično je za rast kose, snižavanje kolesterola, zdravlje prostate i podizanje raspoloženja. Potrebno je pravilno ga skladištiti kako bi dulje trajalo i imalo istu kvalitetu kao i prvog dana.

Izvor: www.hr.n1info.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!