Čaj za smirenje – kako djeluje i koje su mu nuspojave


 

Čaj za smirenje koje vrste postoje


Čaj za smirenje može biti različite vrste ovisno kakvo smirenje prema tijelu želimo postići. To može biti za smirenje želučanih tegoba, sirenje kašlja, smirenje djelovanja žući, ali kad mislimo o čaju za smirenje svima na prvo na pamet dođe da se radi o smirenju živaca koji pomaže kod nesanice i općenito da se smirimo.

Ukoliko imate problema sa nesanicom i teško možete spavati svakako će vam čaj za smirenje pomoći. Ukoliko imate određene alergije pripazite koje vrste biljaka su umiješane u mješavinu za pripravak čaja.

Djelovanja čaja za smirenje ovisi o vrsti čaja koji ćemo koristiti za smirenje. Poznat je čaj od kamilice koji ima snažno djelovanje i učinkovitost na nesanicu. Čaj od matičnjaka zbog svog sastojka alkoholnog ekstrakta matičnjaka lista djeluje povoljno na anksioznost, kao i na teškoće sa spavanjem. Lavanda i čaj od lavande također pomažu u smirenju organizma. Te manje poznati čaj od pasiflora biljke koja originalno dolazi iz Južne i Sjeverne Amerike blagotvorno će utjecati na smirenje.


Čaj za smirenje kako djeluje


Još od doba Rimljana poznat je blagotvorni učinak kamilice na umirujući san, te liječenje anksioznosti. Kamilica je poznata ljekovita biljka koja djeluje tako da opušta cijelo tijelo pa tako pomaže kod nesanice. Vrlo često kamilica se nalazi i u mješavinama čajeva koji također imaju namjenu smirenje.

Čaj za smirenje od matičnjaka djeluje na raspoloženje koje vidno popravlja, smanjujući stres kroz koje svakodnevno prolazimo, djeluje i da smanjuje anksioznost i ublažava teškoće sa spavanjem. U kombinaciji sa valerijanom, matičnjak je vrlo učinkovit za ublažavanje nesanica kod žena koje su u menopauzi.

Korist od biljke lavanda poznata je od davnina, njezina upotreba osim kroz eterična ulja, može biti i kao čaj. Osim rješavanja nesanice i smirivanja, pomaže i kod depresija i općenito smirivanje uma. Uglavnom se preporučuje konzumacija čaja oko jedan sat prije spavanja. Moć lavande je da dovodi tijelo u stanje smanjenja depresije i umora.

Čaj za smirenje od pasiflore utječe na poboljšanje sna, ljubičasti cvijet pomaže kod nesanice i anksioznosti, ali prvenstveno se koristi za smirenje.

Čaj za smirenje ima li nuspojava

Iako se radi o biljnim preparatima u nekim situacijama i kod nekih zdravstvenih kroničnih oboljenja ipak treba pripaziti jer biljke djeluju na tijelo. Ukoliko imate nekih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema ili se spremate na operativni zahvat, čaj za smirenje trebate koristiti u dogovoru sa vašim liječnikom primarne zdravstvene zaštite. Tako na primjer čaj od pasiflore ne biste trebali konzumirati barem dva tjedna prije operativnog zahvata jer bi mogao utjecati na tok anestezije.

Isto je i sa čajem od lavande, konzumacija čaja dva tjedna prije operacije nije preporučljiva. Pripazite i na alergije zbog intenzivnog mirisa osobama sa alergijama bi moglo izazvati alergijsku reakciju.

Čaj za smirenje od matičnjaka ima negativno djelovanje na štitnjaču, pa ukoliko imate problema sa štitnjačom bolje je ne konzumirati ovaj čaj. Dijabetičari također ne bi trebali uzimati ovaj čaj jer matičnjak djeluje tako da smanjuje razinu šećera u krvi, pa kontroliranje glukoze može biti nerealno i opasno. Kamilica ima još najblagotvorniji učinak i ukoliko nemate alergiju na kamilicu može se konzumirati i kod drugih zdravstvenih tegoba., naravno kao i sve u razumnim količinama.

Izvor: Arz.hr

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!