Čajevi za želudac


 

Postoje brojne biljke koje mogu utjecati na gastrointestinalni sustav, ali dobra vijest je da one najučinkovitije vjerojatno već imate doma. Čajevi od mente, kamilice i đumbira se najčešće koriste za smirenje abdominalnih simptoma, a u nastavku saznajte više o njima.

Nervoza želuca simptomi 

*NAPOMENA: Tekst je samo informativnog karaktera i za sva dodatna pitanja ili kontinuirane probleme sa želucem, svakako se posavjetujte sa vašim ljekarom.
Uobičajeni simptomi nervoznog želuca mogu uključivati:
- "Leptiri" u želucu
- stezanje, trzanje, grčevi, čvorovi u želucu
- osjećati se nervozno ili tjeskobno
- drhtanje, drhtanje, trzanje mišića
- često nadimanje
- uznemirenost želuca, mučnina ili nemir
- probavne smetnje ili brza punoća tokom jela
- toplina, lepršanje ili natečen osjećaj u trbuhu
- pojačano mokrenje i pokreti crijeva

Ako osjećate bol i mučninu u želudcu, a želite posegnuti za prirodnim lijekom kojeg možete brzo i jednostavno pripraviti kod kuće onda je to definitivno čaj. Ovi čajevi pomoći će vam smiriti želudac

5 najboljih čajeva za bol i mučninu: 

1. Čaj od đumbira
Đumbir se često koristi za smirivanje nelagode u želudcu, uključujući mučninu. On potiče probavu, ima protuupalna svojstva, jača imunološki sustav i pomaže u detoksikaciji jetre. Iako ima brojna dobra svojstva, treba biti oprezan s njim jer može sniziti razinu šećera u krvi i krvni tlak, pa dijabetičari i ljudi koji koriste tablete za snižavanje krvnog tlaka trebaju biti na oprezu. Njegova svojstva mogu pomoći u smanjenju osjećaja mučnine tijekom trudnoće i kemoterapije.

2. Čaj od mente
Sadrži eterično ulje metvice i nema poznate štetne učinke. Metvica opušta probavni sustav, promičući cjelokupnu probavu. Sve te gastrointestinalne blagodati mogu olakšati osjećaj mučnine i nelagode u želucu. Ugodan miris čaja smiruje živčani sustav, a čaj predstavlja odličan tretman za ublažavanje grčeva, vjetrova i probavnih smetnji. Također, menta je popularna alternativa za liječenje sindroma iritabilnog crijeva (IBS), crijevnog poremećaja koji uzrokuje bol u trbuhu, nadutost, nepravilan rad crijeva.

3. Čaj od kamilice
Kamilica je cijenjena kao probavni relaksant i korištena je za liječenje različitih gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadimanje, probavne smetnje, proljev, anoreksiju, mučninu, bol i povraćanje.

4. Čaj od komorača
Komorač olakšava mišiće probavnog trakta. Čaj od komorača smanjuje nadutost, ali i mučnine. On može pomoći smanjiti intenzitet mučnine tijekom menstruacije.

5. Čaj od sladića
Korijen sladića široko se koristi kao zaslađivač u mnogim namirnicama i pićima, ali unatoč ugodnom okusu nudi i neke zdravstvene beneficije. Prema istraživanjima, jedna od tih blagodati je sposobnost smanjenja simptoma probavne smetnje i mučnine.
Ako osjećate bol ili mučninu u želudcu, kuhanje jednog od ovih pet čajeva može ublažiti simptome. Ako se nelagoda nastavi ili postane bolnija, obratite se svom liječniku jer je to možda znak ozbiljnijeg problema, piše Mind Body Green.

GASTRITIS I PREHRANA

Zeleni čaj

Zeleni čaj postaje sve popularnije piće ili napitak u područjima Zapadne civilizacije. Odavno je prisutan kao napitak dalekog istoka i otuda dolaze prvi zapisi o njegovoj ljekovitosti. Posjeduje u svom sastavu jedne od najjačih antioksidansa, poput epigalokatehina, koji su pokazali da se mogu koristiti kao molekule s protuupalnim djelovanjem i da sprječavaju malignu proliferaciju stanica. Treba istaći da se dnevno može popiti oko tri šalice zelenog čaja i da je njegovo djelovanje povoljno na organizam ako se koristi redovito tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Zeleni čaj potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, stimulira rad jetre, štiti sluznice i membrane stanica oštećene djelovanjem slobodnih radikala.

Istraživanje u kojem je promatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja karakteriziranih upalnim promjenama, a na taj način produljuje životni vijek. Budući da sprječava resorpciju željeza, ne treba zeleni čaj davati djeci jer može uzrokovati anemiju u djece. Osim toga sadrži kofein, pa kod osoba osjetljivih na tu tvar treba izbjegavati piti zeleni čaj tijekom kasnog popodneva i večeri.

 

Čaj za smirenje želuca

Pije se čaj od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice. Svaki dan popiti pola litre do litru čaja, malo po malo kroz cijeli dan. 

Što jesti, a što izbjegavati?

I obroci moraju biti češći i količinski manji. Izbjegavati pečenu i pohanu hranu te sve što je prekiselo, preljuto, prehladno ili prevruće, alkohol i kavu. Trebate znati da šećer potiče lučenje želučane kiseline, zbog čega ga pod svaku cijenu trebaju izbjegavati bolesnici koji već pate od prevelike količine kiseline. Kažemo da jetra i želudac više vole gorko, stoga ponekad u čaj možemo dodati i malo pelina, kičice ili maslačka. Tijekom bolesti tj. gastritisa, želudac teško probavlja sirovu hranu pa voće i povrće treba termički obraditi jer će vas neprobavljena celuloza i balastne tvari napuhivati i uzrokovati grčevite bolove i nelagodu.
Uz čaj redovito kroz 3 mjeseca trošiti i biljne kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, uz malo iđirota ako je prisutna pojačana kiselina - žgaravica. 

Ako za čaj nemate vremena preporučujemo samo kapi za želudac  50-70 kapi dnevno, popiti u pola čaše vode, no ja bih ipak savjetovala i čaj i kapi zajedno jer ćemo dobiti bolju, bržu i efikasniju terapiju.

Mjere opreza

Iako se biljni čajevi obično smatraju sigurnim, budite oprezni kada dodajete novu vrstu čaja u svoje dnevne rituale. Biljni čajevi mogu uzrokovati neugodne nuspojave poput proljeva, mučnine ili povraćanja ako se prekomjerno konzumiraju.

Za bolju probavu

Pomiješajte 20 g cvjetova kamilice, 20 g paprene metvice, 10 g stolisnika, 10 g kičice, 10 g korijena žutog sirištara. 2 čajne kašike mješavine prelijte s 250 ml kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta, a potom ocijedite. Čaj pijte nezaslađen tijekom objeda.
1-2 čajne žličice stolisnika prelijte sa 200-250 ml vrele vode, ostavite pokriveno 10 minuta. Pijte nezaslađen čaj 3-4 puta na dan za vrijeme obroka.
Pomiješajte 25 g lavandina cvijeta, 25 g mažurana, 25 g kadulje i 25 g lista paprene metvice. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite pokriveno 10 minuta. Pijte nezaslađeno, pola sata prije jela.

Protiv mučnine

1-2 čajne kašike paprene metvice prelijte sa 250 ml kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta pa ocijedite. Pijte nezaslađeno, 1-2 šalice dnevno, u malim gutljajima.

Protiv nadimanja, grčeva i upala
Pomiješajte po 25 g plodova komorača, anisa, korijandra i kima. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml vrele vode. Pijte nezaslađeni čaj 1-2 puta dnevno.
Pomiješajte 20 g korijena sladića, 20 g cvjetova kamilice, 5 g listova matičnjaka i 5 g paprene metvice. 1 čajnu kašikumješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta, a potom ocijedite. Nakon objeda popijte šoljicu nezaslađenog čaja.


Za bolji rad jetre i žuči
Pomiješajte 20 g tratinčice (cvjetovi i listovi) i 20 g koprive. 2 čajne kašike mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta i ocijedite. Tijekom dana pijte 2-3 šoljicealice nezaslađenog čaja.
1 čajnu žličicu korijena vodopije (cikorije) prelijte sa 200 ml vrele vode, pustite da odstoji pokriveno 10 minuta. Pijte 2-3 šalice na dan, nezaslađeno, prije jela.
Pomiješajte 20 g maslačka (korijen i zelen), 20 g listova paprene metvice, 10 g cvjetova nevena. 2 čajne žličice mješavine prelijte sa 250 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, ocijedite i tijekom dana pijte 2-3 šalice nezaslađenog čaja.

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!