Eko sir Puđa - Pobjednik Balkanskog festivala sira


 

Na 8. Festivalu sireva Balkana, izložbi autohtonih sireva regije, koji je održan ove sedmice u Beogradu, prema glasovima publike je pobjedu odnio “Eko sir Puđa” iz Livna. Ova nagrada je još jedan dokaz da sirevi iz Bosne i Hercegovine uživaju veliko povjerenje potrošača u regiji, ali i ugled među proizvođačima sira. Također, susret sirara u Beogradu bila je prilika za uspostavu saradnje, povezivanje distributera i razmjenu informacija o izazovima na međunarodnom tržištu sira.

USAID/Sweden FARMA II je podržala „Eko sir Puđa“ kroz sufinansiranje nabavke opreme za kooperante, te kroz edukacije i trening programe koji su doprinijeli podizanju standarda proizvodnje. „Eko sir Puđa“ zajedno sa nekoliko drugih proizvođača sira širom zemlje redovni je učesnik Balkanskog festivala sira, te je već postalo pravilo da bosanskohercegovački sirevi na ovom događaju ostvaruju najveća priznanja. 

Festival sireva Balkana je održan u Domu omladine Beograda, uz učešće sirara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, te gostiju iz Francuske i Holandije. Nakon Hrvatske i Crne Gore, Srbija je treće po veličini izvozno tržište sira iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: www.farmabih.ba 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!