Eterično ulje lavande i kako ga napraviti?


 

Eterično ulje lavande (lat. Lavandula angustifolia) je ulje koje se dobiva destilacijom cvijeća biljke lavande. To je blago aromatično ulje sa svijetlo plavkastim tonovima. Eterično ulje lavande se često koristi u aromaterapiji i kozmetici zbog svojih ljekovitih svojstava.

Ima mnoga pozitivna djelovanja na tijelo i um. To je poznato po tome što pomaže u smirenju i ublažavanju stresa, te se često koristi za poboljšanje spavanja i ublažavanje anksioznosti. Također, eterično ulje lavande se smatra dobrim za liječenje kožnih problema, kao što su opekline i iritacije, te se često koristi u proizvodima za njegu kože.

Eterično ulje lavande se također može koristiti u kozmetici kao dodatak u maske za lice i šampone zbog svojih antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Također se može koristiti u parfemima i drugim proizvodima za njegu tijela zbog svojeg blagog, umirujućeg mirisa. Treba koristiti s oprezom, jer može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Prije upotrebe, treba se posavjetovati sa stručnjakom ili liječnikom.

Eterično ulje lavande za kosu 

Eterično ulje lavande može biti korisno za njegu kose. To se može dodati šamponima ili maskama za kosu radi poboljšanja njihovog djelovanja i da bi se dodao blagi, prijatan miris. Eterično ulje lavande ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći u liječenju kožnih infekcija na glavi i uklanjanju peruti. Također, eterično ulje lavande može pomoći u smanjenju suhoće i lomljivosti kose te poboljšati njen sjaj i elastičnost.

Da bi se koristilo eterično ulje lavande za njegu kose, obično se razrijedi sa nekim baznim uljem, poput maslinovog ili avokadovog ulja, da bi se smanjio rizik od iritacije kože. Prije upotrebe, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom ili liječnikom, osobito ako imate osjetljivu kožu ili ako ste alergični na lavandu ili druge sastojke.

LAVANDA ZA GLAVOBOLJU

Lavanda se može koristiti kao prirodni lek za glavobolju. To se može uraditi na nekoliko načina:

Esencijalno ulje lavande: Esencijalno ulje lavande se može masirati u vrat, teme i zatiljak kako bi se olakšalo glavobolja. Može se koristiti i u aromatizatoru za vazduh ili dodati u kupku za kupanje.

Čaj od lavande: Lavanda se može koristiti i u obliku čaja. Čaj od lavande se može piti tokom dana kako bi se smanjila glavobolja.

Lavandin voda: Lavandin voda se može koristiti za pranje lica ili kao tonik za lice. To može pomoći da se smanji glavobolja.

Ipak, treba imati na umu da se lavanda ne preporučuje kao zamjena za ljekove protiv glavobolje koje propisuje ljekar. Ako se glavobolja ponavlja ili je jaka, treba se posavjetovati sa ljekarom.

Kako napraviti eterično ulje od lavande

Eterično ulje lavande se može dobiti destilacijom cvijeća biljke lavande. Postoje dva osnovna načina da se to učini: destilacijom u parnoj kupelji i destilacijom sa hlađenjem.

Destilacija u parnoj kupelji:

Potrebno je pripremiti parnu kupelj sa spremnikom za vodu i cjedilom za destilaciju.

U cjedilo za destilaciju se stave cvijeće lavande i prekriju vodom.

Voda se zagrije do ključanja i para se prelije preko cvijeća lavande u spremnik za hlađenje.

Para se hladi i pretvara se u kondenzat, a eterično ulje se odvaja od vode i skuplja na površini.

Eterično ulje se može odvojiti od vode pomoću razdvojivača ili čašom za uzimanje uzoraka.

Destilacija sa hlađenjem:

Potrebno je pripremiti spremnik za hlađenje sa cjedilom za destilaciju i spremnikom za ulje.

U cjedilo za destilaciju se stave cvijeće lavande i prekriju vodom.

Voda se zagrije do ključanja i para se prelije preko cvijeća lavande u spremnik za hlađenje.

Para se hladi i pretvara se u kondenzat, a eterično ulje se odvaja od vode i skuplja u spremniku za ulje.

Destilacija eteričnog ulja lavande zahtijeva određena znanja i opremu, te se preporučuje da se prvo posavjetujete sa stručnjakom ili liječnikom prije nego što se upustite u ovaj proces. Također, treba imati na umu da je destilacija eteričnog ulja lavande vrlo vremenski i radno intenzivna te da može biti skupa. Zbog toga, mnogi ljudi radije kupuju gotova eterična ulja od lavande umjesto da ih sami proizvode.

LAVANDA U SAKSIJI

Lavanda je lijepa i mirisna biljka koja se često sadi u saksijama. Ona voli sunčana mjesta i zahtjeva dobro drenirano tlo. Lavanda se može posaditi u saksiju sa tlom od supstrata za cvijeće i malo pijeska ili šljunka kako bi se sprečilo prekomjerno zadržavanje vode. Preporučuje se da se lavanda zaliva redovno, ali da se ne dozvoli da se tlo prekomerno navlaži. Lavanda se može presaditi u veću saksiju kada počne da raste.

Lavanda se također može koristiti kao dekorativni element u dvorištu ili na terasi. Ona može da se sadi u saksiji zajedno sa drugim biljkama, kao što su geranije ili pelargonije, ili se može posaditi u grupama u većoj saksiji. Lavanda se može koristiti i kao dekorativno cvijeće u cvijetnim aranžmanima.

Farmer.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!