Hoćemo li u skoroj budućnosti koristiti zamjenu za jaja?


Odjel za staničnu poljoprivredu finskog istraživačkog instituta VTT koristi komercijalno dokazanu Trichoderma tehnologiju za rješavanje ekoloških problema povezanih s proizvodnjom jaja i bjelanjka, jednim od najčešće korištenih životinjskih proteina u svijetu.


Finski biotehnološki startup Onego Bio objavio je vijest o uspješnom zatvaranju ciklusa prikupljanja sredstava u visini od 10 milijuna eura i to uz sudjelovanje ulagača Agronomics i Maki VC. Navedeni iznos prikupljen je za komercijalizaciju tehnologije tvrtke Onego Bio koja je razvijena i istražena u finskom istraživačkom institutu VTT-u, a omogućuje proizvodnju bjelanjka tehnologijom stanične poljoprivrede. Bioalbumen je protein proizveden korištenjem preciznog postupka fermentacije kojim se dobiva protein identičan bjelanjku, a za koji nisu potrebne kokoši nesilice. U startupu Onego Bio smatraju kako će u svijetu ubrzano rasti potražnja za proteinima bjelanjka neživotinjskog porijekla jer intenzivan uzgoj peradi uzrokuje brojne opasnosti za okoliš, kao što su prekomjerno korištenje vode i zemljišta, emisije stakleničkih plinova, ali i rizik od globalnih pandemija. „Želimo zahvaliti VTT-u i našim investitorima na podršci tehnologiji koja je dio većeg vala promjena mišljenja o alternativnim načinima proizvodnje hrane.

Pravo je vrijeme za razvoj ove tehnologije i početak proizvodnje našeg proizvoda, budući da su potrošači otvoreniji za isprobavanje proizvoda koji nisu životinjskog podrijetla”, izjavila je Maija Itkonen, direktorica tvrtke Onego Bio. 

Globalna proizvodnja jaja gotovo se udvostručila tijekom posljednjih 20 godina i predviđa se da će dosegnuti 138 milijuna tona do 2030. Stoga je finski VTT razvio sigurnu, održivu i financijski isplativu metodu stanične poljoprivrede za proizvodnju ovalbumina – glavnog proteina koji se koji se nalazi u bjelanjku jajeta i čini oko 55 % ukupnog proteina. Ovaj biotehnološki proces za proizvodnju proteina temelji se na korištenju mikroflore Trichoderma reesei uz pomoć vode, šećera i određenih minerala te može pomoći u rješavanju ekoloških problema proizvodnje jaja.

U VTT-u također ističu kako odabrana tehnologija ima vrlo visoku učinkovitost. Stanična poljoprivreda zasniva se na korištenju biotehnologije umjesto konvencionalnog uzgoja za proizvodnju hrane, čime se mogu osigurati alternativni načini koji manje ovise o neodrživim praksama. U VTT-u navode kako se nova metoda može usporediti s proizvodnjom piva, u kojoj se mikroorganizam hrani šećerom kako bi proizveo alkohol. „VTT-ovi laboratoriji i tehnički timovi posjeduju vrhunsko znanje i razvijaju inovacije, zbog čega ćemo nastaviti suradnju, a uz naše investitore ćemo se istovremeno fokusirati na komercijalizaciju tehnologije”, dodala je Itkonen.

Onego Bio najavljuje izgradnju svog pilot postrojenja u Finskoj tijekom sljedećih godina te pokreće postupak stjecanja potrebnih komercijalnih odobrenja za svoj prvi proizvod - Bioalbumen. Proizvod se najprije planira plasirati na tržištu SAD-a, gdje regulatori omogućuju brže stavljanje proizvoda na tržište. Osim toga, proizvod se planira plasirati kao prehrambeni sastojak za pekarsku i konditorsku industriju, kao i proteinski dodatak za fitness proizvode, a tijekom određenog vremena najavljuje se i početak prodaje vlastitih brendiranih proizvoda za pečenje i kuhanje. 

„Naša misija je poticanje upotrebe alternativnih proizvoda čime potrošačima omogućujemo pristup ukusnoj i zdravoj hrani neživotinjskog porijekla. Bjelanjak je dobra početna točka za proizvodnju drugih proteina jer se zbog svojih jedinstvenih svojstava  iznimno teško zamjenjuje alternativnim sastojcima.

Jaja su u mnogim primjenama ključni proizvodi, a našom alternativom omogućit ćemo proizvodnju drugih krajnjih proizvoda bez korištenja životinja”, kazala je Maija Itkonen. „Vrlo smo impresionirani novom tehnologijom koja ima velik potencijal za široku industrijsku primjenu, a cjenovno je konkurentna konvencionalnoj proizvodnji jaja koja uvelike štetno djeluje na okoliš i dobrobit životinja“, rekao je Jim Mellon, direktor tvrtke Agronomics. „Predviđa se da će proizvodnja hrane temeljena na staničnoj poljoprivredi dovesti do poremećaja cjelokupnog sustava prehrambene industrije, no nova tehnologija neće samo pozitivno utjecati na zaštitu okoliša, već će smanjiti izloženost antibioticima te pridonijeti globalnom zdravlju sprječavanjem zaraznih bolesti, poput ptičje gripe.“

„U Finskoj postoje sjajne tvrtke koje rade na drugim područjima stanične poljoprivrede, a sada je vrijeme za alternativnu proizvodnju proteina koji se tradicionalno dobivaju iz životinja. Nadamo se da nova tehnologija poslužiti kao jedna od ključnih prekretnica prema održivijem i zdravijem prehrambenom sustavu”, zaključuje dr. Tua Huomo, potpredsjednica VTT-a.

S.F. / Ekovjesnik.hr

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!