Holandska inovacija: „Nebeska košnica“ – idealno rješenje za urbano pčelarstvo!


 

U holandskom gradu Maastrihtu već duže vrijeme traje testiranje novog sistema pčelarenja, a koji bi trebao olakšati posao urbanih pčelara. Košnice su postavljenja na podesivi stalak, a koji je vezan za stub i koji se podiže pomoću ugrađenog mehanizma. Ovaj sistem omogućuje pčelaru da košnicu podigne i do šest metara od zemlje, daleko od alergične i „prestravljene“ publike

Urbano pčelarstvo u zadnjih nekoliko godina je u stalnom porastu, a urbani pčelari sve radnje oko košnica obavljaju veoma oprezno, strogo vodeći računa da su košnice uvijek na odgovarajućem mjestu. Jer, lokalni propisi za urbano pčelarstvo su uglavnom veoma striktni i njihovo narušavanje obično se ne toleriše.

Inovacija je dobila ime „Nebeska košnica“ (Sky Hive) a njeni tvorci, lokalna kooperativa između pčelara i dizajnera iz britanskog udruženja „Bee Collective“, ističu da je cilj ove inovacije stimulisanje razvoja pčelarstva u savremenoj životnoj sredini.

Prototip „Nebeske košnice“ je smješten u Sfinks Parku, u samom centru Maastrichta, koji je nekada bio poznata industrijska zona, a prije nekoliko godina je pretvoren u park. Ipak, gradske vlasti na ovom mjestu planiraju izgradnju stambenog naselja, a pčelari ističu da pčele neće predstavljati opasnost po buduće stanare.


S obzirom da postoje određeni zakoni koji ograničavaju držanje klasičnih košnica u urbanim sredinama, jer mogu predstavljati opasnost za alergične osobe, holandski urbani pčelari su došli na ideju da naprave košnicu odvojenu od zemlje.“Veliki broj ljudi ima iracionalan strah od pčela tako da nisu ni svjesni njihove koristi. Upravo iz tih razloga veoma je važno da javnost informišemo o značaju ovih insekata, a razvoj urbanog pčelarstva je jedan od načina da ljude približimo i obrazujemo ih o važnosti pčela u našem ekosistemu – navode holandski pčelari.

– Dizajn i princip je prilično jednostavan, dvije košnice su postavljene na platformu koja se uz pomoć stuba može podizati i spuštati na željenu visinu. Kada se košnice spuste, pčelari obavljaju sve neophodne poslove poput održavanja i pregleda stanja kolonije. Nakon toga, pčele se podižu na sigurnu udaljenost gdje su zaštićene od vandala, a javnost ne mora da brine za ubode i napade alergije.

Pčele koje se nalaze u „Nebeskoj košnici“ napuštaju košnice i u potrazi za polenom prelaze i do tri kilometra, oprašujući i skupljajući nektar iz cvijeća iz okolnih parkova i zelenih površina. Prema riječima pčelara ova košnica predstavlja i svojevrsni poklon gradu Maastrichtu ali i mladim osobama koji tek ulaze u pčelarske vode.

“O pčelama se najviše brine nova generacija mladih pčelara, radeći u grupama i slušajući uputstva od iskusnijih pčelara. Zadatak dugogodišnjih pčelara je da utvrde problem u pčelinjoj zajednici, a mladi pčelari imaju jedinstvenu priliku za praktično učenje. Svaka košnica je također povezana na Internet tako da pčelari mogu razmjenjivati i uspoređivati podatke u realnom vremenu. Također, mehanizam podizanja i spuštanja košnica radi uz pomoć napajanja sunčevom energijom. Solarne ploče se nalaze na krovovima košnica, što olakšava rad pčelarima jer ne moraju sa sobom nositi nikakvu opremu kada odlaze na obilazak kolonija.

“Postavljanjem „Nebeske košnice“ na javno mjesto, pčelarstvo je postalo dostupno svima, bez obzira bili pčelari ili ne. Svako ko je zainteresovan može prisustvovati sastancima, promatrati rad pčelara ili se čak pridružiti i preuzeti odgovornost za brigu o ovim pčelama – ističu tvroci ove jedinstvene košnice.

Ukoliko ovo rješenje pokaže pozitivne rezultate u narednom periodu, holandski urbani pčelari se nadaju  postavljanju još nekoliko „Nebeskih košnica“ širom grada.

Izvor: (bhpcelar/D.K.)

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!