IPA 2018 za BiH: Najviše sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj


 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju  o Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu iz kojeg bi najviše sredstava trebalo biti usmjereno za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.      

Tako bi za ovu oblast bilo usmjereno do 30 miliona eura finansijske pomoći iz paketa IPA 2018. godine, i to direktno poljoprivrednim proizvođačima i operaterima s hranom te kao podrška izgradnji institucionalnih i administrativnih kapaciteta svih relevantnih institucija u oblasti sigurnosti hrane, veterinarstva i u fitosanitarnoj oblasti.

Za oblast zaštite okoliša planirana su sredstva do 20 miliona eura, koja će biti usmjerena   na infrastrukturne radove u oblasti voda i upravljanja čvrstim otpadom te na podršku za implementaciju direktiva EU u ovim oblastima, dok je za deminiranje planirano do 10 miliona pomoći.

Ove tri oblasti povukle bi oko 70 posto iz IPA paketa za 2018. godinu koji  za Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 77, 8 miliona  eura.

Prijedlog institucija u BiH sadrži listu 11 projekata iz oblasti pravde, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja, okoliša, trgovine, deminiranja, ravnopravnosti spolova, podrške učešću u programima EU, kao i podrške programu ekonomskih reformi i vidljivosti evropskih integracija. Vrijednost ovih projekata je za oko šest miliona eura veća od raspoložive alokacije za Bosnu i Hercegovinu.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH će Prijedlog državnog IPA 2018 paketa odmah dostaviti Evropskoj komisiji.

Evropska komisija zadržava pravo da napravi određene izmjene u projektnim prijedlozima, uključujući i finansijske iznose.

Izvor: www.akta.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!