Kako piti čurekotovo ulje?


Korištenje čurekotovog ulja / ulje kima jedan je od najjednostavnijih načina za jačanje imuniteta i vraćanje organizma u biološku ravnotežu.

Čurekotovo ulje proizvodi se hladnim cijeđenjem i presovanjem čurekotovog sjemena, koje se još od vremena drevnog Egipta koristi kao narodni lijek.
Ulje crnog kima smatra se “tonikom” za cijeli naš organizam, a pogotovo za imunološki sustav, a ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje. 

Ljekovita svojstva ulja crnog kima:

- jača imunitet
- tjera parazite
- sprečava urinarne infekcije
- pomaže kod alergija i astme
- ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje
- poboljšava probavu
- čuva zdravlje srca i krvnih žila
- pomaže kod artritisa i reume
- regulira visoki tlak
- smanjuje razinu štetnog kolesterola
- regulira razinu šećera
- pomaže kod bolesti zubi i desni
- pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja
- pomaže kod problematične kože
- poboljšava pamćenje
- sprječava gubitak kose i prerano sjedenje kose
- otapa žučne kamence

ĆUREKOT ULJE

Ulje crnog kima dostupno je u obliku ulja ili kapsula. Preporučena dnevna količina je jedna čajna kaškica triput dnevno. Ulje može se koristiti i lokalno - za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.

U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kima s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.

Kod bolesti uha, ulje crnog kima razrijeđeno s maslinovim uljem kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka - nanosi se na oko.

Kupujte samo kvalitetno, nerazrijeđeno ulje crnog kima.

Najbolje ulje crnog kima dolazi iz južne i jugozapadne Aziji, najčešće iz Egipta -  zemlje odakle ta biljka izvorno potječe.
Crni kim pronađen je u Tutankamovoj grobnici, a smatra se da je ulje ove biljke koristila i Kleopatra. Ulje crnog kima smatra se lijekom za skoro sve zdravstvene tegobe, od alergije do hipertenzije, a zadnjih se godina sve više istražuje na koje sve bolesti točno pozitivno utječe.

Tako su naučnici dokazali kako samo dva grama crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi, pa je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, a također je jedno istraživanje pokazalo kako ekstrakt crnog kima ima utjecaj i na očuvanje zdravlja srca.

Kako se koristi čurekotovo ulje?

Zbog velikog broja bolesti kod kojih crni kim pomaže i negovog pominjanja u vjerskim i drugim starim knjigama dolazi do određene doze mističnosti pa čak i strahopoštovanja oko načina upotrebe ulja i sjemena. Za ovo apsolutno nema potrebe. Ako možete koristiti ostala jestiva ulja kao što su maslinovo, bučino, susamovo, lješnikovo, orahovo i tako dalje onda možete bez bojazni koristiti i ulje čurekota bez nekih većih problema.

Mali broj osoba može biti alergičan kao i na sva druga ulja, a postoje i neka upozorenja kod korištenja velikih kolićina sjemena (25 grama ili više odjednom). 
Doziranje i način upotrebe detaljno su opisani na ovim web stranicama, ali ulje crnog kima se može koristiti baš isto kao i ostala jestiva ulja. Na primjer kao prelijev po salatama uz limun ili jabukovo sirće. Ukus je lijep i pikantan. Ako vam je prejak ili ako ga ne volite, slobodno razblažite sa maslinovim ili drugim ljekovitim uljima. Evo par recepata koje mogu da razbiju misteriju korištenja i sjemena i ulja crnog kima.

Ulje i sjeme crnog kima su prava blagodat i koristite ih svakodnevno ne samo kad imate zdravstvene probleme, već i kao preventivu i stil zdravog života.

Ulje crnog kima doziranje i kako ga pravilno koristiti

Doziranje ulja crnog kima poprilično je jednostavno. Preporučuje se 3 čajne kašikice dnevno jedan sat prije jela. To jest na prazan stomak.

Za većinu osoba koje žele ojačati imuni sistem i spriječiti ili umanjiti šanse za dobijanje bolesti doziranje na ovaj nacin je sasvim zadovoljavajuće.

Ulje se moze uzimati na razne nacine. Neke smo vec opisali na drugim web stranicama, ali evo nekoliko najjednostavnijih nacina. 
Jedna cajna kasikica ulja crnog kima pomješana u jogurt. Koliko jogurta, zavisi od vašeg ukusa. Možete dozirati u pola kafene šoljice ili u punu čašu jogurta.
Jedna čajna kašikica u malo meda. Praktično za djecu i osobe koje ne vole jogurt.

Doziranje ulja crnog kima u medu se ne preporučuje diabeticarima i gojaznim osobama.
Ulje crnog kima doziranje na salati. Ulje ima prijatan ukus dat će dodatnu aromu salati. Pošto se uzimanje ulja crnog kima regularno preporucuje prije jela, da bi se dobio isti efekat na salatu mozete dodati i vise od jedne kasikice. Ako spremate obrok samo za sebe, dvije kasikice je dovoljno.

Ako se salata sprema za cijelu porodicu, dodajte dvije kasikice za svaku osobu.

ULJE ČUREKOTA MOŽETE NARUČITI NA VAŠU ADRESU - KLIKOM OVDJE
 
 
 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!