Koji je najbolji čaj za bubrege?


Postoje mnogi različiti čajevi koji se preporučuju za dobro zdravlje bubrega. Međutim, treba imati na umu da svaki čaj ima svoje specifične karakteristike i da neki od njih mogu biti kontraindicirani u nekim situacijama. Stoga je najbolje da se prije upotrebe bilo kojeg čaja posavjetujete sa svojim doktorom.

Zašto se pije čaj za bubrege?

Međutim, čaj za bubrege će pomoći i kada ne postoje boli ili tegobe na način da će poticati čišćenje organizma. Kroz njih se iz tijela izbacuju toksini i slobodni radikali te tako na svakodnevnoj bazi rade detoksikaciju našeg tijela. Ovom metodom se smanjuje mogućnost nastanka upala u tijelu, a posebice u bubrezima. Izbacivanje toksina smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, a čak poboljšava zdravlje kože te smanjuje mogućnost nastanka alergija i ekcema.

Bolji rad bubrega omogućava i bolju apsorpciju hranjivih tvari iz namirnica, kvalitetnije apsorbiranje nutrijenata i vitamina te jačanje imuniteta i dobivanje više energije.

Za bolji rad bubrega, a tako i kompletnog organizma, ne bi bilo loše u naviku staviti konzumiranje čaja za bubrege. Najbolja su opcija prirodni sastojci provjerenog porijekla.

Evo nekoliko čajeva koji se preporučuju za dobro zdravlje bubrega:

Čaj od metvice: Metvica ima diuretska svojstva i može pomoći u smanjenju nadutosti i bolova u zglobovima.

Čaj od kukuruza: Kukuruzni čaj se smatra dobrim za zdravlje bubrega jer pomaže u uklanjanju viška tekućine iz tijela.

Čaj od bokvice: Bokvica ima diuretska svojstva i može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela, što je dobro za zdravlje bubrega.

Čaj od cikorije: Cikorija se smatra dobrim za zdravlje bubrega jer pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i održavanju dobrog zdravlja srca.

Čaj od brusnice: Brusnica ima diuretska svojstva i može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela, što je dobro za zdravlje bubrega.

Namirnice koje su dobre za čišćenje bubrega:

Lubenica, sok limuna, sok brusnice i sjemenke tikve.

Vitamini koje su dobri za čišćenje bubrega:

Vitamin B2, vitamin B6 i magnezij. 

Kako smanjiti rizik od nastanka bubrežnih bolesti?
Izbjegavajte cigarete i pretjerano konzumiranje alkohola i kofeina, održavajte krvni tlak i šećer na normalnoj razini, redovno provjeravajte holesterol, pijte mnogo vode (bar 8 čaša dnevno) i održavajte zdravu tjelesnu težinu.

Dosta naših građana koristi i kapi za bubrege ili set rujevina i čurekot koje možete naručiti pitem www.farmer.ba


Kao što smo spomenuli, svaki od ovih čajeva ima svoje specifične karakteristike i može biti kontraindiciran u nekim situacijama. Stoga je najbolje da se prije upotrebe bilo kojeg čaja posavjetujete sa svojim doktorom ili apotekarom.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!