Koji začin je idealna zamjena za šećer


Podrška tijelu i jačanje imunog sistema nikada nije bila važnija nego sada, ali možemo li sve to obezbijediti samo ishranom? U današnje vrijeme, sve veći broj ljudi oslanja se na takozvanu „superhranu“, ali da li je ona zaista toliko zdrava i djelotvorna kao što se priča? I zašto, za promjenu, umjesto nje ne bismo koristili začine?


Cimet je popularan začin koji izaziva osjećaj topline i udobnosti. Od rolnica do latea sa cimetom – postoji toliko načina da uživate u ovom toplom, drvenastom začinu. A ako vam kažemo da pomoću ovog aromatičnog začina možete da ublažite želju sa slatkišima ili čak potpuno izgubite želju za njima vjerujemo da ćete ga voljeti još više, piše Elle Si, a prenosi City Magazine.

Cimet je ukusan začin koji se dobija iz unutrašnje kore drveta cimeta. Obično se koristi kao aromatični začin i dodatak slatkim i slanim jelima, kao i toplim i hladnim napicima. No, pored divnog ukusa i nevjerovatne arome, ovaj svestrani začin može da nam ponudi još puno toga.

Naime, cimet sadrži mnogo antioksidativnih polifenola i antiinflamatornih svojstava. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od bolesti štiteći ćelije od slobodnih radikala. Osim toga, cimet je idealan način da smanjite upotrebu šećera u ishrani. Dostupan u obliku štapića ili praha, ovaj začin ima prirodno sladak ukus, što ga čini idealnom zamjenom. Pored toga, on daje poseban ukus voćnim, čokoladnim, kao i desertima sa kafom. Takođe se može dodati u slana jela kao što su sosovi, pa čak i salate, ili ga možete jednostavno posuti po kriškama narezanih jabuka.

Pored divnog ukusa, cimet ima brojne druge zdravstvene prednosti. Ne samo da sprječava osjećaj gladi, već i drastično snižava nivo holesterola i šećera u krvi. Jedno od ljekovitih svojstava cimeta je da može da spriječi zgrušavanje krvi jer inhibira oslobađanje zapaljenske masne kiseline zvane arahidonska kiselina. Zbog ove osobine je prirodno antiinflamatorno sredstvo. Pored toga, cimet ima veoma efikasna antimikrobna svojstva koja mogu zaustaviti rast gljivica i bakterija, a poznato je i da cimet olakšava varenje.

Izvor : Shutterstock
Vlakna i kalcijum pomažu u uklanjanju žučnih soli iz tijela, tako da cimet pomaže u zaštiti debelog crijeva i digestivnog sistema. Osim toga, cimet je koristan čak i za funkciju mozga – njegov jak miris može stimulisati moždanu aktivnost i poboljšati kognitivne procese kao što su pažnja, memorija i još mnogo toga.


Izvor:ba.n1info.com/

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!