Koliko dugo piti čaj od rujevine?


Rujevina se u narodnoj medicini upotrebljava za liječenje bubrežnih bolesti i urinarnih infekcija te kod problema s prostatom, hemoroidima i čirom na želudcu, a za ublažavanje spomenutih tegoba najčešće se koristi čaj od rujevine. Ljudi za ovo drvo često koriste naziv ruj, međutim rujevina (lat. Cotinus coggygria Scop.) i ruj (Rhus typhina) nisu ista biljka. Čaj od rujevine najčešće se priprema od drveta spomenute biljke (negdje za to koriste i lišće), a ono se sakuplja u razdoblju od kasne jeseni pa do kraja februara.

Rujevina se tradicionalno koristi za liječenje raznih zdravstvenih problema, uključujući prehlade, kašalj, infekcije mokraćnog sustava i artritis. Također se koristi za održavanje zdrave kože i kose, kao i za jačanje imunološkog sustava.

Rujevina se tradicionalno koristi za liječenje raznih zdravstvenih problema. U nastavku ćemo navesti neke od najčešćih upotreba rujevine:

Rezultati nekoliko znanstvenih studija pokazali su da biljka rujevina posjeduje antivirusna, antibakterijska, antigljivična, protuupalna i hepatoprotektivna svojstva. Osim kao pomoć kod problema s prostatom, mokraćnim mjehurom, čirom na želudcu i bubrežnim bolestima, čaj od rujevine se koristi i za liječenje afti i upala u usnoj šupljini te čira na dvanaesniku. Osim čaja, u narodnoj medicini se koriste i kupke i kapi od rujevine, koje pomažu kod prekomjernog znojenja nogu i opadanja kose te kao sredstvo za brže zacjeljivanje rana.

Tinktura rujevine

Infekcija može nastati u u njegovom gornjem i donjem dijelu - bubrezima, mokraćovodu, mokraćnom mjehuru i mokraćnoj cijevi. Urinarna infekcija može biti bolna i dugotrajna i obično se javlja kada bakterije kroz mokraćovod uđu u mokraćne kanale i počnu se množiti u mokraćnom mjehuru.

Biljne tinkture ili biljne kapi su pravi način da iskoristite svu ljekovitost bilja. Kapi od rujevine su se pokazale kao odlično rješenje kod urinarnih infekcija.

Tinktura / kapi od rujevine  se koristi za liječenje različitih zdravstvenih problema i smatra se da ima visoku koncentraciju hranjivih tvari.

Tinktura rujevine može se koristiti za jačanje imunološkog sustava, smanjenje upala, ublažavanje bolova, poticanje probave, smanjenje krvnog tlaka i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Također se može koristiti za liječenje prehlade, gripe, kašlja, bronhitisa, reumatoidnog artritisa, menstrualnih problema i kožnih bolesti.

Rujevinu su, znaju oni nešto stariji, u davna vremena koristile uglavnom žene za bubrežne bolesti i infekcije. O blagodatima i vrijednostima ove biljke možete više saznati i ako ju potražite na internetu. A neke osnovne informacije koje biste trebali znati donosimo vam u nastavku teksta.

Osim što je dobra u liječenju bubrežnih bolesti, infekcija, kamenca, i slično, Rujevina je dobra i za mršavljenje.


Čaj rujevine je izuzetno bogat taninom 20-25 % zato se koristi kod krvarenja, hemeroida, dijareje, kolitisa, paradontoze, zubobolje, angine. Zbog tanina je pogodan kao čaj protiv proliva. Upotrebljava se kod dizenterike, gubitka kose, znojenja nogu. Dobar je za vaginalno ispiranje i grgljanje. Liječi i kiselinu u stomaku.

Čaj od rujevine – priprema 

Za pripremu rujevine čaja možete koristiti svježe ili sušene plodove rujevine. U nastavku su navedene osnovne upute za pripremu rujevine čaja:

Sastojci:

1-2 kaškice sušene rujevine
2 šoljice vode
Med ili drugi zaslađivač po želji (opciono)
Upute:

U loncu zagrijte vodu do vrenja.
Dodajte sušenu rujevinu u vodu.
Smanjite vatru i pustite da se čaj kuha na laganoj vatri oko 10-15 minuta.
Uklonite lonac s vatre i ostavite čaj da se ohladi oko 5 minuta.
Procijedite čaj kroz cjediljku u čašu ili čajnik.
Po želji, zasladite čaj medom ili drugim zaslađivačem.

Napomena: Važno je upamtiti da je preporučena dnevna doza rujevine čaja oko 2 šoljice dnevno, stoga je važno pridržavati se preporučene količine kako ne bi došlo do nuspojava. Također, uvijek je preporučljivo konzultirati se s doktorom ili stručnjakom prije konzumiranja bilo kojeg biljnog čaja, posebno ako uzimate neke lijekove ili imate zdravstvene probleme.

NARUČI ČAJ OD RUJEVINE = OVDJE

 

Rujevina čaj u trudnoći

Iako rujevina čaj ima mnoge zdravstvene prednosti, njegova upotreba tijekom trudnoće nije uvijek sigurna. Zbog nedostatka istraživanja o sigurnosti i učinkovitosti rujevine čaja tijekom trudnoće, uvijek se preporučuje da trudnice razgovaraju sa svojim doktorom prije nego što počnu konzumirati ovaj čaj.

Neki izvori ukazuju na to da se konzumacija umjerenih količina rujevine čaja smatra sigurnom tijekom trudnoće, međutim, velike količine rujevine čaja mogu povećati rizik od pobačaja ili preranog poroda. Također se preporučuje izbjegavanje rujevine čaja u prvim mjesecima trudnoće jer postoji rizik od povećanja krvarenja.

Stoga, ako ste trudni i želite konzumirati rujevinu čaj, važno je razgovarati sa svojim doktorom kako biste utvrdili da li je to sigurno i koja bi bila optimalna količina koju biste trebali konzumirati.

Koliko dugo piti čaj od rujevine - vremenski

Čaj od rujevine možete piti tijekom cijele godine, ali se preporučuje da ne pijete istu vrstu čaja više od 2-3 sedmice  za redom, a zatim napravite pauzu od nekoliko dana prije ponovnog početka konzumiranja. Ovo se preporučuje kako bi se spriječio razvoj tolerancije na aktivne sastojke čaja i kako bi se izbjeglo moguće neželjene nuspojave. Međutim, ako imate neki medicinski problem i koristite čaj od rujevine kao dodatak liječenju, svakako se obratite svom doktoru  kako bi vam dali savjet o optimalnom trajanju korištenja.
Čaj od rujevine može se piti duže vrijeme, no preporučuje se da se pije u ciklusima. Na primjer, može se piti svakodnevno tijekom tri sedmice a zatim se napravi pauza od jedne sedmice  prije nastavka konzumacije.

Prema nekim istraživanjima, dugotrajna konzumacija čaja od rujevine može dovesti do gastrointestinalnih tegoba, kao što su mučnina i proljev, pa je stoga važno pratiti reakciju organizma i po potrebi smanjiti količinu konzumacije ili prestati piti čaj.

Kao i kod svake biljke i biljnog pripravka, preporučuje se pridržavanje preporučenih doza i konsultacija sa stručnjakom prije dugotrajne konzumacije, osobito ako postoje neke zdravstvene tegobe ili se uzimaju lijekovi.

Da li djeca mogu piti čaj od rujevine

Rujevina sadrži visoku koncentraciju vitamina C i drugih korisnih tvari, što ga čini dobrom opcijom za djecu. Međutim, prije nego što ponudite svojoj djeci čaj od rujevine, trebate uzeti u obzir sljedeće:

Djeca koja su alergična na jagodičasto voće, poput jagoda ili malina, mogu biti alergična i na rujevinu. Ako je vaše dijete alergično na ovo voće, najbolje je izbjegavati čaj od rujevine.

Čaj od rujevine može imati blago diuretsko djelovanje, što znači da povećava količinu urina koju dijete izlučuje. Stoga, ako vaše dijete pati od bilo kakvih problema s bubrezima, ili ima česte mokrenje, najbolje bi bilo konzultirati se s pedijatrom prije davanja čaja od rujevine.

Ukratko, čaj od rujevine može biti dobar izbor za djecu, ali kao i kod bilo koje druge hrane ili pića, važno je konsultirati se s pedijatrom i uzeti u obzir potencijalne alergije ili druge zdravstvene probleme. Također, potrebno je ograničiti unos čaja od rujevine u djetetovoj prehrani kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Izvor:

Informacije o alergijskim reakcijama na rujevinu preuzete su iz članka "Hrana i alergije na hranu kod djece" na stranici Američke akademije pedijatara (AAP): https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Food-Allergies-in-Children.aspx

Informacije o diuretskom djelovanju čaja od rujevine preuzete su iz članka "Health Benefits of Rosehip Tea for Kids" objavljenom na stranici MomJunction: https://www.momjunction.com/articles/health-benefits-of-rosehip-tea-for-kids_0070915/

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!