Ljekovite biljke koje možete jednostavno da gajite kod kuće


 

Ukoliko uživate u biljkama i u njihovom gajenju, proljeće koje je pred nama će vam donijeti niz različitih mogućnosti.

Začinsko bilje svakodnevno se koristi u ishrani, a zašto biste ga kupovali kada možete da ih gajite samostalno? 

Potrebna vam je samo zemlja, saksija, dobra volja i opojni miris začina uskoro će se širiti vašim domom, prenosi B92.

Aloe vera

Ova biljka je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Može da pomogne ukoliko imate inflamatorni problem, jer blagotvorno djeluje na kožu. Ubraja se u kaktuse i veoma je jednostavna za održavanje. Zaliva se samo jednom mjesečno i potrebno joj je prirodno svetlo.

Nana

Veoma se lako uzgaja, a može da se koristi kako kao dodatak jelu, tako i u pićima. Ujedno, ova biljka će vam pomoći u otklanjanju glavobolje i stresa, a sjajna je i za apetit i digestivne probleme.

Origano

Iako ga najčešće koristimo prilikom pravljenja pice, origano ima brojne namjene i ljekovita svojstva. Pomaže kod problema sa varenjem, apetitom, jača imuni sistem, ali i liječi dermatološke probleme. Origano se pokazao kao biljka koja veoma efikasno djeluje u borbi protiv akni.

Majčina dušica

Majčina dušica je biljka koja ima anti-virusno svojstvo i pomaže u zaštiti od bakterija i kod problema sa digestivnim traktom. Isto tako, pomaže kod poteškoća sa respiratornim organima i bolovima u stomaku.

Lavanda

Miris ove biljke smatra se afrodizijakom. Liječi mnoge nelagode - od insomnije, do smanjenog libida, ali isto tako može da se koristi i kao dodatak ishrani.

Bosiljak

Uticaj koji ova biljka ima na imuni sistem je nevjerovatan. Baš kao i origano, može da se koristi za liječenje problema sa aknama, ali ima blagotvorna svojstva i u prevenciji zapaljenskih procesa.

Peršun

Začin koji daje predivnu aromu svakom jelu jednostavno možete da gajite u svom domu. Pun je vitamina C i sjajan za kožu. Bilo da imate dvorište, terasu ili balkon, iskoristite proljeće koje je pred nama i posadite ove divne biljke. 

Počnite da gajite svoje začine.

Izvor: Nezavisne.com

Foto: Image by Hans Linde from Pixabay | Ljekovite biljke koje možete jednostavno da gajite kod kuće

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!