MKF LIDER u posjeti pobjedniku nagradne igre „NAŠE BLAGO 2019“ Emir Zjajo, “Hadžijin mlin” Donji Vakuf


 

MKF LIDER 19.04.2019.godine posjetio je i uručio nagradu od 500 KM, ponosnom mladom i vrijednom vlasniku Hadžijinog mlina, gospodinu Emiru Zjaji.

Vjerujemo da su mnogi od vas već čuli za „Hadžijin mlin“ i za nevjerovatnu i inspirativnu priču mladog Emira Zjaje iz Donjeg Vakufa. U nedostatku posla, nakon završenog fakulteta Emir, diplomirani inženjer PTT saobraćaja i komunikacija, odlučio se da, uz veliku podršku supruge Lejle, preuzme inicijativu i pokrene staru vodenicu „Hadžijin mlin“ i na taj način osigura egzistenciju sebi i svojoj porodici. Obzirom da se vodenica nalazi u njihovom dvorištu i da je u vlasništvu suprugine porodice, odlučili su oživjeti tradiciju, i pokrenuti vodenicu, obzirom da je povećana potražnja za domaćom i eko hranom. Emirova ideja je urodila plodom i napokon su 2016. godine, pokrenuti kotači stare vodenice.

Vodenica, odnosno “Hadžijin mlin” kako je poznatiji u ovom kraju, ima dugogodišnju tradiciju. Napravljen je prije Drugog svjetskog rata i upravo je tad imao veliku ulogu u prehranjivanju ljudi. U vrijeme proteklog rata, mlin je skroz devastiran. Nakon rata, djed Emirove supruge Lejle, renovirao je mlin i ponovo ga pokrenuo. Mlin je bio u funkciji sve do 2009. godine, tj. do dedine smrti. Nakon toga, mlin nijradio nikako sve do trenutka kada je mladi bračni par odlučio da oživi tradiciju. Obzirom da Emir i njegova supruga Lejla nisu imali nikakvo znanje, a ni iskustvo vezano za rad u mlinu, u pomoć im je pritekla tetka Uma, koja je kao djevojčica radila na mlinu i pokazala im je sve vještine ovog tradicionalnog zanata.

 

Kapacitet mlina nije veliki, jer trenutno ima samo jedan kamen koji radi. Od žitarica melje pšenicu, kukuruz, heljdu, ječam, raž, zob i ponekad bijeli kukuruz. U toku 24 sata može samljeti nekih 50 kg pšenice, 80-90 kg kukuruza i 30 kg heljde. Emir Zjajo kupuje organske žitarice od malih proizvođača iz Bugojna. Mljevenje žitarica ne naplaćuje u novcu, ali umjesto toga uzima ušur, odnosno na samljevenih 10 kg žitarice njemu ide 1 kg brašna.

U skorije vrijeme planira da proširi  kapacitet mlina, da napravi još jednu zasebnu prostoriju i postavi još jedan kamen, na kojem bi mljeo bezglutensko brašno, za kojim je potražnja iz godine u godinu sve veća. Pored mlina, vrijedna supruga Lejla i Emir imaju zasađeno i 600 m2 maline sorte Vilamet, od koje prave i prodaju džem i sokove. Za nagradnu igru “Naše blago 2019.” u organizaciji MKF LIDER-a i portala Farmer.ba, Emir Zjajo kaže: “Zahvaljujem se na uručenoj nagradi koja će mi biti od velike pomoći, pored novčane nagrade, kroz učešće u samoj igri svi proizvođači  su nagrađeni, jer smo imali priliku da i ovim putem promovišemo svoje proizvode što većem broju ljudi”.

Brašno sa vodenice Hadžijin mlin potražite u slijedećim radnjama: On line portal Farmer.ba, Kuća zdrave hrane “Ekolife” Mostar, “Bosanska kuća” Zenica, “Sehara” Travnik, “Bio špajz” Bratunac, “Slatka kuća” Visoko, kao i na raznim eko sajmovima i pijacama u Bugojnu i Jajcu.

MKF LIDER od srca želi sve najbolje Emiru Zjaji i njegovoj porodici u nastojanjima da ožive i održe tradiciju.

Izvor: www.lider.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!