MOĆNA NAMIRNICA: DAJE SNAGU I SKIDA KILOGRAME


Naučne studije sve češće pokazuju da je goveđa mast zdravija od industrijskog ulja, u skladu sa dovoljno istraženom činjenicom da je ljudima potrebno najmanje 50 odsto zasićenih masti kako bi srce bilo što zdravije. Upravo je goveđi loj jedna od takvih tvari. Bogat je vitaminom D koji podstiče jačanje kostiju, ali u njemu takođe ima i niacina, vitamina B6, B12 i K2, selena, gvožđa, fosfora, kalijuma i riboflavina.

Moguće je navesti deset zdravstvenih koristi koje goveđi/juneći loj može da pribavi ljudskom organizmu, od kojih neke predstavljaju pravo iznenađenje.

1. Juneći loj - Sadrži zdrave masti

Prva zdravstvena korist goveđeg loja je sadržaj zdravih masti. On je bogat zasićenim mastima, ali su one u ovom slučaju zdrave za srce. Visok sadržaj zasićenih masti u goveđem loju je ono što ga čini idealnim za proces kuhanja. Ove masti su otporne na visoke temperature i ne formiraju slobodne radikale dok su izložene toploti. Dakle, za sve one koji kuhaju na mast, goveđi loj bi mogao da bude pravi izbor.

2. Podstiče gubitak težine

Za ne verovati je, ali goveđi loj može pomoći u regulaciji tjelesne težine. To je moguće zbog prisustva konjugovane linolne kiseline (CLA) koja može da sagori masti. Zaista, dodavanjem goveđeg loja u kuhanje potpomaže se u izgradnji idealne tjelesne težine. Pošto je riječ o zasićenim mastima, konzumiranjem goveđeg loja se mogu zadovoljiti dnevne potrebe pa se ovaj loj može koristiti kao alternativa kokosovom ulju ili puteru.

3. Sadrži vitamine  – Prisustvo masti u goveđem loju dovodi do apsorpcije rastvorljivih vitamina A, D, E i K. Zbog toga je on odličan u pomaganju efikasne absorbcije hranjivih sastojaka. Njime se mogu pribaviti zdravstvene prednosti vitamina A, kao što su sprečavanje makularne degeneracije oka ili vitamina K koji pomaže jačanju kostiju.

4. Jača energiju –  Ako je nekome potrebno više energije za obavljanje mnogih aktivnosti, preporuka je da se osim redovnog vježbanja i konzumiranja proteinske hrane uvrsti i goveđi loj u ishranu. Prisustvo zasićenih masti u ovom loju obezbjediće odlične zalihe energije potrebne ljudskom tijelu, pa je njegovo prisustvo u kuhanju namirnica neophodno.

5. Sprečava nastanak slobodnih radikala –  Slijedeća zdravstvena korist goveđeg loja je u sprečavanju slobodnih radikala. Ovo se dešava zbog prisustva vitamina E koji ima ulogu u smanjenju oštećenja slobodnih radikala, upale i usporava proces starenja. Kao rezultat, goveđi loj će stvoriti zaštitu od raka i srčanih bolesti, ali i podsticati jačanje imuniteta čime će se efikasno sprečavati bolesti.

6. Sprečava rak – Iznenađujuće je da goveđi loj može da spriječi rak. Ovo njegovo svojstvo potvrđeno je prisustvom CLA, koja može da pomogne u borbi protiv raka dojke, creva i kostiju. Na osnovu istraživanja koje je sprovelo. Odeljenje za ćelijsku biologiju i humanu anatomiju Univerziteta Dejvis iz Kalifornije pokazalo se da je goveđi loj sprečio razvoj metastaze tumora dojke.

7. Sprečava grčeve – Većina žena pati od grčeva tokom PMS-a. Goveđi loj je materija koju treba uzeti u obzir, jer prisustvo vitamina E u njemu može pomoći u smanjivanju gladi, anksioznosti i grčeva. Takođe, goveđi loj uspešan je u smanjenju trajanja menstrualnih bolova i gubitka krvi tokom onih dana.

8. Podstiče zdravlje kože- Iznenađujuće je i to što goveđi loj može da učini kožu zdravijom. To je zbog prisustva zasićenih masti, jer su zasićene masne kiseline u stanju da izgrade blokove zdravih kožnih ćelija, što ih čini važnim nutrijentom za reparaciju i regeneraciju kože. Da bi se dobili ovakva korist, sve što treba da se uradi je konzumiranje masnog goveđeg mesa ili nanošenje goveđeg loja na kožu.

9. Odličan je za zdravu kosu  – Osim što se goveđi loj može koristiti u svrhu boljeg zdravlja i kvaliteta kože, sposoban je i da kosu učini zdravijom, opet zahvaljujući prisustvu vitamina E koji deluje kao antioksidant. Kao rezultat toga, on sprečava oštećenje kose i stimuliše bolju cirkulaciju vlasišta.

10. Vlaži tijelo – Kao što je već rečeno, goveđi loj može da učini kožu zdravijom, a osim popravljanja zdravlja našeg najvećeg organa, on može da deluje i kao podmazivač tijela. Goveđi loj odlično asistira u vlaženju kože, koja posle nanošenja ima veoma glatku i sjajnu teksturu. Zbog mirisa koji loj ima, moguće ga je kombinovati sa nekim od esencijalnih ulja kao što su pepermint ili lavanda

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!