Najbolji lijek za urinarne infekcije


Infekcije mokraćnog sistema uzrokuje bakterija E. coli. Mnogi već kod prvih znakova urinarnih infekcija odmah posegnu za antibiotikom. Srećom, postoje mnogi prirodni pripravci koji vas mogu brzo osloboditi neugodnih simptoma i eliminirati infekciju.
Znakovi koji ukazuju na urinarne infekcije su vrlo izraženi i odmah ćete ih primijetiti.

Simptomi urinarne infekcije

- osjećaj pritiska u mokraćnom mjehuru
- peckanje pri mokrenju
- zamućeni urin i krv u urinu
- povišena temperatura
- bolovi u donjem dijelu trbuha

Ukoliko se pogleda statistika učestalosti pojedinih tipova infekcija, nije čak ni toliko neočekivano da ćemo infekcije mokraćnog sustava pronaći na drugom mjestu, odmah iza infekcija dišnog sustava. I zaista, ako ne spadate u onu veliku skupinu ljudi koja je osjetila infekciju urinarnog trakta, zasigurno poznajete ili imate u bližoj okolini nekoga tko je. Međutim, znate li kako pomoći sebi i/ili drugima? 

ŠTO SU UROINFEKCIJE I KAKO IH DIJELIMO?

Uroinfekcije se još nazivaju infekcijama mokraćnog sustava ili infekcijama urinarnog trakta. Kao što sam naziv kaže, mokraćni sustav  (inače sterilan) kontaminira se bakterijama ili gljivicama, pri čemu se razvija infekcija i upala. One se mogu dijeliti na dva načina: na komplicirane i nekomplicirane ili pak prema organu koji zahvaćaju (infekcije gornjeg ili infekcije donjeg dijela mokraćnog sustava). Važno je naglasiti kako su kandidati za samoliječenje samo i isključivo nekomplicirane uroinfekcije, a to su u najvećem broju slučajeva infekcije donjeg dijela urinarnog trakta (poznatije i kao cistitis, odnosno upala mokraćnog mjehura). Svi ostali tipovi uroinfekcija zahtijevaju liječničku intervenciju.
 

Peckanje pri mokrenju prirodni lijek

Do nekomplicirane uroinfekcije dolazi u onom trenutku kada određeni patogeni mikroorganizam pronađe svoj put do mokraćnog sustava i krene ga zaposjedati. Kako je analni otvor izvor mikroorganizama, oni postupno mogu prijeći od analnog otvora do otvora mokraćne cijevi, odakle se uspinju sve do mokraćnog mjehura te uzrokuju infekciju. Upravo je to jedno od objašnjenja zašto su žene sklonije uroinfekcijama od muškaraca – put koji mikroorganizmi moraju prijeći od analnog otvora do otvora mokraćne cijevi daleko je kraći u žena nego u muškaraca. Stoga su i uroinfekcije učestalije u žena – otprilike od 40 do 60 % žena podlegne barem jednoj uroinfekciji tijekom života, što je 50 puta češće nego u muškoj populaciji.

Nakon što se patogeni mikroorganizmi uzdignu do mokraćnog mjehura, vlastitim strukturama se vezuju za unutarnju površinu mjehura. Vezivanje, prianjanje, odnosno adherencija, smatra se ključnim korakom u razvoju infekcije – u tom se trenutku javlja mogućnost razmnožavanja mikroorganizama po unutarnjoj površini mjehura, oštećenja stanica te razvoja upale (tzv. cistitis). Stoga je ideja današnje terapije nekompliciranih uroinfekcija spriječiti prianjanje bakterija na unutarnju stijenku mokraćnog mjehura. Može se reći da smo u tome uistinu uspješni.

Eliksir - Čurekot kapsule, 30 kom


 

 PREVENCIJA JE POČETAK I KRAJ SVEGA

Prevencija uroinfekcija temelji se na tzv. nefarmakološkim mjerama. To su sve aktivnosti usmjerene na sprečavanje i/ili izlječenje bolesti, a koje ne uključuju primjenu lijekova i dodataka prehrani. To je posebice važno osobama koje boluju od rekurentnih uroinfekcija – infekcija mokraćnog sustava koje se ponavljaju dva ili više puta tijekom 6 mjeseci, odnosno tri ili više puta tijekom godine dana.
Međutim, nikada ne smijemo podcijeniti ni zanemariti moć i važnost životnog stila i navika. Stoga treba obratiti pozornost na koje načine se mogu spriječiti uroinfekcije.
 
unositi dovoljno tekućine
Veći unos tekućine znači i veći volumen mokraće te učestalo obavljanje male nužde. Što osoba češće ide na toalet, to znači da joj se češće mokraćni sustav ispire od mikroorganizama koji se nastanjuju na njegovim površinama.
redovno prazniti mjehur
Trebalo bi izbjegavati odgađanje na toalet. Znanstvena su istraživanja pokazala kako žene koje „trpe“ i do sat vremena nakon javljanja nagona za mokrenjem imaju daleko veći rizik od razvoja uroinfekcija.
prazniti mjehur nakon spolnog odnosa
Spolni odnos pridonosi migraciji mikroorganizama uzduž mokraćnog sustava, stoga je preporuka prazniti mjehur nakon spolnog odnosa kako bi se opet ti isti mikroorganizmi „isprali“ iz mokraćnog sustava.
adekvatna kontracepcija
Određena kontracepcija pridonosi pojavi uroinfekcija. Riječ je o spermicidnim gelovima koji narušavaju normalnu vaginalnu mikrofloru, čime pridonose razvoju uroinfekcija. Naime, vaginalna mikroflora sama po sebi jedan je od „obrambenih“ faktora jer održava kiselost tog područja (niski pH), što otežava razmnožavanje i nastanjivanje patogenih mikroorganizama. Ako je flora narušena, smanjuje se kiselost okruženja te se otvara mogućnost nastanjivanja patogenih mikroorganizama. Također, rizični oblik kontracepcije kada je riječ o uroinfekcijama je i dijafragma. Poželjno bi bilo koristiti kondome, kontracepcijske pilule i sl.
nositi pamučno donje rublje
Sintetika često iritira intimno područje, što pridonosi razvoju uroinfekcija. Stoga je preporuka zamijeniti ga pamučnim.
 nakon velike nužde oprati se vodom i sapunom
Nakon veće nužde potrebno je oprati analno područje kako bi se spriječila migracija patogenih mikroorganizama prema otvoru mokraćne cijevi i razvila uroinfekcija.

Prirodni lijek od peršina i meda
Sastojci:
25 dkg korijena peršina
25 dkg limuna s korom
20 dkg meda + kadulja
2 dcl maslinovog ulja
Korijen peršina i limun dobro oprati i samljeti. Pomiješati s medom i maslinovim uljem te spremiti u čistu staklenku.
Uzimati jednu malu žličicu prije doručka i jednu prije večere.
Bilo bi dobro napraviti nalaze, te ako imate još bakterija ponoviti ovu kuru.

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!