Namirnice koje potiču cirkulaciju


Dobra cirkulacija je vrlo važna jer omogućava bolji prijenos kisika i hranjivih tvari do tkiva vašeg tijela, uklanja ugljični dioksid i otpadne proizvode iz tkiva, a potrebna je za i održavanje života i unapređenje zdravlja svih tkiva u tijelu.


Iako je neophodno, ponekad krv ne teče pravilno kroz tijelo, do toga može doći zbog faktora kao što su pušenje, visok krvni tlak, dijabetes i još mnogo toga.

Međutim, postoje načini da se pospješi cirkulacija krvi. Neki od njih uključuju istezanje, upravljanje stresom, vježbanje i konzumiranja određene hrane i  pića, piše Eat This, Not That.

Cikla
Uobičajena u mnogim “energetskim” napicima, cikla je poznata po svojim energetskim svojstvima, kaže dijetetičarka Sydney Greene.

Povećana energetska svojstva iz cikle sadrže prirodne nitrate, prirodne kemikalije koje se nalaze u zemljištu, zraku i vodi i koriste se kao aditiv za hranu za zaustavljanje rasta bakterija i za poboljšanje okusa i boje hrane. Ovi nitrati pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi kada se u tijelu pretvore u dušikov oksid, što pomaže da se krvne žile prošire.

Povrće sa začinima
Dijetetičarka Amy Goodson predlaže onima koji žele pospješiti cirkulaciju da se usredotoče na dijetu “DASH”, jer je dizajnirana da snizi krvni tlak i poboljša cirkulaciju.

Ona objašnjava da ova dijeta preporučuje konzumiranje četiri do pet porcija povrća dnevno. “Povrće je bogato hranjivim tvarima i nema natrija, što je uobičajeni faktor visokog krvnog tlaka i samim tim nezdrave cirkulacije krvi”, dodaje Goodson.

Ako želite poboljšati okus, koristite bilje i začine umjesto soli.

Orasi
“Bogati omega-3 masnim kiselinama, pokazalo se da orasi pomažu u smanjenju krvnog tlaka što može pomoći protoku krvi”, kaže Greene.

Ona kaže i da su orasi dobar izvor vitamina E, koji funkcionira kao antioksidans i može pomoći u endotelnoj funkciji – oslobađajući supstance koje kontroliraju vaskularnu relaksaciju i kontrakciju, kao i enzime koji kontroliraju zgrušavanje krvi, imunološku funkciju i adheziju trombocita.

Voće bogato kalijem
“Jedna od preporuka dijete “DASH” je da jedete hranu bogatu kalijem“, kaže Goodson. Voće kao što su datulje, banane, bobičasto voće i avokado sadrže veliku količinu kalija.

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti
Goodson također navodi da prema dijeti “DASH” kalcij može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju cirkulacije.

“Konzumiranje tri porcije mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti dnevno može vam pomoći da osigurate kalcij koji vam je potreban”, kaže Goodson i dodaje da se pod porcijom podrazumijeva jedna šalica nemasnog mlijeka ili jogurta ili oko 40 grama nemasnog sira”.

Izvor: www.ba.n1info.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!