Origano - najefikasniji prirodni antibiotik koji poznaje nauka


 

Origano potiče iz roda majorana ima maslinasto zelenu boju lišća i ljubičaste cvjetove. Listovi imaju aromatičan i blago gorak ukus. Prija mu suva i topla klima, uzgaja se kao jednogodišnja biljka, a samoj biljci smeta hladnoća.

Riječ „Origana“ potiče iz grčkog jezika, a sama riječ u prevodu znači „radost planine“, a jedan drugi prevod ima značenje „jedna oštra biljka“.

Ulje divljeg origana se koristi vijekovima kao lijek, a poznato je da su još stari Grci prepoznali ovo ulje kao efikasan lijek protiv mnogih bolesti. Iz istorijskih rukopisa je pronađena informacija da je Hipokrat biljku Origano koristio kao antiseptik. Kada su Rimljani osvojili Grčku sa sobom su donijeli i razne kulturne običaje i naravno kulinarske vještine te su na tim prostorima Origano koristili kao začin prilikom pripreme mesa, ribe pa čak i kao začin za pravljenje vina.

Sastav origana

Biljka Origano sadrži polifenole kao i mnogobrojne flavone. Ulje divljeg origana sadrži veliki broj minerala: magnezijuma, cinka, kalijuma, vitamina A, B2 i C, gvožđa, bora, bakra.

Izuzetno je snažan antioksidans, jači čak za 42 puta od jabuke, 12 puta od narandže i 5 puta od borovnice. U ulju divljeg origana je pronađeno preko 60 različitih jedinjenja, najvažnijima se smatraju karvakrol timol, a sadrži još i limonenpinen ocimen. U manjim količinama su pronađena sledeća jedinjenja: p-cimen, caryophyllene, germacrene-D, spathulenol, β-fenchyl alcohol, o-terpineol.

Djelovanje origana

Ulje divljeg Origana je sasvim sigurno jedno od najefikasnijih prirodnih antibiotika koji poznaje nauka. Izuzetno efikasno eliminiše patogene i to na potpuno bezbjedan i prirodan način bez obzira da li su to virusi prehlade i gripa, gljivične ili bakterijske infekcije. Ovo ulje povećava otpronost organizma i imunitet. Snažno i efikasno djeluje kod ovih oboljenja: salmonele, candide, bronhitisa, sinusitisa, esherihia colli, bronhitisa (ima antispazmatičko dejstvo).

Preporučuje se i kao lijek kod gljivičnih i bakterijskih virusnih infekcija, alergija te za eliminisanje parazita iz organizma. Pri laboratorijskim istraživanjima primarni sastojak karvakrol se pokazao kao jedan od najjačih antiseptika koji su poznati na svijetu. Važno je napomenuti da je velika prednosu u korišćenju ovog ulja u tome da patogeni ne mogu razviti imunitet prema njemu kao što je to slučaj prilikom korišćenja farmaceutskih lekova.

Njegovom primjenom se takođe izbjegavaju potencijalne nuspojave te opasnost od virulentnih mutacija. Ovo čudotvorno ulje je potentno antiviralno, antifungalno i antiparazitsko koje može umanjiti bol, upalu, a efikasno suzbija i infekcije. Dokazano je da je ulje divljeg origana snažno isto koliko i farmaceutski antibiotici bez rizika od toksičnosti.

Snažno pomaže kod ispucale kože, osipa, psorijaze, svraba, problema sa aknama, peruti, seboreje, vaši, problema sa ekcemom pa čak i kod upale i bolova uha. Zanimljivo je da se ulje divljeg origana smatra najboljim prijateljem atletičara zbog svog anestetičkog i antiupalnog delovanja. Efikasno ublažava zubobolju ubijajući bakterije koje prouzrokuju bol, sprečava povlačenje desni, a apte i labijalni herpes takođe efikasno liječi.

Pomaže kod ujeda, uboda, opasne lajmske bolesti, problema sa bradavicama, dekubitisa, atrtritisa, burzitisa, reume, tendonitisa, osteoporoze. Antitoksičan je kod pojave trovanja hranom, pomaže kod problema sa varenjem, prolivom i gasovima, smiruje i relaksira digestivni trakt, uklanja gliste i metilj u crevima kod kolitisa, hronove bolesti, dijareje, sindroma iritabilnog creva, a stimuliše i izlučivanje žuči od strane jetre.

Primjena origana

U narodnoj medicini Austrije Origano se koristi interno kao čaj za tretiranje gastrointestinalnog trakta, disajnih puteva te živčanog sistema, a koristi se i kao medicinska krema. Ulje divljeg origana je pronašlo primjenu čak i u otklanjanju lošeg zadaha, teških rana, opekotina, uboda insekata i bolesti desni.

Ova biljka kao začin ima veliku primjenu u mediteranskoj kuhinji, na Filipinima i u kuhinjama latinske amerike. U Evropi ga najčešće koriste u Italiji za pripremu pica, ali i drugim zemljama u okruženju. Važno je napomenuti da ulje divljeg origana nema apsolutno nikakvih sporednih efekata.

Ulje divljeg origana je izuzetno jako (jače od ulja čili paprike) te se preporučuje njegovo razblaživanje a najbolje sa maslinovim uljem. Ovo ulje treba držati daleko od domašaja dece, što dalje od od sluzokože i očiju i svih osetljivih delova kože. Treba ga čuvati u suvom i tamnom prostoru.

Ne preporučuje se konzumiranje ulja divljeg origana trudnicama i dojiljama jer otežava apsorpciju gvožđa. Srčani bolesnici ovo ulje mogu koristiti isključivo uz konsultaciju sa svojim doktorom, a treba biti oprezan kod uzimanja lekova za sniženje pritiska, jer konzumiranjem ovog ulja može doći do značajnog sniženenja pritiska. Ako uzimate više od 3 farmaceutska leka preporučujemo da ne uzimate ulje divljeg origana, jer u toj kombinaciji sa lekovima može doći do oštećenja jetre.

Izvor: www.nezavisne.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!