Piskavica


Piskavica (Trigonella foenum-graecum L.) je jednogodišnja biljka, a iz stupastog joj korijena, koji raste duboko u zemlju, izraste 30 do 60 cm visoka stabljika koja je okrugla i malo razgranjena. Listovi su trodijelni, a lisna je peteljka proviđena dlakama i prema gore odebljala.

Pojedinačni cvjetovi su žuti ili žućkasto-bijeli, bez peteljke i smješteni u pazuhu lista. Miris i okus: čitava je biljka jaka i svojstvena mirisa, slična mirisu sira s mirodijama. Biljka i u suhom stanju dugo zadržava u zatvorenim prostorijama intenzivan miris.

Miris sjemena je nešto nametljiv, a okus je slabo gorak, aromatičan i brašnjav.

Vrijeme cvatnje: lipanj do srpnja, sazrijevanje sjemena u srpnju i kolovozu.

Stanište: piskavica potječe iz Indije, odakle se rasprostranila u zemlje Sredozemlja gdje se dosta uzgaja pa iz uzgoja se kao bjegunac često susreće i u slobodnoj prirodi u poludivljem stanju. Uzgaja se kao ljekovita i krmiva biljka.

Ljekoviti dijelovi biljke: kad sjeme sazrije, treba se požnjeti (Semen Poenu graeci). Najbolje je da se sjeme nabavlja u ljekarnama, gdje se većinom dobiva u pulveriziranom stanju. Prašak od sjemena treba čuvati u dobro zatvorenim tamnim posudama.

Ljekovite i djelotvorne tvari: sluz, masno ulje, aromatične tvari, obilno organski vezano željezo i fosfor, gorke tvari, holin, smola, saponin, alkaloid trigonelin i dr.

Upotreba: U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji se koristi kod kolesterola i dijabetesa, kod zarastanja rana, anoreksije, dispepsije, gastritisa, konvalescencije, površinski kod frunkuloze, mialgije, limfadenitisa, gihta i čireva na nogama.

Doziranje: 1-6 g sjemena 3 puta dnevno.


DRUGI NAZIVI: Grčko sjeme, grčka detelina, grohotuša, kozji rog, prosenica, rožnjača.

Piskavica je jednogodišnja začinska zeljasta biljka koja naraste do 50 cm. Pripada porodici leptirnjača. Stabljika joj je okrugla, listovi trodjelni, a lisna peteljka dlakava i prema gore deblja. Cvetovi žuti i žućkastobeli bez peteljke, rastu u pazuhu lista. Razvija oko 5 mm dugačke mahune, pljosnate, romboidne ili četvorougaone, svetlosmeđe, u kojima je aromatično seme. Čitava biljka ima jak i specifičan miris, sličan mirisu sira s mirodijom.

LJEKOVITI DIO BILJKE PISKAVICE: Sjeme, od kojeg može da se dobije brašno, sakupljamo u avgustu, nakon dozrevanja, i čuvamo u odgovarajućoj ambalaži. Može se kupiti i u apoteci.
LJEKOVITO DJELOVANJE PISKAVICE: U narodnoj medicini piskavica je svestrano lekovito sredstvo. Sjeme ove biljke sprečava upale, njime očišćene rane brzo zarastaju. Izvlači i upija gnoj iz gnojnih rana, sprečava trovanje krvi, stvaranje divljeg i trulog mesa. Seme piskavice danas se najviše koristi za pripremu raznih kašastih obloga za lečenje: gihta, neuralgije, išijasa, oteklih žlezda, čireva na koži, fistula, gnojnih kostiju, otvorenih rana na nogama i čireva na stegnima. Sjeme piskavice ponekad predstavlja jedini lek ako druge metode lečenja nisu uspešne.

Piskavica obnavlja i obogaćuje: crvena krvna zrnca i izgubljenu energiju, iz krvi odstranjuje holesterol i trigliceride, pročišćava krvne sudove kod ateroskleroze, vraća apetit kad je nada već izgubljena i pomaže kod mršavosti. Francuski travar Mesaž piskavicu uporedJuje s delom mašine i kaže: “Ona podmazuje sve zupčanike u organizmu.” Preporučuje je za sve vrste slabosti u svim stadijumima infektivnih bolesti, dojiljama jer pojačava mlečnost, kao idealno kozmetičko sredstvo za ulepšavanje lica. Stari Grci i Rimljani mešali su seme piskavice s ružinim uljem da bi lečili nečistu kožu i podmlađivali je. Preporučuje se da se uzima kod dijabetesa i Alchajmerove bolesti.


PISKAVICA ČAJ

Čaj piskavice od istucanog sjemena preporučuje se za pranje kod zarazne bolesti glave (favusa), uzrokovane gljivicom Achorion Schonleini, za masažu vlasišta kod opadanja kose, zaslađeni čaj od piskavice s medom pije se kod prehlade jer ublažava kašalj i rastvara sluz, u lječenju zatvora, kod tuberkuloze crijeva, kosti i pluća, kod oboljenja slezine, za otvaranje apetita, kod rahitisa, a za znojenje ruku koristi se kupka.

 Topli kašasti oblozi od sjemena koriste se za liječenje hroničnih kožnih bolesti.
UPOZORENJE: Trudnice i osobe s osetljivom jetrom, želucem i žuči ne bi smjele da uzimaju piskavica čaj kao ni piskavicu u kom obliku. 
Sjeme piskavice: Smatra se i vrlo dobrim sredstvom protiv oboljenja slezine, pa narodna medicina ne preporučuje samo da se pije piskavica čaj (2-3 nezaslađene šolje čaja od piskavice dnevno), nego i stavljanje toplih kašastih obloga kod bolova u području slezine.


KONTRAINDIKACIJE: Zbog visoke koncentracije sluznih vlakana, apsorpcija lijekova uzetih zajedno s piskavicom može biti smanjena. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog uterotoničkog djelovanja i nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji preporuča se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

Recepti:
Čaj od sjemena, zaslađen medom, rado se uzima kod prehlada jer ublažava kašalj i rastvara sluz. Kod tvrdokorne začepijenosti, primjenjuje se klistir od sluzavog čaja.

Za otklanjanje prekomjerne mršavosti, pučka medicina preporuča slijedeću terapiju: kroz nekoliko tjedana uzima se 3 puta dnevno između glavnih obroka kaša, koja se sastoji iz 1 čajne kaškice maslaca i 2 čajne kaškice u prah stučenog sjemena piskavice; treba dobro izmiješati.

Sjeme piskavice smatra se i vrlo dobrim sredstvom protiv oboljenja slezene, pa pučka medicina ne preporuča samo uživanje čaja (2-3 nezaslađene šalice čaja dnevno), nego i stavljanje toplih kašastih obloga kod bolova u području slezene.

Sluzasti čaj od sjemena, uziman dnevno kao kupelj za noge ili ruke, vrlo je dobar kućni lijek kod znojenja nogu ili ruku.

Čaj od piskavice / recept

Dvije kaškice sjemenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuhajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijedite. Pijte polagano, u malim gutljajima.

Prah od piskavice: Sjeme možete kuhati u kašu ili samljeti u prah (samljeveno u prah je djelotvornije). Uzimajte pola žličice dva puta dnevno za poboljšanje probave. Žlicu svježe samljevenih sjemenki piskavice pijte s vodom triput dnevno prije jela za jačanje organizma u cijelosti.

Laksativ od piskavice: U svrhu laksativa, pola do jedne male žličice svježe samljevenih sjemenki razmutite u 2.5 dcl vode i pijte jednom do triput dnevno.

PISKAVICA ZA KOSU

Mnogi muškarci i žene pate od preuranjena alopecija ili pretjerani gubitak kose koji postupno uzrokuje gubitak gustoće i volumena u kosi, negativno utječući na njezinu sliku. Uvijek je potrebno prepoznati uzrok problema i riješiti se kroz promjene u prehrani, smanjenje stresa, praćenje odgovarajućih tretmana, dobru brigu o kosi itd. Ali uz to, također je moguće pribjeći prirodnim rješenjima koja pružaju dodatnu pomoć i održavaju folikule dlake snažnima. Ovdje je vrlo važno piskavica, posebno sjemenke ove ljekovite biljke, koje imaju nevjerojatna svojstva za potaknuti rast kose. Zatim ćemo vam pokazati sve blagodati piskavice za zdravlje vaše kose:

Sadrži one hranjive sastojke koji su neophodni za promicanje rasta kose i jačanje vlakana kose, poput vitamina A, B6, B12, C i E, željeza i cinka.
Osim toga, u svom sastavu je i lecitin, prirodni omekšivač koji omogućuje hidrataciju kose i čini je puno jačom.
Smanjuje pretjerani gubitak kose i potiče protok krvi u vlasište, što pogoduje navodnjavanju folikula dlake.
I ne samo to, izvrsno je pokazati i puno otporniju, sjajniju i ljepšu grivu.

Piskavica za kosu / Recept

  1. Napunite lonac s vodom i dodajte 3 kašike sjemenki piskavice.
  2. Pustite da se sjemenke namaču oko 24 sata.
  3. Nakon tog vremena procijedite sadržaj lonca kako biste uklonili sjeme i zadržali samo vodu u smjesi.
  4. Zatim ulijte dobivenu vodu po cijeloj kosi od korijena do vrhova, masirajte nekoliko minuta i ostavite da djeluje oko 20 ili 30 minuta.
  5. Kad protekne ovo vrijeme, isperite i operite kosu kao i obično, nanoseći šampon i regenerator. Ako je moguće, posljednje ispiranje hladnom vodom, jer to pomaže zaptivanju kutikule kose i pogoduje njihovom rastu.
  6. Ovaj tretman možete provoditi oko 3 puta sedmično tokom nekoliko mjeseci kako biste postigli očekivane rezultate. Imajte na umu da ne postoji čudotvorni proizvod i da je važno biti konstantan i strpljiv da biste vidjeli učinke na kosu.

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!