Polen


Polen ili cvjetni prah, je fina praškasta tvar koja se sastoji od mikroskopskih čestica koje proizvode muški reproduktivni organi biljaka. Ove čestice su neophodne za oprašivanje, proces koji omogućava biljkama da se razmnožavaju. Polen se prenosi vjetrom, vodom, ili životinjama, a najčešće insektima kao što su pčele.

Polen je bogat proteinima, vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama, što ga čini vrijednim dodatkom prehrani. Pored toga, koristi se i u medicinske svrhe, kao prirodni lijek za razne zdravstvene probleme.

Polen kao lijek

Polen se koristi u tradicionalnoj medicini i kao dodatak prehrani zbog svojih hranjivih sastojaka i zdravstvenih benefita. Neki od tih benefita uključuju:

Poboljšanje imuniteta: Polen sadrži antioksidanse koji jačaju imunološki sistem.
Povećanje energije: Prirodni šećeri i proteini u polenu pružaju brzi izvor energije.
Poboljšanje probave: Enzimi u polenu mogu pomoći u poboljšanju probavnog sistema.
Antiinflamatorno djelovanje: Polen ima prirodna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu.
Hormonska ravnoteža: Polen može pomoći u regulaciji hormonskog balansa.

Upotreba polena kao dodatka prehrani

Polen se može konzumirati na više načina:
Uzimanje samostalno: Uzimajte 1-2 kašike polena dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak.
Miješanje s medom: Pomiješajte polen s medom za ukusniji unos.
Dodavanje u jogurt ili smoothije: Dodajte polen u svoje omiljene jogurte ili smoothije.
Kao dodatak u salatama: Posipajte polen preko salate za dodatni nutritivni boost.

Kako čuvati polen

Polen je osjetljiv na vlagu i svjetlost, stoga ga je potrebno pravilno čuvati kako bi zadržao svoja svojstva. Najbolje je čuvati polen na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Možete ga držati u hermetički zatvorenim posudama u frižideru ili zamrzivaču.
Kako nastaje polen?
Polen, poznat i kao cvjetni prah, proizvode biljke kao dio njihovog reproduktivnog procesa. Svaki cvijet ima muške (prašnjaci) i ženske (tučkovi) reproduktivne organe. Polen nastaje u prašnicima, gdje se male zrnaste strukture formiraju unutar antera (vrhovi prašnika).

Proces nastanka polena

Formiranje polenovih zrna: U prašnicima biljaka, unutar antera, dolazi do formiranja polenovih zrna kroz proces koji se naziva mikrosporogeneza. Mikrospore, koje su prekursori polenovih zrna, prolaze kroz mejozu kako bi se stvorile haploidne stanice.

Razvoj polenovih zrna: Haploidne mikrospore prolaze kroz nekoliko faza razvoja, uključujući mitotičku diobu, što dovodi do formiranja dviju stanica unutar svakog polenovog zrna: vegetativne stanice i generativne stanice. Vegetativna stanica daje cijev za polen, dok generativna stanica daje dvije spermatozoidne stanice koje će oploditi jajnu stanicu unutar tučka.

Otpuštanje polena: Kada je polen potpuno razvijen, antere se otvaraju i oslobađaju polenova zrna u okolinu. Polen se zatim prenosi na ženski dio cvijeta (tučak) putem vjetra, vode ili pomoću oprašivača poput pčela, leptira i drugih insekata.

Polen za imunitet

Polen je poznat po svojim blagotvornim efektima na imunitet. Bogat je hranjivim tvarima koje pomažu u jačanju imunološkog sistema i zaštiti tijela od infekcija i bolesti.
Sastojci polena korisni za imunitet
Proteini i aminokiseline: Esencijalne za izgradnju i popravak tjelesnih tkiva, proteini i aminokiseline u polenu pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema.
Vitamini i minerali: Polen sadrži visoke nivoe vitamina, uključujući vitamine A, C, D i E, kao i minerale poput cinka, željeza i magnezija, koji su ključni za funkciju imunološkog sistema.
Antioksidansi: Flavonoidi i karotenoidi u polenu djeluju kao antioksidansi, štiteći tijelo od slobodnih radikala i smanjujući upale.
Enzimi: Pomažu u probavi i apsorpciji hranjivih tvari, što je važno za održavanje optimalnog zdravlja i funkcije imunološkog sistema.

Kako polen jača imunitet

Stimulacija proizvodnje antitijela: Polen pomaže u stimulaciji proizvodnje antitijela, što pomaže tijelu da se efikasnije bori protiv patogena.
Antimikrobna svojstva: Polen ima prirodna antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.
Detoksikacija tijela: Antioksidansi u polenu pomažu u detoksikaciji tijela, što smanjuje opterećenje na imunološki sistem.
Regulacija probave: Zdrav probavni sistem je ključan za snažan imunitet, a polenovi enzimi pomažu u održavanju zdravlja crijeva.

Upotreba polena za jačanje imuniteta

Uzimanje samostalno: Preporučuje se uzimanje 1-2 kašike polena dnevno, najbolje ujutro na prazan stomak, kako bi se maksimalno iskoristili njegovi nutritivni sastojci.
Miješanje s medom: Pomiješajte polen s medom za dodatne zdravstvene benefite. Med ima također antibakterijska i antimikrobna svojstva.
Dodavanje u smoothie: Uključite polen u svoje omiljene smoothie recepte za nutritivno bogat obrok.
Uzimanje u kapsulama: Ako vam ne odgovara okus polena, možete ga uzimati u obliku kapsula dostupnih u trgovinama zdrave hrane.

POLEN MOŽETE NARUČITI KLIKOM NA FOTOGRAFIJU ISPOD ILI KLIKOM NA >>> NARUČI POLEN

Primjeri recepata s polenom za imunitet

Imuno smoothie s polenom

Sastojci:
1 šolja špinata
1 šolja zamrznutih jagoda
1 banana
1 šolja kokosovog mlijeka
1 kašika polena
1 kašika chia sjemenki
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender.
Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Sipajte u čašu i odmah poslužite.

Med i polen za imunitet

Sastojci:
1 šolja meda
2 kašike polena
Priprema:
U posudi pomiješajte med i polen dok se potpuno ne sjedine.
Čuvajte smjesu u staklenoj tegli na hladnom i suhom mjestu.
Uzimajte 1 kašiku dnevno, najbolje ujutro.
Čaj s polenom
Sastojci:
1 šolja kipuće vode
1 vrećica zelenog čaja
1 kašika meda
1 kašika polena
Priprema:
Pripremite zeleni čaj prema uputama na pakiranju.
Dodajte med i polen dok je čaj još vruć, i dobro promiješajte.
Pijte dok je još toplo.
Korištenjem polena na ove načine, možete značajno poboljšati svoj imunitet i opće zdravlje. Kvalitetan i prirodan polen može biti moćan dodatak vašem svakodnevnom režimu za jačanje imunološkog sistema.

Recepti s polenom

Smoothie s polenom

Sastojci:
1 banana
1 šolja smrznutog bobičastog voća
1 šolja bademovog mlijeka
1 kašika polena
1 kašika meda
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender.
Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Sipajte u čašu i odmah poslužite.

Jogurt s polenom i voćem

Sastojci:
1 šolja grčkog jogurta
1 kašika polena
1 kašika meda
1/2 šolje svježeg voća (bobičasto voće, banane, jabuke)
Priprema:
Jogurt stavite u zdjelu.
Dodajte polen i med, pa sve dobro promiješajte.
Preko jogurta pospite svježe voće.
Poslužite odmah.

Polen je izuzetno koristan proizvod prirode, bogat hranjivim tvarima koje mogu poboljšati vaše zdravlje na mnoge načine. Iako može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, pravilna upotreba i čuvanje polena može pružiti mnoge zdravstvene benefite. Koristite ga kao dodatak prehrani, lijek ili sastojak u raznim receptima, te uživajte u svim prednostima koje vam može ponuditi.

Za kraj..

 Cvijetni prah zvani polen ima sveobuhvatno i vrlo djelotvorno dejstvo na cijeli čovjekov organizam.

 Polen je spoj bjelančevina, masti, mineralnih materija, ugljenih hidrata, amino-kiselina, fermenata, eteričnih ulja i vitamina. Utvrđeno je da se u cvjetnom prahu nalazi 20, od 23 poznate amino-kiseline.

Polen sadrži gotovo sve što je organizmu potrebno.

 Obezbjeđuje bolju cirkulaciju krvi u mozgu, olakšava umni napor, poboljšava vid, pospješuje rast djece, doprinosi suzbijanju bolesti srca i krvnih sudova, pomaže u liječenju prostate, povećava procenat hemoglobina u krvi, poboljšava vitalnost i zdravstveno stanje organizma.

Dokazano je da polen daje veoma dobar efekat u slučaju malokrvnosti, preranog starenja, arterijske hipertenzije, arterioskleroze, cerebralne skleroze, probavnih smetnji, povećava apetit i radnu sposobnost, normalizuje rad želuca.

 Polen je popularno tradicionalno vrlo čuveno ljekovito sredstvo.

POLEN MOŽETE NARUČITI KLIKOM NA >>> NARUČI POLEN

www.farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!