Postoji 70 vrsta maslina, ni sa jednom nećete pogriješiti


​Svaka maslina blagotvorno djeluje na organizam: bogate su vitaminima A, E, D, K, mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, omega 3 i 6 masnim kiselinama, antioksidansima, polifenolima i flavonoidima...

Italijani ih obožavaju, gotovo da nijedno jelo ne mogu da zamisle bez maslinovog ulja.

Smatraju da samo jedna mala kašika dnevno može da spriječi suženje krvnih sudova i procese oksidacije u organizmu, smanji krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a takođe poboljšava i mineralizaciju kostiju.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje
Ovo ulje smatra se najkvalitetnijim. Dobija se hladnim cijeđenjem plodova masline. Vjeruje se da je najzdravije jer se proizvodi isključivo mehaničkim procesima.

Hladno cijeđeno ulje nastaje s prvim cijeđenjem maslina na temperaturi do 30°C, bogatog je ukusa i mirisa.

Razne salate, marinade i prelivi ne mogu bez njega, a preporučuje se i za prženje i dinstanje jer se raspada na temperaturi od 190 do 210°C.

U službi ljepote i zdravlja dovoljno je da konzumirate dnevno samo jednu malu kašiku ovog ulja.

Naš savjet je da ulje konzumirate svježe, ali pripazite, jer vremenom može da oksidira i izgubi svojstva. Držite ga u tamnim flašama, na hladnom mjestu (daleko od šporeta ili drugog izvora toplote), i to dobro zatvorenog, da čep ne propusti vazduh.

Djevičansko maslinovo ulje
Ovo ulje se takođe dobija bez hemijske prerade, ali ima nešto veći procenat slobodnih masnih kiselina. Prihvaćen standard u svijetu je da ulje sa oznakom extra virgine ima manje od jedan odsto slobodnih masnih kiselina, a najbolje je ono koje sadrži 0,2 odsto. Preporučuje se da ga koristite za salate, a u jela ga stavljajte tek pred kraj kuvanja.

Rafinisano maslinovo ulje
Dobija se iz djevičanskog maslinovog ulja postupkom koji ne izaziva promjene u strukturi triglicerida.

Smije da sadrži do 0,3% ostatka slobodnih masnih kiselina. Uglavnom ga koriste za salate oni koji ne vole miris maslina u jelu.

Ulje od komine masline
Pravi se od ostataka maslina poslije cijeđenja, i daleko je jeftinije od ekstradjevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja, ali mu je i kvalitet lošiji. Pazite, ne preporučuje se za prženje, prenosi Kurir.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!