Prirodni lijek za sinuse


Sinusna infekcija se pojavljuje kada sinusi nateknu, što vodi do bola, pritiska i poteškoća s disanjem. 
Sinusitis, rinosinuitis ili upala sinusa je upala sluznica koje oblažu nos i sinuse. Sinusi su zrakom ispunjene šupljine u kostima čija je zadaća smanjiti težinu glave odnosno lubanje. Zrak ulazi kroz male šupljine u kostima, a upala nastaje kad sluznica sinusa zbog upale zatvori otvore pa zrak više ne može normalno prolaziti.
Što su sinusi i gdje se nalaze?
Sinusi su povezani sustav šupljina u lubanji. Najveće šupljine sinusa su dugačke oko 2,5 cm. Ostale su mnogo manje. Sinusi su smješteni u kostima koje okružuju nosnu šupljinu, a nastale su da bi smanjile ukupnu težinu lubanje.
Sinusi su skupina od četiri uparena prostora ispunjena zrakom koja okružuju nosnu šupljinu. Sinusi su nazvani po kostima lica u kojima se nalaze. Sinuse dijelimo na:

 • Frontalne sinuse u kostima iznad obrva,
 • Maksilarne sinuse u kostima obraza,
 • Etmoidne sinuse u kostima iza nosnog grebena i između očiju te
 • Sfenoidne sinuse u kostima iza etmoidnih sinusa u stražnjim regijama nosa

Maksilarni sinusi su površinom najveći i drže ih jagodice obraza. Prednji (frontalni) sinusi nalaz se na donjem dijelu čela, iznad obrva. Etmoidni sinusi se nalaze između očiju, a sfenoidni u kostima iza nosa.

 

 

 

Sinusi su obloženi mekim, ružičastim tkivom sluznice koja luči sekret. U zdravom stanju sinusa, oni su prazni, u njima se nalazi samo tanki sloj sluzi. Malim otvorima u kostima zrak ulazi u sinuse i tako oni komuniciraju s nosnom šupljinom.
Uzroci upale sinusa su razni, a mogu biti:

 • infekcije,
 • bakterijske infekcije,
 • alergije,
 • iritacije,
 • devijacija nosne pregrade.

Simptomi hroničnog sinusitisa se ne razlikuju značajno od akutnog, osim što duže traju, a kod nekih osoba se nikada potpuno i ne povlače nego se pod određenim uslovima pogoršavaju.
Ali prije nego nastavimo dalje, hajde da odgovorimo na jedno pitanje.

Zašto nastaje upala sinusa?

Većina ljudi ima nekoliko vrsta bakterija prisutnih tokom čitave godine, koje ne izazivaju nikakve probleme dok ne dođe do pada imuniteta čitavog tijela ili pražnjenje sinusa bude blokirano prehladom ili drugim uzrokom.
Veliki broj slučajeva upale sinusa tako započinje običnom prehladom, koja je uzrokovana virusima. Ta virusna prehlada ne uzrokuje simptome upale sinusa.

Koji su simptomi upale sinusa?

Prvi simptom akutne upale sinusa je iscjedak iz nosa u trajanju čak do 4 sedmice. Uz to, sinusitis obavezno ima i neke od sljedećih simptoma:

 • Začepljen nos
 • Bol, pritisak i osjećaj napetosti u području obraza, čela i oko očiju
 • Dugotrajni simptomi prehlade
 • Gubitak osjeta njuha
 • Umor
 • Zadah
 • Bolovi u čeljusti

Simptomi se ne popravljaju ni nakon 10-ak dana ili se nakratko poprave pa se stanje ponovno pogorša.

Prirodni lijek za sinuse sa hrenom
Uveče, prije spavanja, stavite na toplu ringlu kašiku narendanog korijena hrena. Prekrijte glavu većim peškirom, nagnite se i udišite dim. Ponavljajte postupak najmanje 5 dana uzastopno.

Inhalacija sinusa bosiljkom
Tri velike kašike listova bosiljka uspite u litar provrele vode i kuvajte ne više od 3 minuta. Stavite šerpu na sto, prebacite peškir preko glave, prekrijte glavu i udišite vrelu paru najmanje 15 minuta.

Svaku vrstu inhalacije je proreporučljivo da radite prije odlaska na spavanje. Kada je u pitanju inhalacija bosiljkom, upala sinusa bi trebalo da popusti nakon 7 dana uzastopne inhalacije.

Čaj od limuna i cimeta za sinuse
Ovaj čaj od limuna odličan je lijek kod sinusnih glavobolja. Evo koji sastojci su vam potrebni i na koji način da pripremite ovaj čaj.

Sastojci:
1 limun
1 do 2 karanfilića
1/2 kašičice cimeta
2 kašičice šećera
Priprema:
Narežite limun na kolutiće, dodajte 0,5 l vode, karanfilić, cimet i šećer. Pustite da ključa oko 5 minuta. Procijedite i uspite u šolju. Pijte pomoću kašike, kao supu, kašiku po kašiku što toplije, ali pazite da ne bude prevruće.
Morska so za sinuse
Pola kilograma što krupnije soli zagrijati do temperature od 40 stepeni Celzijusovih. Na unutrašnjoj strani ruke iznad šake provjeriti da morska so nije previše vruća, pa je sipati u krpu i napraviti zamotuljak u obliku tanjira, koji se pola sata drži na čelu između očiju, najbolje dok se leži. Kada se so ohladi, ponovo se zagrije i postupak se ponavlja.
Prirodni deblokator sinusa sa propolisom, morskom soli, ravensarom i tanacetumom omogućava olakšanje i lakše disanje ubrzo nakon korištenja!

Eliksir – Sprej za Sinuse – Prirodni deblokator sinusa.

Morska sol iz crnog mora omogućava otapanje sluzi u nekoliko sekundi.
Propolis i Ravensara djeluju na uzročnike upale tj. bakterije i viruse, liječe sluznicu nosa i sinusa i time sprečavaju nastanak začepljenja.

Tanacetum ima jako djelovanje protiv alergijskih reakcija i smiruje iritacije, svrbež i crvenilo izazvane alergijama.


Kako se liječi upala sinusa?

Liječenje upale sinusa ovisi o vrsti sinusitisa te njegovim uzrocima.
Većina akutnih sinusitisa (po nekima čak do 98 posto) uzrokovano je virusom te ne treba biti tretirano antibioticima. Akutni virusni sinusitis se liječi lijekovima protiv bolova poput ibuprofena, steroidnim nazalnim sprejevima ili ispiranjem nosa slanom otopinom.

Ovi tretmani se provode i u slučaju akutnog bakterijskog sinusitisa. Većini će ova terapija biti dovoljna, a u težim slučajevima savjetuje se uzeti antibiotik.
Kronični sinusitis se liječi drugačije od akutnoga jer je izazvan upalnim procesima, a ne infekcijom: cilj je riješiti upalni proces koji ga izaziva. Ispiranje nosa slanom vodom i steroidni nazalni sprejevi su primarni način liječenja, a u nekim slučajevima poseže se i za antibioticima.

Farmer.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!