Probajte domaći sirup od maslačka: Jeftino, lako i ukusno


Maslačci su u sezoni. Pronađite livadu udaljenu od prometnog haosa i zagađenja, naberite njihove cvjetove i stabljike pa pripremite domaći pripravak protiv kašlja i brojnih drugih bolesti

Maslačak je izuzetno zdrava samonikla biljka iz porodice glavočike (asteraceae) koja je bogata vitaminom A i C, te kalcijem, kalijem i natrijem. Riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja potiče rad bubrega, jetre i probavnog sistema, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.

Raste na livadama s umjerenom i hladnom klimom, a može se iskoristiti od korijena maslačka do cvjetova. Od njegova korijena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a njegovo se ispijanje preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa.

Stabljike maslačka smatraju se čistačem organizma koje regulišu rad metabolizma, pročišćuju krv i želudac. Najpoznatije su jer pomažu u rješavanju problema virusnih bradavica. 'Mlijeko' iz sredine stabljike potrebno je mazati na bradavicu sve dok se ona ne osuši i otpadne.

Rani proljetni listovi maslačka (divlji radič) koriste za pripremu salata i variva, a preporučuju se u prehranu trudnica, dojilja i žena i menopauzi. Jestivi su i cvjetovi maslačka, koje je najbolje nabrati u podne kada su najotvoreniji, piše Zadovoljna.hr.

Od cvjetova maslačka najčešće se priprema sirup ili 'med' koji se može dodati različitim slasticama, ili samostalno piti kao lijek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja djece.

Sastojci za sirup od maslačka:

200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
2 limuna
1,5 litara vruće vode
1 kg šećera

Priprema sirupa od maslačka:

1. Usitnite stabljike i cvjetove maslačka pa ih prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

3. Procijedite tekućinu, dodajte još šećer pa kuhajte još 15 minuta.

4. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!