Ruža čajevka


Ruža čajevka uzgaja se na poseban način, a mi vam donosimo savjete koji će vam pomoći u uspješnom uzgoju ruža čajevka
Jedna je od najljepših sorti ruža, ali je najzahtjevnija za uzgoj. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći u uzgoju ove predivne dekorativne biljke.

RUŽE ČAJEVKE - UZGOJ

Danas je ruža čajevka najraširenija i najpopularnija sorta ruža na svijetu, a pojavila se još u 19. stoljeću.

Grm ovih ruža može narasti preko jednog metra visine, ali to mnogo ovisi o uvjetima u kojima raste. Ruža čajevka ima savršen oblik cvjetova, idealne za rezanje.
Iako lijepa, ova vrsta ruže iznimno je zahtjevna za uzgoj i održavanje. Cvate od mjeseca maja pa sve do prvih mrazeva. U zimskim danima grmu ruže potrebna je dodatna zaštita. Naime, ova vrsta ruže najbolje uspijeva na sunčanom i svijetlom mjestu u vrtu.

Čajnohibridne (Tea hibridi (T.H.)) ruže karakteriše snažan porast i visoki izdanci sa krupnim cvjetom na kraju svake grane. 

Biljke su visine do 1 m, a najčešće između 60 i 80 cm ( u zavisnosti od sorte mesta sađenja i klime). Sadnice su plemenite forme, najčešće mirisne i pogodne za rezanje, krupnih cvjetova i velikog izbora boja. 
Mogu se saditi u svim tipovima vrtova. Sade se u grupama, vrstama, gredicama, pojedinačno ili vezano sa drugim biljkama. Rastojanje pri sadnji je 40- 45 cm ili 5-6 komada po kvadratnom metru.

Kada je riječ o ružama, sorta ruži čajevki (tj. hibridnih čajevki ili ruži mjesečarki) jedna je od najraširenijih na našem području. 

Prvu hibridnu čajevku je sasvim slučajno otkrio Pierre Giullot, 1867., a ta dobivena sorta odlikovala se neobično lijepim, velikim cvjetovima, sjajnim lišćem i dugotrajnom cvatnjom. Daljnim križanjem dobivene su brojne nove sorte raznih boja: od bijele, preko žute, do crvene i ružičaste, a moguće su i dvobojne kombinacije, pri čemu je rub cvijeta izraženije nijanse.

Ono što ih čini posebnima jesu prekrasni cvjetovi na dugim, uspravnim stapkama, što ih svrstava na prvo mjesto među rezanim cvijećem. Mogu narasti od 60 do 100 cm. 
Jelica naraste u visinu do 1m. Cvjetovi su crvene boje veoma jakog mirisa. Cvijeta preko cijele godine.

Čajevke su podgrupa starinskih ruža iz koje su kasnije križanjem dobivene i neke druge starinske grupe ruža, još kasnije i prve hibridne čajevke.

U intenzivnoj upotrebi su već stotinjak godina i cijela jedna industrija u cvjećarskoj proizvodnji temelji se na sortama iz ove grupe. Sve velike firme koje danas stvaraju nove sorte hibridnih čajevki dijele ove ruže na dvije podgrupe: vrtne hibridne čajevke te hibridne čajevke za rez. 
Ove druge se pak dijele na sorte za vanjski uzgoj te sorte za stakleničku proizvodnju. 
Sorte za rez imaju savršen izdužen pupoljak, a grm isključivo služi kao baza za proizvodnju rezanog cvijeta. U pravilu su osjetljivije na bolesti. Vrtne hibridne čajevke obično nemaju tako savršen pupoljak ali kao grm ljepšeg su izgleda, a pogotovo kad se cvjetovi otvore.

KAKO BRINUTI O RUŽAMA TOKOM LJETA?

Ruže imaju veće korijenje nego većina drugih ukrasnih biljaka pa im je potrebno i više vode kako bi ona mogla doprijeti do svih njegovih dijelova. Tokom čitavog ljeta važno je redovito ih zalijevati, i to rano ujutro ili navečer kako bi se izbjegle opekline po listovima (koje ćete prepoznati kao žuto-smeđe mrlje).

Također je važno redovno odstranjivati osušene cvjetove kako bi na njihovim mjestima mogli narasti novi. Pritom pripazite na to da stapku pravilno odvojite – naprosto pratite samu anatomiju biljke i otrgnite na dijelu gdje se stapka spaja s drugima. 

Uzgoj ruža

Ruže su jedna od cvjetnica koji se najviše uzgaja i zbog stoljetnog uzgoja se točno znaju potrebe svake vrste. Iako postoje vrste koje su otporne na teže uvjete, nekim vrstama je potrebno pružiti više pažnje kako bi imale zadovoljavajući izgled. U nastavku donosimo na koji ih je način najbolje uzgojiti.

Zalijevanje
Ruža je veoma otporna na vremenske uvjete, ali je prilikom uzgoja mlađe biljke potrebno voditi računa o zalijevanju. Najveću potrebu za vodom ima ljeti, a potrebno ju je zalijevati dva puta tjedna odstajalom vodom ili kišnicom. Smije se zalijevati pod korijen, a posebno je važno izbjegavati polijevanje lišća tijekom velikih vrućina. Za navodnjavanje je najbolje koristiti sustav kap po kap.

Gnojidba
Za bolji cvat i bogatije cvjetove ruže je potrebno pravilno prihranjivati. Prve godine zasađene sadnice nije potrebno prihraniti, ali se starije ruže prihranjuje u proljeće, prije prvog cvijeta. Može se koristiti stajsko ili organsko gnojivo, mineralna gnojiva na bazi dušika kao što je NPK ili folijarna gnojiva koja se nanose preko lista. Osim tog gnojiva, mineralna ili organska se raspoređuju u zemlju na 10 cm od biljke.

Presađivanje
Ruže se presađuju u proljeće ili jesen te je potrebno cijelu biljku s korijenom izvaditi iz kontejnera i presaditi u rupu predviđenu za uzgoj. Osim toga, važno je tlo u koje se sadi dobro razrahliti i da je duplo šire od sadašnjeg korijena. Ako biljku vadite iz zemlje i presađujete, pazite da kopate dalje od korijena kako ga ne bi presjekli. Nemojte ga prenositi za stabljiku, već u najlonu. Također, važno je posaditi na istu razinu i ne stisnuti zemlju prečvrsto kako bi korijen mogao disati. Naposljetku, važno ju je zaliti i pratiti tijekom tri do četiri tjedna dok se ne oporavi.

Tlo
Ruže, ovisno o vrsti, mogu podnijeti rast na različitim tipovima tla. Vole duboka i humusna tla, a mogu se uzgajati i na glinastim ili pjeskovitim tlima te blago kisela tla. Važno je da se prije sadnje pravilno pripreme, što uključuje čišćenje od korijena i oranje na 20 cm dubine te zemlju dobro usitniti mehanički. Dobro podnose i siromašna tla, ali je za bujnije cvjetove potrebno osigurati humusno i bogato tlo. Važno je da je tlo uvijek dobro drenirano i ne zadržava vodu.


Zanimljivo je da je ruža cvijet koji se najviše poklanja. Prvenstveno je to zbog svoje ljepote, mirisa i lake dostupnosti. Ipak, svaka ruža nosi određenu simboliku koju je dobro znati prije poklanjanja. Pristojno je uvijek pokloniti neparan broj ruža, kao što je jedna ili tri.

Crvena ruža se poklanja voljenoj osobi i simbol je romantike i strasti. Bijele ruže simboliziraju nevinost, pa se često koriste na vjenčanjima, ili se poklanjaju prijateljima. Žute ruže označavaju ljubomoru, pa buket takvih ruža ima jasno značenje. Ružičasta ruža označava nježnost i simpatije, pa se najčešće daruje za Majčin dan.

Zanimljivo je kako se oduvijek težilo stvoriti plavu ružu za koju se smatralo da ima posebne moći. Danas je i nju moguće uzgojiti, ali je umjetno stvorena.

 

 

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!