Smokve u maslinovom ulju


Suhe smokve u maslinovom ulju su prirodni lijek zlata vrijedan. Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja pomaže kod: neplodnosti, hemoroida, crijevnih oboljenja, slabokrvnosti, zatvora,visokog kolesterola, bronhitisa, astme itd.

Smokva je vrlo cijenjeno voće sočnih plodova. Netko ih voli, a netko ne. Mnogi je drže u vrtu kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može se uzgaja iu kontinental predjelima. Problem je to što je osjetljiva na niske temperature.

Suhe smokve u maslinovom ulju

Smokve sadrže dosta kalcija, kalija, cinka i dobar su izvor željeza, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Ova voćka poboljšava probavu, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i reguliranju kolesterola. U pogledu sadržaja kalcija, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a vrijede i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.

Smokve u maslinovom ulju su najbolji lijek za bakterije u želucu. Smokva je vrlo ljekovita u kombinaciji sa maslinovim uljem kod različitih želučanih tegoba… Zbog specifična okusa, ali i bogate nutritivne vrijednosti omiljeno je voće svih generacija. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, pekmeza, kompota i fermentiranih pića, što je čini dostupnom tokom cijele godine. Smokva spada u najzdravije namirnice daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa.

Sastojci:
40 plodova suvih smokava
maslinovo ulje

Priprema:

Stavite smokve u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Zatvorite poklopcem i ostavite u frižideru. Nakon 40 dana, možete konzumirati ovaj prirodni lijek.
Primjena:
1 smokva u ulju na prazan stomak pomoći će jačanju i zdravlju i riješiće već prisutne zdravstvene probleme.

Kako se koristi:

Konzumirajte pola smokve i 1 kašičicu ulja od 5 do 10 minuta prije doručka. Konzumirajte dok se sadržaj cele tegle ne završi. Odmah ćete osetiti lekovito dejstvo ovog leka. Ovaj tretman se može ponoviti 2-3 puta godišnje.

Svježe smokve za želudac

Kompot od smokve djeluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crijevne parazite. Poboljšavaju crijevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i proljev.

Suhe smokve su na vrhu ljestvice zdravih namirnica. Opšta preporuka je da smokve uzimate u bilo kom obliku. Bilo da su svježe ili suhe smokve u pitanju, veoma su korisne za naše zdravlje.
Zbog dobrih masti koje sadrži u sebi, maslinovo ulje je ubrojeno u spisak namirnica koje svjetski kardiolozi preporučuju za prevenciju ali i snižavanje već postojećeg visokog krvnog tlaka. Pokazalo se da pacijenti koji konzumiraju maslinovo ulje na dnevnoj bazi, nakon nekog vremena, nemaju više potrebu za medikamentima koje su do tada pili u okviru internističke terapije.

Neurolozi, sa druge strane, maslinovo ulje preporučuju zbog njegovog učinka i blagodati na krvožilni sustav mozga (ono reducira pojavu aterosklerotičnih promjena i samim tim umanjuje vjerojatnost nastanka Alzheimerove bolesti u trećoj dobi.

Iskustva govore da  kombinacija smokava i maslinovog ulja pomaže kod:

neplodnosti, hemoroida, crijevnih oboljenja, slabokrvnosti, zatvora,visokog  kolesterola,  bronhitisa, astme ..
Smokve se smatraju najboljim po svojim korisnim svojstvima, čiji su plodovi svetložute boje. Tokom procesa sušenja, količina proteina u smokvama se povećava na 3-6%, a šećera na 50-70%, dok sveže smokve sadrže samo: 1% proteina, 15-20% šećera.
Suve smokve mogu umnožiti energiju koju proizvodi naše telo, poboljšati raspoloženje, efikasnost i mentalnu aktivnost.

U sklopu www.farmer.ba imamo suhe smokve u pakovanju od 1 kg i 5 kg. Suhe smokve možete naručiti na kućnu adresu i putem kontakt telefona 061 395 029 (Viber)

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!