“Suncookret organski proizvodi Ljubuški”: Primjer promocije i življenja permakulture


Uzgajaju svoje presadnice, razmjenjuju sjemenje, zanimaju ih stare sorte povrća i voća, ali i zanimljive egzotične sorte, nastavljaju tradiciju domaće proizvodnje i okupljeni su u online zajednicu “Suncookret organski proizvodi Ljubuški”. 

Oni su pravi primjer promocije i življenja permakulture koja koristi i virtualni svijet, spajajući  suvremena znanja i vještine sa tradicijom.

Posjetili smo ih baš u vrijeme pripreme presadnica. Dalibor Nosić, jedan od članova ove zajednice koja je aktivna na društvenim mrežama za Radio Ljubuški govori o ovoj zajednici i svojoj ljubavi prema vlastitom uzgoju.

 „S prijateljima smo počeli prije tri godine. Cilj nam je samodostatnost, živimo u kraju koji je idealan za uzgoj svog voća i povrća i rad na zemlji nam je zadovoljstvo. Ljudi trebaju što manje ovisiti o drugima i imati sve svoje. Odlučili smo se za čist uzgoj bez vještačkih elementa i korištenja pesticida. Ovaj vid proizvodnje zahtijeva veći trud i vrijeme, ali to je ono što želimo. Na početku smo pripremili, iskrčili zemljište. Druga godina nam je bila ustvari početna i tada smo sadili stare sorte povrća. Ove treće godine uključili smo se u razmjenu sjemenja i uzgoj vlastitih presadnica, povezali smo se sa Eko HUBom Mostar koji je pokrenuo društvenu banku sjemena “Sjemenčicu” i tu zajedno sa drugim članovima iz BIH razmjenjujemo sjemena. Uz stare domaće sorte našu bazu sjemenja obogatili smo zanimljivim i egzotičnim vrstama pa ćemo probati i krenuti s njima u proizvodnju.„

O zanimanju sugrađana za njihov rad kaže; „Pa možemo reći da smo poznatiji na širem prostoru nego ovdje,  zahvaljujući  društvenim mrežama koje su nam donijele nove susrete i iskustva, nova poznanstva i znanja. Danas zajedno sa 150 proizvođača iz Bosne i Hercegovine koristimo aplikaciju Farmer.ba, prvu domaću online platformu domaćih proizvoda.

Koja sve zanimljiva sjemena imaju i na koje su se presadnice odlučili ove sezone poslušajte u audio prilogu. klikom >>> OVDJE 

Izvor: Radioljubuski.ba

GALERIJA


Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!