Sve blagodeti kukuruza šećerca


Većina voli kukuruz šećerac zbog slatkog ukusa i jednostavnog pripremanja, ali koliko smo zapravo svjesni kako on utiče na naš organizam i koje su to njegove dobre i loše strane.
Pored skroba, šećerac je bogat i vlaknima, bjelančevinama, vitaminima B ( B1, B5 i B12) zatim A, C, E, K; Sadrži kalijum, kalcijum, biljna ulja, ugljene hidrate, kao i folnu kiselinu.

Njegove dobre strane:
1. Odličan je diuretik, samim tim dobar je i za urinarne infekcije.

2. Vlakna koje sadrži kukuruz šećerac sređuju probavu, olakšavaju stolicu, samim tim sprječava pojavu zatvora. S druge strane, redovnom konzumacijom može da umanji rizik od sindroma iritabilnih crijeva (nervoza crijeva) i dijareje.

3. Pogodno je da se konzumira zbog hemoroida, pored toga i snižava rizik od raka debelog crijeva.

4. Dobar je kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.

5. Sprječava anemiju.

6. Jača nervni sistem, poboljšava koncentraciju, čisti krvne sudove, savjetuje se da ga sportisti redovno koriste zbog kondicije.

7. Dostupan je tokom čitave godine i zato ga ubrajaju u svakodnevnu ishranu, jer se dubokim zamrzavanjem ne gube svojstva ove zahvalne namirnice, pa se može pripremati na isti način kao i svijež ili konzerviran šećerac.

Negativna strana:
Dijeca ga sporije vare pa stručnjaci savjetuju da se u diječju ishranu uvede tek kada dijete nauči dobro da žvaće (poslije prve godine života). Mnogi stručnjaci savjetuju konzumiranje ove popularne namirnice u kombinaciji sa pasuljem, graškom, boranijom, sojom ili sočivom. Sve popularnije su supe i čorbe od kukuruza.

(Super Žena)
Izvor: www.nezavisne.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!