U Barevu kod Jajca: Otvoren prvi Api inhal centar u centralnoj Bosni


 
U Barevu kod Jajca je otvoren prvi “Api inhal centar” u centralnoj Bosni, koji će građanima omogućavati terapije vazduhom iz košnice.

 

Udisanje posebnog mirisa koji se nalazi u košnici poboljšava se kako fizičko tako i psihičko zdravlje čovjeka.

Riječ o apiterapeutskoj metodi koja poboljšava imunitet, liječi različita stanja i oboljenja i čuva zdravlje uopšte. Api komore su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti vazduh iz košnice.

Ovaj vid alternativne medicine podržavaju i medicinari koji kažu da je u literaturi odavno poznato da med u raznim oblicima liječi alergiju i sve bolesti na toj bazi.

-Udisanjem vazduha iz košnica dovodi do poboljšanja organizma, posebno kad je riječ o glavobolji, migreni, bronhitisu, astmi, alergiji, lošoj cirkulaciji, ali i kod liječenja stresa, nesanice i depresije, rekao je Ensad Tatarević.

Porodica Tatarević iz Bareva nabavili su  dvije košnice pčela davne 2002. godine, upravo za svoje lične potrebe.

 

Za par godina su proširili pčelinjak na dvadesetak košnica. Pošto je uži član porodiceTatarević alergičan na kućnu prašinu „grinje“, čitajući litaraturu su saznali da je matična mliječ dobra za jačanje imuniteta kod alergija, tako da su uskoro krenuli u sakupljanje matične mliječi. Pošto su uspjeli sakupiti matičnu mliječ za svoje potrebe, svoje usluge su ponudili i drugim kupcima.

Prvi su pčelari u Jajcu koji su počeli proizvoditi matičnu mliječ, a među prvima u centralnoj Bosni.

Trenutno posjeduju oko 125 košnica i jedan dio pčela je stacioniran u selu Barevo- Polje i pčelinjak je stacioniran na 370 metara nadmorske visine, gdje sakupljaju matičnu mliječ, polen, propolis  i med. Sa drugim dijelom pčela idu na pašu u širem području Sanskog Mosta.

Učestvovali su na brojnim sajmovima i dobitnici su mnogobrojnih priznanja.

Izvor: www.jajce-online.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!