Ulje Nima - prirodni insekticid


Ulje nima (Azadirachta indica) - prirodni insekticid! 

Nim ulje sjajno je rešenje ako imate problema sa insektima ili gljivicama na biljkama. Siguran  je za upotrebu, ne šteti ljudima, kao ni domaćim životinjama

Nim je brzorastuće drvo, koje može da naraste i do 20 metara u visinu (nekada čak i do 40 metara), sa svijetlozelenim lišćem. U Indiji se nim smatra svetim drvetom, a poznat je po svojim ljekovitim svojstvima. Svaki dio ovog stabla ima ljekovito svojstvo - od cvijetova, voća i soka do grančica, sjemena i korijena.

Ulje nima je jedno od najstarijih medicinskih ulja, a dobija se cijeđenjem sjemenki ove biljke.  

Upotreba nima u poljoprivredi

Nim je prepoznat kao prirodni proizvod koji može mnogo da ponudi u riješavanju globalnih problema u poljoprivredi. Ulje izvučeno iz sjemena stabla nima moćan je prirodni insekticid, sposoban da poremeti životni ciklus insekata u svim fazama (odrasli, larve i jajašaca), što ga čini jednim od najboljih prirodnih insekticida u poljoprivredi.

Kako na prirodan način zaštiti ruže? 

Biorazgradivo je  i netoksično za kućne ljubimce, a djelotvorno je protiv raznih uobičajenih štetočina u bašti, kao i prirodni fungicid koji može da se bori protiv plesni i drugih gljivičnih infekcija na biljkama, navodi thespruce.com.  

Kako da napravite prirodni insekticid sa nimovim uljem?

Za izradu 1%-og rastvora treba vam:

  • 1l tople vode;
  • par kapi deterdženta za pranje sudova (najbolje ekološkog);
  • 10 ml ulja nima;

Sve zajedno promiješajte u prskalici i poprskajte napadnute biljke. Sredstvo treba potrošiti istog dana kada se i napravi, ne ostavljajte ga u prskalici. Dobro poprskajte lišće i sa unutrašnje strane, a možete i zemljište oko biljke.

Ne očekujte čudesne rezultate - ulje nima nije instant insekticid, što znači da nećete odmah nakon prskanja oko biljaka pronaći uginule štetočine. Nim je sistemični insekticid na hormonalnom nivou i to kroz nekoliko dana.  

Gdje se može kupiti ulje Nima?

Ulje Nima možete pronaći na web shopu Farmer.ba -  Ulje Nima.

www.farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!