Vinova loza


Vinova loza (Vitis vinifera) je biljka koja nam pruža dragocjeno voće - grožđe, te se također koristi za proizvodnju vina. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina imaju dugu tradiciju koja seže unazad hiljade godina. U ovom tekstu upoznat ćemo se sa uzgojem vinove loze, njenim sortama i važnim informacijama vezanim za ovu važnu biljku.

Uzgoj vinove loze

Vinova loza se obično uzgaja u specijalnim područjima pod nazivom vinogradi. Uzgoj vinove loze zahtijeva pažljivo odabrano zemljište, odgovarajuću klimu i pravilnu njegu kako bi postigla najbolje rezultate.

Zemljište: Vinova loza preferira dobro drenirana tla bogata hranjivim materijama. Neutralna pH vrijednost tla je optimalna za njen rast.
Klima: Većina sorti vinove loze preferira blagu klimu s dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom vegetacije. Pretjerano vlažna ili previše sušna klima mogu negativno utjecati na prinos i kvalitetu grožđa.
Sadnja: Sadnja vinove loze se obično obavlja u rano proljeće ili kasnu jesen. Biljke se sade u redove kako bi se olakšala njihova briga i berba.
Njega: Vinova loza zahtijeva redovito orezivanje kako bi se osigurala pravilna ravnoteža između lišća i grozdova. Također, potrebno je osigurati potporu biljkama jer se ona penje i pričvršćuje se za okolne strukture.

Sorte vinove loze:

Postoji mnogo sorti vinove loze koje se uzgajaju širom svijeta. Svaka sorta ima svoje specifičnosti u pogledu okusa, veličine i oblika grozda, otpornosti na bolesti i vremenske uvjete. Ovdje su neke od poznatih sorti vinove loze:

 

  • Chardonnay: Bijela sorta poznata po svom osvježavajućem okusu i aromama voća kao što su jabuka i kruška. Često se koristi za proizvodnju šampanjca i vrhunskih bijelih vina.
  • Cabernet Sauvignon: Crna sorta s jakim tijelom i izraženim notama crnog voća. Vrlo popularna sorta za proizvodnju crnih vina koja mogu izvrsno sazrijevati.
  • Merlot: Ova crna sorta ima blaži okus i mekše tanine od Cabernet Sauvignona. Često se koristi za miješanje s drugim sortama kako bi se postigla raznolikost okusa.
  • Syrah (Shiraz): Crna sorta poznata po svojoj bogatoj tamnoj boji i začinjenim notama crnog papra i šljiva.
  • Zinfandel: Crna sorta koja je posebno popularna u Kaliforniji, SAD. Ima slatke note crvenog voća i često se koristi za proizvodnju roze vina.
  • Riesling: Bijela sorta s karakterističnim cvjetnim aromama i visokom kiselošću. Često se koristi za proizvodnju slatkih i suhih bijelih vina.

Vinova loza je biljka koja daje prekrasno voće - grožđe, a od njega se proizvodi vino. Evo jednostavnog objašnjenja postupaka vezanih za sadnju, uzgoj, uzgojni oblik, rezidbu i berbu vinove loze:

Sadnja: Sadnja vinove loze obično se obavlja u proljeće ili jesen. Trebate odabrati dobro mjesto s puno sunca, gdje tlo dobro drenira (tako da voda može lako otjecati). Iskopajte duboku rupu i pažljivo stavite korijenje loze unutra. Pokrijte ga zemljom i dobro zalijte.
Uzgoj: Vinova loza voli blagu klimu i toplinu. Redovno zalijevajte biljke, ali pazite da ne pretjerate jer previše vode može naškoditi lozi. Također, biljci treba potpora za penjanje - možete joj postaviti rešetke ili ograde kako bi se mogla pričvrstiti.
Uzgojni oblik: Vinova loza se može uzgajati u različitim oblicima. Najčešći uzgojni oblik je "guyot" oblik, gdje se loza odrezuje na način da ostavlja samo jedan ili dva izbojka koji će nositi grozdove. Ovaj oblik olakšava berbu i njegu biljke.
Rezidba: Rezidba je važan korak u uzgoju vinove loze. To je proces u kojem odstranjujemo neke dijelove biljke kako bi ona rasla bolje. Režemo izbojke kako bismo ograničili broj grozdova i potaknuli biljku da proizvede kvalitetnije grožđe. Rezidbu treba obaviti u zimskim mjesecima kada biljka miruje.
Berba: Kada grozdovi sazriju, vrijeme je za berbu. Berbu obavljamo pažljivo kako ne bismo oštetili grožđe. Grozdove možemo rezati ili odrezati cijelu granu s grozdovima. Berba se obično provodi u jesen.
Vinova loza je prekrasna biljka koja zahtijeva malo truda i pažnje, ali nagrada je slatko i sočno grožđe koje možete jesti ili koristiti za proizvodnju ukusnog vina. Sada kada znate osnove sadnje, uzgoja, rezidbe i berbe, možete uživati u ovoj ljepoti prirode.

Izvori:
Robinson, J., Harding, J., & Vouillamoz, J. F. (2013). Wine Grapes: A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavors. Penguin.
Jackson, R. S. (2014). Wine Science: Principles and Applications (4th ed.). Academic Press.
Müller, M., & Gross, J. (2007). Color Atlas of Grape Varieties. University of California Press.
"Vinogradarstvo i vinarstvo," Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. https://mprsv.vladars.net/sr-Latn-RS/Djelatnost/prikaz/574/vinogradarstvo-i-vinarstvo

U ovom tekstu smo se upoznali s osnovama uzgoja vinove loze, nekim poznatim sortama i njihovim karakteristikama. Vinova loza i vino koje se od nje proizvodi predstavljaju važan dio svjetske kulture i gastronomije, a uzgoj ove biljke zahtijeva pažnju i strpljenje kako bi se postigli vrhunski rezultati.

www.farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!