Voće koje smiju jesti dijabetičari


Svaka hrana posjeduje određena farmakološka svojstva, što u prijevodu znači da pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tijek određenih bolesti ili zdravstvenih stanja. Zbog tog je razloga nužno u svakodnevnoj prehrani pravilno odabrati namirnice, u čemu će vam pomoći sljedeći popis namirnica koje se preporučuju, odnosno onih koje treba izbjegavati pri određenim bolestima ili zdravstvenim stanjima.

Nutricionisti i stručnjaci ističu kako je voće važan dio prehrane kod dijabetičara te da bi osobe koje boluju od te bolesti dnevno trebale konzumirati dvije porcije od 250 grama, piše njemački časopis "Diabetes Ratgeber", uz objašnjenje da to znači pojesti jednu jabuku ili dvije šake malina.
Svi znamo da je zdravo jesti voće, čak i ako osoba boluje od dijabetesa. No s obzirom na to da voće sadrži šećere, dijabetičari trebaju paziti na količinu i vrstu voća koju će konzumirati.

Dijabetes je autoimuna bolest kod koje pacijent ima visoku razinu šećera u krvi jer tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu inzulina ili zato što stanice ne reagiraju na proizvedeni inzulin.

Doktori su neko vrijeme smatrali kako dijabetičari ne bi smjeli jesti voće, no moderna medicina upućuje na sasvim suprotno.

Nutricionisti i stručnjaci ističu kako je voće važan dio prehrane kod dijabetičara te da bi osobe koje boluju od te bolesti dnevno trebale konzumirati dvije porcije od 250 grama, piše njemački časopis “Diabetes Ratgeber”, uz objašnjenje da to znači pojesti jednu jabuku ili dvije šake malina.

Dijabetičarima preporučuju izbor voća bogatog vlaknima koje sadrži puno vode, a časopis donosi popis poželjnog voća:

VOĆE ZA DIJABETIČARE

Jabuke – Ovo voće je odličan izbor za dijabetičare jer sadrži malo kalorija, a potiče tijelo na sagorijevanje ostalih kalorija. Bogat su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, što smanjuje razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.

Bobičasto voće je bogato vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daje crvenu boju i potiče oslobađanje inzulina, regulira šećer u krvi i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Lubenice sadrže visoku razinu vode, jednako kao i jagode, papaja ili šljive. Sve navedeno voće odlično djeluje odlično kod usporavanja apsorpcije glukoze. Voće s velikom razinom vode dijabetičari bi trebali konzumirati svakodnevno.

Grejp i naranče mogu se koristiti za smanjenje rizika od nastanka visoke razine šećera u krvi, osobito kada se konzumiraju s namirnicama koje imaju nisku razinu masti, šećera i škroba.

Datulje – Sedam datulja dnevno sadrži 4 grama vlakana, što ovo voće čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. I one su bogate antioksidansima. Po porciji ih sadrže više od grožđa, naranče, brokule i paprike.

Orasi – Samo desetak oraha sadrži skoro 2 g vlakana i 2,6 g alfa-linolenske kiseline. No s obzirom na to da orasi sadrže dosta kalorija, dijabetičarima se savjetuje da pripaze pri njihovu unosu u organizam ako paze na težinu. Mogu ih jesti umjesto grickalica ili dodati omiljenim salatama.

Voće koje osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati

Kada je riječ o onim namirnicama koje su apsolutno zabranjene, postoje i 4 vrste voća. Znamo da je voće jako zdravo, no kada je riječ o dijabetičarima s dijabetesom tipa 2, ključno je paziti na udio šećera u voću.
Zbog toga osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 trebaju izbjegavati jesti mango, banane, ananas i dinje. Naime, ove četiri namirnice obiluju šećerom te nikako nisu dobre za zdravlje dijabetičara. 

TOP 5 VRSTA VOĆA ZA DIJABETIČARE!

Trešnje i višnje
Ovo slatko voće sadrži antocijanin koji kontroliše nivo šećera u krvi. Ovaj biljni pigment je pronađen u mnogim namirnicama, uključujući crveno grožđe, povrće, bobičasto voće, vino i čaj.
Kruške
Kruške sadrže antocijanin i bogate su vitaminima A, B1, B2, C i E. Visok nivo vlakana poboljšava zdravlje probavnog trakta što podstiče mršavljenje. Takođe, kruške snižavaju nivo holesterola i poboljšavaju zdravlje srca.
Narandže
Narandže su izuzetno bogate vitaminom C, vlaknima i mineralima. Imaju niski glikemijski indeks što pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Kako biste uneli što više vlakana u organizam, stručnjaci preporučuju da se narandže konzumiraju u komadu, umesto da ih cedite u sok.
Grejpfrut
Grejp ima nizak glikemijski indeks i obiluje vitaminom C i rastvorivim vlaknima, te je idealna namirnica za mršavljenje.
Jabuke
Jabuke smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Obiluju vlaknima, antioksidansima, vitaminom C i flavonoidima. Jedna jabuka dnevno pomaže u prevenciji raka i srčanih bolesti.

Dijabetes tipa 2 pogađa gotovo svaku desetu odraslu osobu te može dovesti do ozbiljnih i dugoročnih zdravstvenih problema, uključujući i kardiovaskularne bolesti, a istraživanja upozoravaju da je dijabetes treći vodeći uzrok smrti s udjelom od 7.8 % u 2019. godini, dok ova bolest postaje još veća prijetnja u vrijeme vladavine koronavirusa jer su posjeti liječnicima i briga za redovno zdravlje u mnogim slučajevima svedeni na minimum. 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!