Proizvodi za radnju: Domaći proizvodi - Bestilj, sirupi od nara, šljive i drenjka


Više o : Domaći proizvodi - Bestilj, sirupi od nara, šljive i drenjka

 


Mirisni lokumi bosnari uz kašiku bestilja od šljiva pruža zadovoljstovo, užitak i nezaboravne trenutke.

Ideja o proizvodnji od uzgojenih i sviježih plodova kreće iz rata kada mala djevojčica iz jedne avlije u kojoj je uzgajana i rasla divna vinova loza sa sviježim svijetlo zelenim listovima tj.japrak (inače od kojeg se rade i pripremaju mirisna i ukusna jela – sarme ), a sa otvorenim pogledom prema Trebeviću odakle su pljuštale stotine metaka i granata , a pod tim uslovima tada ta mala djevojčica svakodnevno bere sviježe zelene listove japraka, gdje bi nabrala i po par hiljada listova japraka a onda bi tako sviježe ubrane listove redala u teglu i solila i tako bi spremljene podjelila komšijama i prijateljima.

Rat se završio, mala djevojčica odrasla, a vinova loza istrijebljena.

Danas se kroz projekte borim da zaštitim našu sortu vinove loze kao autohotonu sortu s obzirom da je ugrožena sorta i da prijeti istrebljenje ove sorte, a vrijednosti i bogatstvo ove sorte su neprocjenjive.

Definitivina potvrda i realizacija ostvarenja sna male djevjčice iz rata o proizvodnji slijedeći tradiciju svojiih pranana/pradeda dolazi nešto kasnije radi životnih okolnosti i u trenutku kada organizam i imunosni sistm počinje naglo i burno reagirati na aditive, konzervanse, vještačke boje i hemikalije u hrani tj. Intolerancije i negativno dejstvo na imuni sistem. Počinjem sa pripremom isključivo svježe hrane i od svježih ubranih plodova pripremati svaki obrok za sebe.

Tako da sam počela pripravljati prvo za sebe bestilj od šljiva po receptu svoje nane i korištenjem istog dolazi do mog oporavka i ozdravljenja , a s obzirom da je meni koristilo i pomoglo u oporavku, odlučila sam da pomognem i podjelim sa drugima.

U jednom od spomenara koji mi je nana poklonila zajedno sa receptom bestilj od šljiva između ostalog se nalazio i recept za lokum.

Spomenare koje sam dobila u amanet svoje nane da ne zaboravim tradiciju, da je čuvam i djelim sa drugim.

Uz bestilj od šljiva i lokume bosnare uz kafu i čaj, još možemo izdvojiti sirup od šljiva, sirup od drenjaka , sirup od nara, a čuvajči našu tradiciju pripremaju se po staroj i tradicionalnoj recepturi.

Melisa Cerić

061/ 239 - 534

Domaći proizvodi - Bestilj, sirupi od nara, šljive i drenjka


  • Džemala Bijedića 58
  • 061/ 239 - 534
  • melisacer@yahoo.com

Mapa