Česta pitanja


Naš stručni saradnik u ovoj rubrici je Bekir Dolić, Bacc.Agr. (Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom) iz Cazina koji na području BiH vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke.

Poštovana,

Pogledao sam fotografije. Biljke su do pola svoje visine preplavljene sa vodom.

Vjerovatno će doći do pojave gljvičnih i bakterijskih oboljenja nakon dolaska sunčanog i toplijeg vremena. Potrebne je da tada obavite zaštitu jakim sistemičnim fungicidima na bazi metalaksila ili mankozeba.

Svakako, kad se smanji količina vlage u zemljištu potrebno je odradite okopavanje kako bi se zemlja učinila poroznom te bi se time drenirala i ocijedila. Tako bi se istisnuo višak vlage u zemljištu koji je pogoodna sredina za razvoj biljnih bolesti.

Ovih dana ću objaviti članak o tome kako tretirati sve biljke ponaosob nakon ovih nevremena pa svakako pročitajte taj članak pa će te znati kako koju biljnu vrstu tretirati ponaosob.

Hvala Vam na povjerenju.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

Poštovani Zlatko,

Na fotografijama se mogu uočiti znakovi oboljenja od plamenjače te znakove ispiranja hranjiva.

Fungicidi na bazi mankozeba svakako pomažu. Odradite ponovo zaštitu sa Ridomilom ili Starom za nekoliko dana te prihranite tečnim gnojivima sa sadržajem mikroelemenata i azotom.

Vlaga je svakako problematična i ako se nastavi s padavinama štete će vjerovatno biti veće.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Poštovana,

Za ovaj slučaj je najbolje da pozovete agronoma da izađe direktno na teren.

Razlozi mogu biti razni. Prije svega mogu biti gljivična i bakterijska oboljenja što ovisi i o biljnoj vrsti.

Može biti: propadanje korijenovog vrata, gangrena, polijeganje i slično. No, može biti da imate problem sa insektom mrmak. Mogu biti i još neki insekti. Nekada čak i manjak nekih makroelemenata. Za ovaj slučaj mora da se angažuje agronom da dodje direktno na teren i da dijagnosticira fitomesicinskim metodama eksperimentalnog rada.

Hvala Vam na povjerenju.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju skupa sa našim partnerima Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovana,

malo jeste kasno što se tiče sjetve krompira ali kako i sami kažete vremenske (ne)prilike nisu dozvoljavale da ranije sijete.

Nakon ovih padavina, postoji mogućnost da klice na krtolama budu oštećene, te bi primitak u tom slučaju bio umanjen.

Također, u daljnjem periodu razvoja može doći do gljivičnih oboljenja pa je nužno koristiti fungicide iako vjerovatno do sada niste imali tu praksu. No, ovaj put ćete morati.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri rubrike "Pitaj agronoma" Farmer.ba kao i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani Zlatko,

hvala Vam što redovno koristite naše usluge.

Ovo je svakako ozbiljan poduhvat i ne bih da ovaj zadatak olako shvatimo. Imam za Vas prijedlog.

Moja kolegica Lana Ranka Vojnović ima s time više iskustva, a pomno o tome možete pročitati na ovoj stranici: 

lanaranka.blogspot.com

Poštovani,

u ovom vegetaciom periodu (fenofazi paradajza) najbolje je protiv plamenjače koristiti jake sistemične fngicide na bazi mankozeba ili metalaksila poput Star WP, Ridomil Gold MZ i slično.

Duga im je karenca, pa pazite s njihovim korištenjem pred cvjetanje.

Hvala vam na povjerenju.

Slobodno nas kontaktirajte i u budućnosti.

Vaši Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Prije svega, što se tiče testa vlažnosti, odradite to na prost način. Uzmite iz gredice, ispod folije, šaku zemlje i pritisnite u šaci. Ukoliko se oblik zadržao, nema potrebe za navodnjavanjem, a ukoliko se raspada, vrijeme je za navodnjavanje, a time i dodavanje prihrane.

U ovoj fazi najbolje je dodavati kristalon formulacija 30:10:10 i sličnih jer je krastavac u fazi rasta.

Može se odraditi i zalamanje zaperaka (rezidba) ali nakon toga treba odraditi zaštitu fungicidima.

Što se tiče prehrane može dodati neki biostimulator tj.tečno gnojivo uz navedeni kristalon.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

nije riječ o bakteriozi nego o gljivičnoj bolesti jako destruktivnog karaktera. Ova bolest za svoj razvoj traži visoku temperaturu 25-30 ˚C i visoku vlažnost zraka.

Razvoju pogoduje gusti sklop, učestale padavine i navodnjavanje orošavanjem, te iste treba izbjegavati. Suzbijanje treba započeti prije zatvaranja redova, čim se ostvare povoljni uvjeti za razvoj ove bolesti. Najefikasnija hemijska mjera je upotreba fungicida Signum ili njemu sličnih.

Hvala Vam na povjerenju.

Poštovani,

Što više prozračujte kako bi se strujanjem zraka smanjila vlaga u zraku i u zemljištu, koliko uspije, jer malč ne dozvoljava.

Odradite zaštitu jakim sistemičnim fungicidima, te možete očekivati i napad grinja svakako.

U ovom slučaju potrebno je koristiti akaricide uz dodatak okvašivača.

Sve najbolje,

Poštovani,

Problematika proizvodnje paradajza je specifična jer se i radi o specifičnoj biljci. Prvo se postavlja pitanje o kakvoj sorti ili hibridu je riječ jer ih postoje hiljade. Vjerovatno imate neku sortu koja je sklona formiranju tvrde pokožice ili je to već sortna karakteristika. 

Pored ovog, dešava se da određeni abiotički faktori utječu na formiranje tvrde pokorice. Riječ je o inverziji temperatura čemu smo svjedoci ove proizvodne 2019. Npr. trenutno ovih dana imamo jako tople dane i srednje hladne noći tj. netipično hladne za mjesec juli.

Ako je ovo razlog, a pretpostavljam da jeste, najbolje bi bilo da probate tretirati biljke folijarno s nekim biološkim, ekološki ispravnim, organskim tečnim gnojivom, poput "Drin" u koncentraciji 0,1%.

Hvala Vam na povjerenju.

Pitanje: Uzgajam paradajz na otvorenom, sorta pink rok, imam ovaj problem i širi se? (slika u prilogu)

              

 

Odgovor:

Poštovani,

Ukoliko uzgajate paradajz na području gdje je pojačana vlažnost zemljišta i vazduha ili previše navodnjavate usjev, svakako može doći do ovog problema. Na terenu sam se susretao s ovom bolešću na svim područjima Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske.

Riječ je o crnoj (koncentričnoj) pjegavosti (Alternaria solani), koja je jako agresivan patogen. Najčešće se pojavljuje u mjesecu julu i augustu u našim uvjetima uzgoja. Pogoduju joj tla manje porozna koja zadržavaju vlagu ili područja gdje se često pojavljuju magle ili rose.

Što se tiče preventivnih mjera treba raditi pinciranje bočnih prirasta - zaperaka, uzgajati paradajz u rijeđem sklopu te izbjegavati područja gdje se često pojavljuju magle ili kotline gdje su jače rose. Svakako, poželjno je ispoštovati plodored tj. ne uzgajati paradajz na istom mjestu više godina.

Dobre predkulture su špinat, rotkica, salata, leguminoze. Nikako ju ne treba gajiti na mjestima gdje su prethodne godine uzgajane kulture iz porodice Solanaceae (paprika, patlidžan, paradajz, krompir). Što se tiče hemijskih mjera zaštite, prije dozrijevanaj možete koristiti fungicid Switch (po uputi certificiranog apotekara) a u berbi ISKLJUČIVO fungicide sa kratkom karencom poput: Equation, Talocuper, Moltovin, Cuproxat i sl.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju. Stojimo Vam na raspolaganju po pitanju bilo kakvih savjeta.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Često mi se desi da mi mrkva bude nekako sitna, pa me zanima kako pripremiti zemlju, koje je najbolje sjeme za naše područje (srednja BiH),kad je najbolje saditi. Unaprijed se zahvaljujem.

Odgovor:

Poštovani,

ako uzgajate mrkvu na većim površinama preporučujem Vam da uradite analizu zemljišta. Time će te Vašu proizvodnju učiniti daleko više rentabilnom.

Možda je problem u sitnim plodovima to što je neki makroelement ili mikroelement u deficitu ili suficitu u tlu u kojemu gajite mrkvu. Također, ja bih Vam preporučio upotrebu hibridnih sjemena. Prvenstveno sjemena renomirane kompanije "Bejo Saden".

Za područje srednje Bosne i za Vaš proizvodni cilj (krupan plod, uzgoj na težem zemljištu), preporučujem Vam hibrid mrkve "Bagnora F1". To je mrkva koja može narasti i više od pola kilograma po plodu težine. U Republici Hrvatskoj su prinosi oko 10 tona/dunum.

Sjetva za područje srednje Bosne bi najbolje bilo da se obavi krajem aprila. Ovaj hibrid je jedan od rijetkih hibrida mrkve koja odlično podnosi do srednje teška tla.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovana,

Kako uskoro ulazimo u zadnji mjesec ljetnog godišnjeg doba, noći a i dani su sve hladniji. Svjedoci smo pada temperatura u posljednih 7 dana u Bosni i Hercegovini a naročito noću.

Ovakve promjene vremena utječu na poljoprivredne kulture a naročito na papriku koja je porijeklom iz veoma toplih predjela planete. Ovakve hladnoće uzrokuju poremećaj u uzimanju kalcija. Najčešće je upravo ovaj poremećaj u ishrani biljaka uzrok takvih nepovoljnih pojava  na plodu.

Treba pokušati ishraniti biljke folijarno (preko lista) sa Kalcijevim gnojivima (tečna ili granulirana). Ukoliko su tečna gnojiva u pitanju treba pratiti preporučenu koncentraciju proizvođača a ukoliko je u pitanju kalcinit (Ca Nit) - granulirano gnojivo, u tom slučaju se istopi 80 grama na 10 litara vode i prihranjuje se folijarno u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Ovim gnojivima se mogu dodati i neke aminokiseline i neka gnojiva slična tome tipa: Amiksol (Agrounik), Basic Power (Puccioni), Drin, Sinergon i slično.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Najbolje vrijeme za sadnju ozimog luka na otvorenom je u mjesecu oktobru, što se tiče zaštićenih prostora (staklenici, plastenici), tu ovisi sve o sortama koje se sade i o kojim klimatskim uvjetima se radi, tj.o kojem podneblju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Gašak je jako adaptabilna biljka iz porodice mahunarki. Njihova prednost je što ova familija živi u simbozi sa kvržičnim bakterijama koje imaju ulogu azotofiksatora i time biljku i tlo dodatno obogaćuju s azotom. Za rast graška su potrebna slabo kisela tla, pH 6,5-7,5. Ako se radi o kiselim tlima, tada je potrebno odraditi kalcifikaciju tla.

Tlo treba biti rahlo, rastresito, mrvičaste strukture da se korijen može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj kvržičnih bakterija (mikoriza).

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Što se tiče ekološki prihvatljivih sredstava za ove namjene, najbolje je da kontaktirate kompaniju Agrounik iz Srbije.

Oni imaju uposlenog čovjeka za teren Bosne i Hercegovine, a njegovo ime je Milan Janjuz. To su jako dobra sredstva i potpuno ekološki prihvatljiva.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pozdrav,

Origano, peršun, ružmarin, bosiljak, kadulja,  gorušica, mažuran, kopar – samo su neke od začinskog bilja koje možete uspješno da uzgajate u stanovima. To nije posebno komplikovano za izvesti a znamo i samo kako je začinsko bilje zdravo i koliko da dodatnu aromu jelima koja spremamo.

Sađenje i gajenje začinskog bilja u saksijama je zapravo jednostavan i zanimljiv proces uz koji ćete se zasigurno relaksirati i uživati.

Začinske biljke možete uzgajati na terasi ili na prozoru u saksiji. Sve što vam je potrebno jeste zemlja, sadnice biljaka ili sjeme i saksije.

Predlažemo zdrave sadnice biljaka, umjesto sjemena, kako bi ste što prije bili u mogućnosti da ubirate plodove svog rada.

Za početak, pronađite što svijetlije mijesto na nekom od prozora vašeg doma ili terasi, na kojoj ćete smijestiti saksije. Preporuke su da optimalna temperatura u blizini biljaka bude između 19 i 25 stepeni, a izloženost direktnom svijetlu da bude između 6 i 7 sati dnevno.

U odabiru saksije vodite se time da prečnik bude minimum 15 centimetara, ali uzmite u obzir da je bolje kupiti što veću posudu zbog korijenja biljke. Također, saksija ili posuda u koju budete smijestili biljku mora obavezno imati rupe na dnu za drenažu vode. Zemlja koja vam je potrebna jeste drenažni miks i obična baštenska zemlja.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .