Česta pitanja


Naš stručni saradnik u ovoj rubrici je Bekir Dolić, Bacc.Agr. (Samostalni stručni poljoprivredni savjetodavac – Agronom) iz Cazina koji na području BiH vrši stručni nadzor nad preko 150 voćnjaka različitih voćarskih kultura, gdje radi rezidbe, programe ishrane i zaštite te ostale stručne preporuke.

Poštovana,

Pogledao sam fotografije. Biljke su do pola svoje visine preplavljene sa vodom.

Vjerovatno će doći do pojave gljvičnih i bakterijskih oboljenja nakon dolaska sunčanog i toplijeg vremena. Potrebne je da tada obavite zaštitu jakim sistemičnim fungicidima na bazi metalaksila ili mankozeba.

Svakako, kad se smanji količina vlage u zemljištu potrebno je odradite okopavanje kako bi se zemlja učinila poroznom te bi se time drenirala i ocijedila. Tako bi se istisnuo višak vlage u zemljištu koji je pogoodna sredina za razvoj biljnih bolesti.

Ovih dana ću objaviti članak o tome kako tretirati sve biljke ponaosob nakon ovih nevremena pa svakako pročitajte taj članak pa će te znati kako koju biljnu vrstu tretirati ponaosob.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

 

Poštovani Zlatko,

Na fotografijama se mogu uočiti znakovi oboljenja od plamenjače te znakove ispiranja hranjiva.

Fungicidi na bazi mankozeba svakako pomažu. Odradite ponovo zaštitu sa Ridomilom ili Starom za nekoliko dana te prihranite tečnim gnojivima sa sadržajem mikroelemenata i azotom.

Vlaga je svakako problematična i ako se nastavi s padavinama štete će vjerovatno biti veće.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Poštovana,

Za ovaj slučaj je najbolje da pozovete agronoma da izađe direktno na teren.

Razlozi mogu biti razni. Prije svega mogu biti gljivična i bakterijska oboljenja što ovisi i o biljnoj vrsti.

Može biti: propadanje korijenovog vrata, gangrena, polijeganje i slično. No, može biti da imate problem sa insektom mrmak. Mogu biti i još neki insekti. Nekada čak i manjak nekih makroelemenata.

Za ovaj slučaj mora da se angažuje agronom da dođe direktno na teren i da dijagnosticira fitomesicinskim metodama eksperimentalnog rada.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovana,

Malo jeste kasno što se tiče sjetve krompira, ali kako i sami kažete vremenske (ne)prilike nisu dozvoljavale da ranije sijete.

Nakon ovih padavina, postoji mogućnost da klice na krtolama budu oštećene, te bi primitak u tom slučaju bio umanjen.

Također, u daljnjem periodu razvoja može doći do gljivičnih oboljenja, pa je nužno koristiti fungicide iako vjerovatno do sada niste imali tu praksu. No, ovaj put ćete morati.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani Zlatko,

hvala Vam što redovno koristite naše usluge.

Ovo je svakako ozbiljan poduhvat i ne bih da ovaj zadatak olako shvatimo. Imam za Vas prijedlog.

Moja kolegica Lana Ranka Vojnović ima s time više iskustva, a pomno o tome možete pročitati na ovoj stranici: 

lanaranka.blogspot.com

Poštovani,

u ovom vegetaciom periodu (fenofazi paradajza) najbolje je protiv plamenjače koristiti jake sistemične fngicide na bazi mankozeba ili metalaksila poput Star WP, Ridomil Gold MZ i slično.

Duga im je karenca, pa pazite s njihovim korištenjem pred cvjetanje.

Hvala vam na povjerenju.

Slobodno nas kontaktirajte i u budućnosti.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Prije svega, što se tiče testa vlažnosti, odradite to na prost način. Uzmite iz gredice, ispod folije, šaku zemlje i pritisnite u šaci. Ukoliko se oblik zadržao, nema potrebe za navodnjavanjem, a ukoliko se raspada, vrijeme je za navodnjavanje, a time i dodavanje prihrane.

U ovoj fazi najbolje je dodavati kristalon formulacija 30:10:10 i sličnih jer je krastavac u fazi rasta.

Može se odraditi i zalamanje zaperaka (rezidba) ali nakon toga treba odraditi zaštitu fungicidima.

Što se tiče prehrane može dodati neki biostimulator tj. tečno gnojivo uz navedeni kristalon.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Nije riječ o bakteriozi nego o gljivičnoj bolesti jako destruktivnog karaktera. Ova bolest za svoj razvoj traži visoku temperaturu 25-30 ˚C i visoku vlažnost zraka.

Razvoju pogoduje gusti sklop, učestale padavine i navodnjavanje orošavanjem, te iste treba izbjegavati. Suzbijanje treba započeti prije zatvaranja redova, čim se ostvare povoljni uvjeti za razvoj ove bolesti. Najefikasnija hemijska mjera je upotreba fungicida Signum ili njemu sličnih.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Što više prozračujte kako bi se strujanjem zraka smanjila vlaga u zraku i u zemljištu, koliko uspije, jer malč ne dozvoljava.

Odradite zaštitu jakim sistemičnim fungicidima, te možete očekivati i napad grinja svakako.

U ovom slučaju potrebno je koristiti akaricide uz dodatak okvašivača.

Sve najbolje,

Poštovani,

Problematika proizvodnje paradajza je specifična jer se i radi o specifičnoj biljci. Prvo se postavlja pitanje o kakvoj sorti ili hibridu je riječ jer ih postoje hiljade. Vjerovatno imate neku sortu koja je sklona formiranju tvrde pokožice ili je to već sortna karakteristika. 

Pored ovog, dešava se da određeni abiotički faktori utječu na formiranje tvrde pokorice. Riječ je o inverziji temperatura čemu smo svjedoci ove proizvodne 2019. Npr. trenutno ovih dana imamo jako tople dane i srednje hladne noći tj. netipično hladne za mjesec juli.

Ako je ovo razlog, a pretpostavljam da jeste, najbolje bi bilo da probate tretirati biljke folijarno s nekim biološkim, ekološki ispravnim, organskim tečnim gnojivom, poput "Drin" u koncentraciji 0,1%.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Pitanje: Uzgajam paradajz na otvorenom, sorta pink rok, imam ovaj problem i širi se? (slika u prilogu)

              

 

Odgovor:

Poštovani,

Ukoliko uzgajate paradajz na području gdje je pojačana vlažnost zemljišta i vazduha ili previše navodnjavate usjev, svakako može doći do ovog problema. Na terenu sam se susretao s ovom bolešću na svim područjima Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske.

Riječ je o crnoj (koncentričnoj) pjegavosti (Alternaria solani), koja je jako agresivan patogen. Najčešće se pojavljuje u mjesecu julu i augustu u našim uvjetima uzgoja. Pogoduju joj tla manje porozna koja zadržavaju vlagu ili područja gdje se često pojavljuju magle ili rose.

Što se tiče preventivnih mjera treba raditi pinciranje bočnih prirasta - zaperaka, uzgajati paradajz u rijeđem sklopu te izbjegavati područja gdje se često pojavljuju magle ili kotline gdje su jače rose. Svakako, poželjno je ispoštovati plodored tj. ne uzgajati paradajz na istom mjestu više godina.

Dobre predkulture su špinat, rotkica, salata, leguminoze. Nikako ju ne treba gajiti na mjestima gdje su prethodne godine uzgajane kulture iz porodice Solanaceae (paprika, patlidžan, paradajz, krompir). Što se tiče hemijskih mjera zaštite, prije dozrijevanaj možete koristiti fungicid Switch (po uputi certificiranog apotekara) a u berbi ISKLJUČIVO fungicide sa kratkom karencom poput: Equation, Talocuper, Moltovin, Cuproxat i sl.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju. Stojimo Vam na raspolaganju po pitanju bilo kakvih savjeta.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pitanje:

Često mi se desi da mi mrkva bude nekako sitna, pa me zanima kako pripremiti zemlju, koje je najbolje sjeme za naše područje (srednja BiH),kad je najbolje saditi. Unaprijed se zahvaljujem.

Odgovor:

Poštovani,

ako uzgajate mrkvu na većim površinama preporučujem Vam da uradite analizu zemljišta. Time će te Vašu proizvodnju učiniti daleko više rentabilnom.

Možda je problem u sitnim plodovima to što je neki makroelement ili mikroelement u deficitu ili suficitu u tlu u kojemu gajite mrkvu. Također, ja bih Vam preporučio upotrebu hibridnih sjemena. Prvenstveno sjemena renomirane kompanije "Bejo Saden".

Za područje srednje Bosne i za Vaš proizvodni cilj (krupan plod, uzgoj na težem zemljištu), preporučujem Vam hibrid mrkve "Bagnora F1". To je mrkva koja može narasti i više od pola kilograma po plodu težine. U Republici Hrvatskoj su prinosi oko 10 tona/dunum.

Sjetva za područje srednje Bosne bi najbolje bilo da se obavi krajem aprila. Ovaj hibrid je jedan od rijetkih hibrida mrkve koja odlično podnosi do srednje teška tla.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr. i partneri Farmer.ba te Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovana,

Kako uskoro ulazimo u zadnji mjesec ljetnog godišnjeg doba, noći a i dani su sve hladniji. Svjedoci smo pada temperatura u posljednih 7 dana u Bosni i Hercegovini a naročito noću.

Ovakve promjene vremena utječu na poljoprivredne kulture a naročito na papriku koja je porijeklom iz veoma toplih predjela planete. Ovakve hladnoće uzrokuju poremećaj u uzimanju kalcija. Najčešće je upravo ovaj poremećaj u ishrani biljaka uzrok takvih nepovoljnih pojava  na plodu.

Treba pokušati ishraniti biljke folijarno (preko lista) sa Kalcijevim gnojivima (tečna ili granulirana). Ukoliko su tečna gnojiva u pitanju treba pratiti preporučenu koncentraciju proizvođača a ukoliko je u pitanju kalcinit (Ca Nit) - granulirano gnojivo, u tom slučaju se istopi 80 grama na 10 litara vode i prihranjuje se folijarno u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Ovim gnojivima se mogu dodati i neke aminokiseline i neka gnojiva slična tome tipa: Amiksol (Agrounik), Basic Power (Puccioni), Drin, Sinergon i slično.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Najbolje vrijeme za sadnju ozimog luka na otvorenom je u mjesecu oktobru, što se tiče zaštićenih prostora (staklenici, plastenici), tu ovisi sve o sortama koje se sade i o kojim klimatskim uvjetima se radi, tj.o kojem podneblju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Gašak je jako adaptabilna biljka iz porodice mahunarki. Njihova prednost je što ova familija živi u simbozi sa kvržičnim bakterijama koje imaju ulogu azotofiksatora i time biljku i tlo dodatno obogaćuju s azotom. Za rast graška su potrebna slabo kisela tla, pH 6,5-7,5. Ako se radi o kiselim tlima, tada je potrebno odraditi kalcifikaciju tla.

Tlo treba biti rahlo, rastresito, mrvičaste strukture da se korijen može što bolje razvijati i da je što bolji razvoj kvržičnih bakterija (mikoriza).

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Što se tiče ekološki prihvatljivih sredstava za ove namjene, najbolje je da kontaktirate kompaniju Agrounik iz Srbije.

Oni imaju uposlenog čovjeka za teren Bosne i Hercegovine, a njegovo ime je Milan Janjuz. To su jako dobra sredstva i potpuno ekološki prihvatljiva.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Pozdrav,

Origano, peršun, ružmarin, bosiljak, kadulja,  gorušica, mažuran, kopar – samo su neke od začinskog bilja koje možete uspješno da uzgajate u stanovima. To nije posebno komplikovano za izvesti a znamo i samo kako je začinsko bilje zdravo i koliko da dodatnu aromu jelima koja spremamo.

Sađenje i gajenje začinskog bilja u saksijama je zapravo jednostavan i zanimljiv proces uz koji ćete se zasigurno relaksirati i uživati.

Začinske biljke možete uzgajati na terasi ili na prozoru u saksiji. Sve što vam je potrebno jeste zemlja, sadnice biljaka ili sjeme i saksije.

Predlažemo zdrave sadnice biljaka, umjesto sjemena, kako bi ste što prije bili u mogućnosti da ubirate plodove svog rada.

Za početak, pronađite što svijetlije mijesto na nekom od prozora vašeg doma ili terasi, na kojoj ćete smijestiti saksije. Preporuke su da optimalna temperatura u blizini biljaka bude između 19 i 25 stepeni, a izloženost direktnom svijetlu da bude između 6 i 7 sati dnevno.

U odabiru saksije vodite se time da prečnik bude minimum 15 centimetara, ali uzmite u obzir da je bolje kupiti što veću posudu zbog korijenja biljke. Također, saksija ili posuda u koju budete smijestili biljku mora obavezno imati rupe na dnu za drenažu vode. Zemlja koja vam je potrebna jeste drenažni miks i obična baštenska zemlja.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

 

Poštovani,

Što se tiče tla pogodnog za uspijevanje bijelog luka, moglo bi se reći da su zahtjevi pomalo specifični. Iako je već rečeno da bijeli luk ne treba uzgajati na kiselim zemljištima, ukoliko se netko ipak odluči za uzgoj na takvom zemljištu, u godini prije sadnje, mora se obaviti kalcizacija - zakiseljavanje zemljišta.

Stručnjaci preporučuju upotrebu organskih hranjiva, a naročito bi bio pogodan konjski ili pileći stajnjak. Bijeli luk ne podnosi monokulturu, pa ga ne treba uzgajati poslije biljaka iz iste familije (Alliaceae). 

Kod proizvodnje jarog luka je poželjno organska hranjiva unijeti u jesen pri osnovnoj obradi, kada se mogu unijeti i mineralna hranjiva tipa 7:20:30 NPK. Zahtjevi luka prema mineralnoj ishrani su 80-100 kg azota (N), 60-80kg fosfor-pentoksida (P2O5) i 40-80kg kalijum-dioksida (K2O).

Bijeli luk ima izrazite zahtjeve prema azotu, koji najviše iskorištava. 

Uopšteno govoreći, za proizvodnju te povrtlarske kulture, potreban je odnos hraniva 1 : 2 : 3, koji treba dati u osnovnoj obradi, dok se za prihranu koristiti KAN u količini do 150 kg/ha, i to u fazi tri lista.

Hvala Vam na povjerenju.

Ugodan pozdrav.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovana,

Kod proizvodnje luka, poštujte plodored, tj.zamijenite mjesto uzgoja luka u vrtu svake godine. Najbolje bi bilo da birate ocjedita tla gdje se manje zadržava vlage u zemljištu što će smanjiti mogućnost pojave truleži luka. Ako se ipak ne spriječi pojava truleži, koristitie fungicid "Teldor" ili "Switch".

Lukova mušica se pojavljuje i pored prevetnivnih tretmana tako je potrebno posegnuti za hemijskim mjerama zaštite a u tom slučaju koristite insekticid "Calypso" (Bayer).

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

 

Pitanje:

Molim vas nemam plastenik, šta mogu posijati da bude preko zime sem češnjak i luka crvenog i zašto mi mrkva i peršin nikad ne uspiju? Kakvu zemlju hoće i šta bih trebala uraditi da uspiju?

Odgovor:

Poštovani,

Za svoj rast, mrkva i peršun zahtijevaju blago kiselo tlo, pH od 5,5-6,5 raspon, uglavnom.  Obrada tla treba biti kvalitetna uz obavezno duboko oranje do 30 cm dubine. Tlo treba biti mrvičaste strukture, a kako su korovi potpuno nepoželjni, u nasadu mrkve, a pogotovo peršuna, obavezno je primijeniti redovne agrotehničke mjere okopavanja ili plijevljenja(ručno uklanjanje korova). Ovo savjetujem jer pretpostavljam da se radi o manjoj površini za kućnu upotrebu.

Nestrukturirana i teška tla (glinovita tla) nepogodna su za uzgoj mrkve i peršina jer uzrokuju deformaciju korijena. Posebno pogodna tla su pjeskovita i aluvijalni nanosi uz odgovarajuću primjenu mjera zalijevanja. Znači, izrazito vodopropusna tla, malo frakcije pijeska ali svakako je bitno da se radi o ilovači ili pjeskovitom tlu.

Aplicirajte dovoljnu količinu stajnjaka tokom oranja a kasnije zalijevajte sa rastvorom tekućeg stajskog gnojiva (1:10), nekoliko puta u vegetaciji u, otprilike, pravilnim rasponima.

Hvala na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

 

Poštovani, 

Ovo je jako zanimljivo pitanje i odlično je to što posjedujete plastenik. Uz pomoć plastenika mi dobijamo efekat staklene bašte i na taj način možemo određeno povrće uzgajati i zimi, koje je kratke vegetacije i može uspjevati uz manju sumu temperatura i manji broj sunčanih sati.

U toku zimskog periona u plasteniku odlično uspijevaju: blitva, mladi luk, špinat, peršin, začinsko bilje, aromatično bilje itd.
Ukoliko imate pitanje ponaosob za neku od navedenih vrsta, javite se pa ćemo Vam pomoći sa savjetima u uzgoju. Ne ustručavajte se.

Koju ćemo vrstu odabrati ovisi od naših potreba, mogućnosti i želja.

Za zdravlje biljaka najvažnije je pravilno prozračivanje prostora. Zbog zalijevanja, temperaturnih razlika između dana i noći te fizioloških procesa u biljkama, zračna se vlaga u plastenicima intenzivno skuplja cijelo vrijeme.  Kako uzgajivači zaštitne prostore najčešće postavljaju zato da bi biljkama osigurali toplotu, obično se boje prozračivanja. Treba znati da biljke  od bolesti najbolje zaštitimo upravo zračenjem  plastenika.

Zračiti treba što ranije ujutro, a za sunčana se dana pobrinemo da se zrak ne zagrije previše jer razlika u temperaturi može prouzročiti puno nevolja. 

Kako ste naveli da nemate grijanje u plasteniku, ono je skroz neophodno samo ako planirate proizvodnju presadnica određenih povrtlarskih kultura.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .

Poštovani,

Stevija, gledajući sa stanovništva potreba naspram klimatskim faktorima, najbolje uspijeva u područjima mediteranske i umjereno kontinentalne klime (Hercegovina, srednja Bosna, Krajina), a u hladnijim se područjima uzgaja isključivo kao jednogodišnja biljka.

U uvjetima veće količine sunčeve svjetlosti i viših temperatura, biljka će proizvoditi veću količinu lisne mase, radi koje se i uzgaja, zato su preporuke u našoj državi da se na gaji u Hercegovačkim područjima.

Najbolji se rezultati u uzgoju stevije postižu na područjima gdje se temperature kreću između 15 i 30 °C te gdje dolazi do velikih temperaturnih razlika između dana i noći. Djelimično je otporna na niske temperature, a idealna je temperatura za klijanje sjemena oko 20 °C. Temperature od 3-5 °C zaustavit će njezin rast.

Stevija nema određene zahtjeve prema tlu, ali preferira pješčano-ilovasta tla. Važno je da je teren dobro dreniran i ocjeđen, a tlo blago kiselo (pH 4 – 6).

Uzgoj stevije iz sjemena trebalo bi obavljati u zatvorenom prostoru, odnosno plastenicima i staklenicima, u kojima treba odražavati temperaturu od 21 do 24 °C kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj. Rast sadnica je spor te one za mjesec i po dana postaju sposobne izdržati presađivanje na mjesto stalnog uzgoja na otvorenom.

U područjima umjereno kontinentalne klime sadnice stevije se u mjesecu maju sade na otvorenom, kada nema opasnosti od proljetnih mrazova. Prilikom sadnje preporuka je koristiti razmak između redova biljaka od 90 cm, a unutar reda od 30 do 40 cm.

Što se tiče sjetvenog materijala možete ga nabaviti od firme Golić Trade iz Gradiške, a što se tiče presadnica stevije, njih trebate pravovremeno naručiti  od zemljoradničke zadruge Agrisan iz Sanskog Mosta.

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Stojimo Vam i dalje na raspolaganju uz partnere Farmer.ba i www.lider.ba

Poštovani,

Što se tiče uzgoja gljiva tu nemam apsolutno nikakvog iskustva osim što ih rado berem u šumi od djetinjstva kao običan stanovnik ruralnih područja. 

Nevezano za to, našao sam Vam savjete kako ćete uspjeti uspješno da ih uzgojite. Više o tome na linku: Uzgoj bukovača

Nevezano za to, i meni je jako zanimljiva tema te vjerujem da bi to mogao biti rentabilan posao gdje bi ovu sirovinu uspješno plasirali putem naše vodeće nacionalne web platforme - Farmer.ba 

Hvala Vam na povjerenju.

S poštovanjem: Bekir Dolić, bacc.agr.

Partneri Farmer.ba i Lider Mikrokreditna fondacija .