Afta u ustima


Afta u ustima je čest problem koji se može javiti kod mnogih ljudi. Ona se manifestuje kao mala, bolna lezija ili čir na sluzokoži usne duplje. Iako tačan uzrok afti nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da brojni faktori mogu doprineti njihovom nastanku, uključujući:

- Oštećenje sluzokože usne duplje usled povrede, grubog četkanja zuba ili ujeda, može biti okidač za pojavu afti.
- Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su oni sa hroničnim bolestima ili nedostatkom vitamina i minerala, podložniji su razvoju afti.
- Emocionalni i fizički stres mogu povećati rizik od pojave afti.
- Hrana bogata kiselinama, kao što su agrumi ili paradajz, začinjena hrana ili alergeni iz hrane mogu izazvati aftu kod osjetljivih osoba.

Da biste ublažili simptome i ubrzali proces zarastanja afti, možete primjeniti neke korisne metode:

- Higijena usne duplje: Redovno perite zube i koristite nežnu četkicu kako biste izbjegli dalje iritacije sluzokože.
- Topli oblozi: Nanesite topli oblog na aftu kako biste smanjili bol i oteklinu. Možete koristiti toplu so ili čajnu kesicu.
- Ispiranje usta: Koristite blage, nesadržajne rastvore za ispiranje usta, poput slane vode ili rastvora sode bikarbone. Ovo može pomoći u dezinfekciji i ublažavanju upale.

Anestetici i zaštitni preparati: U apotekama se mogu naći različiti preparati u obliku sprejeva ili gelova koji sadrže lokalne anestetike ili zaštitne supstance. Oni mogu privremeno ublažiti bol i stvoriti zaštitni sloj preko afti.

Prirodni ljekovi: Propolis, prirodni pčelinji proizvod, poznat je po svojim antibakterijskim i lekovitim svojstvima. Može se nanijeti direktno na aftu u obliku tinkture ili propolis kapi.

Ako tražite prirodne metode za pomoć kod afti, postoje neki domaći ljekovi i prirodni sastojci koji mogu imati umirujuće i ljekovito dejstvo na aftu. Evo nekoliko prirodnih načina da ublažite simptome i podstaknete zarastanje:

  • Smeđi med: Nanesite malu količinu smeđeg meda direktno na aftu. Med ima prirodna antibakterijska svojstva i može ublažiti bol i podstaći zarastanje.
  • Aloja vera: Gel ili sok od aloje vere mogu se naneti na aftu kako bi se ublažila bol i upala. Aloja vera ima i umirujuće dejstvo na sluzokožu.
  • Propolis: Kao što je već spomenuto, propolis, prirodni pčelinji proizvod, ima antimikrobna i ljekovita svojstva. Nanesite malu količinu tinkture ili propolis kapi direktno na aftu.
  • Soda bikarbona: Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na aftu. Soda bikarbona ima svojstva neutralizacije kiseline i može ublažiti bol.
  • Rastvor slane vode: Isperite usta rastvorom slane vode (1 čajna kašičica soli razmućena u čaši tople vode). Ovo može pomoći u dezinfekciji i smanjenju upale.
  • Hladni oblozi: Nanesite hladnu oblogu na aftu kako biste smanjili otok i ublažili bol. Ledena kocka umotana u čistu krpu može biti korisna.


Iako se afte mogu periodično javljati kod nekih ljudi, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili njihovo pojavljivanje ili sprečili ponovne epizode:
Održavajte oralnu higijenu: Redovno perite zube i koristite meku četkicu kako biste izbegli povrede sluzokože usne duplje. Koristite zubni konac za čišćenje između zuba.

Izbjegavajte prehrambene okidače:

Određena hrana, poput citrusa, začinjene hrane, čokolade, kafe ili kiselih pića, može izazvati aftu kod osetljivih osoba. Pokušajte da identifikujete takve okidače i izbjegavajte ih.

  • Smanjite stres: Stres može biti faktor koji doprinosi pojavi afti. Pronađite načine da smanjite stres, kao što su vježbanje, meditacija, duboko disanje ili aktivnosti koje vas opuštaju.
  • Održavajte zdravu ishranu: Hranite se uravnoteženom ishranom bogatom voćem, povrćem, cijelim žitaricama i hranom koja je bogata vitaminima i mineralima. Održavanje jakog imunološkog sistema može pomoći u prevenciji afti.
  • Izbjegavajte povrede u ustima: Pazite da ne grizete unutrašnju stranu obraza ili usne, jer to može izazvati povrede i povećati rizik od pojave afti. Redovno odlazite na stomatološke preglede: Redovne posjete stomatologu mogu pomoći u otkrivanju bilo kakvih problema sa oralnim zdravljem i pružiti savjete za sprječavanje pojave afti.

Konsultujte se sa stomatologom: Ako su afte česte ili se ne povlače u razumnom vremenskom periodu, razgovarajte sa stomatologom. Oni mogu pružiti dodatne savjete, preporučiti odgovarajući tretman ili ispitati bilo kakve potencijalne osnovne zdravstvene probleme.

Važno je imati na umu da su afte individualne i da ono što može djelovati kod jedne osobe možda neće djelovati kod druge. Isprobajte različite pristupe i budite strpljivi. Ako se problem nastavi ili pogorša, obratite se stručnjaku za dalje savjete i tretman.

Napomena: Prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka, preporučljivo je da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate alergije ili postojeće zdravstvene probleme.

Važno je napomenuti da ako afta ne prolazi nakon nekoliko nedelja ili ako se često javljaju, trebali biste se konsultovati sa stomatologom ili ljekarom radi dalje evaluacije.

Izvori:

Scully C, Porter S. Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. Br J Oral Maxillofac Surg. 2008;46(3):198-206.
American Academy of Oral Medicine. Canker Sores (Aphthous Ulcers). https://www.aaom.com/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D82%26Itemid%3D98
NHS. Mouth Ulcers. https://www.nhs.uk/conditions/mouth-ulcers/
Mayo Clinic. Canker Sore. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/canker-sore/symptoms-causes/syc-20370615

Pripremio: Farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!