Gavez mast


Gavez (Symphytum officinale) je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Biljka se obično koristi za liječenje modrica, uganuća, reumatskih bolova i upalnih stanja.

Gavez je višegodišnja biljka koja može narasti do visine od oko jednog metra, a karakteristična je po velikim, sjajnim listovima i plavim, ljubičastim ili bijelim cvjetovima. Biljka preferira vlažna područja i može se naći u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Međutim, važno je napomenuti da gavez sadrži tvari koje mogu biti štetne za jetru i ne preporučuje se dugotrajna primjena ili primjena u velikim dozama. Prije upotrebe gaveza, uvijek se savjetujte sa stručnjakom za biljnu medicinu ili doktorom.

GAVEZ MAST KAO LIJEK

Gavez mast se obično koristi kao topikalni lijek za liječenje različitih stanja kože i mišića, poput modrica, uganuća, artritisa, bolova u mišićima i bolova u leđima. Sastav masti obično se temelji na ekstraktu korijena gaveza, koji sadrži spojeve poput alantoina, rosmarinske kiseline, polisaharida, tanina i ostalih sastojaka koji imaju protuupalna, analgetska i antimikrobna svojstva.
Kada se nanese na kožu, gavez mast može pomoći u smanjenju oticanja, boli i upale. Također se vjeruje da pomaže u poticanju cirkulacije krvi u zahvaćenom području, što može ubrzati proces ozdravljenja.
Važno je napomenuti da se gavez mast ne bi trebala primjenjivati na otvorene rane, iako se neki proizvodi prodaju kao lijek za otvorene rane. Osim toga, gavez mast se ne preporučuje za dugotrajnu primjenu ili primjenu u velikim količinama, jer je moguće da produljena primjena može uzrokovati oštećenja jetre ili drugih organa. Stoga se prije upotrebe gavez masti uvijek savjetujte sa svojim liječnikom ili stručnjakom za biljnu medicinu.

U sklopu www.farmer.ba imamo u ponudi gavez mast koja je dostupna na bilo koju adresu u BiH i možete je naručiti ovdje >>> GAVEZ MAST 

KAKO SE PRAVI GAVEZ MAST

Gavez mast se može pripremiti kod kuće, ali je važno imati na umu da priprema masti zahtijeva oprez i točno mjerenje sastojaka. Evo jednog recepta za pripremu gavez masti kod kuće:

Sastojci:

60 grama suhog korijena gaveza
480 ml ulja (najbolje koristiti ulje poput maslinovog, bademovog ili jojobinog ulja)
30 grama pčelinjeg voska
10 kapi eteričnog ulja lavande (po želji, za dodatni miris)
Priprema:

Sitno nasjeckajte suhi korijen gaveza i stavite ga u posudu s uljem.
Zagrijte smjesu na laganoj vatri, a zatim pustite da se kuha na niskoj temperaturi 2-3 sata.
Nakon što se smjesa ohladi, procijedite je kroz gazu kako biste uklonili sve čvrste dijelove biljke.
Vratite smjesu u posudu i dodajte pčelinji vosak. Nastavite miješati dok se vosak potpuno ne otopi.
Dodajte eterično ulje lavande i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Smjesu ulijte u stakleni spremnik i pustite da se ohladi.

Ova mast se može koristiti za tretiranje modrica, uganuća, bolova u mišićima i bolova u leđima. Važno je napomenuti da se ne bi trebala primjenjivati na otvorene rane i da bi se trebala koristiti samo za kratkotrajno liječenje. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, prije korištenja gavez masti ili bilo koje druge prirodne medicine, savjetujte se sa svojim doktorom ili stručnjakom za biljnu medicinu.

KREMA OD GAVEZA

Gavez krema se koristi kao tradicionalni lijek već stoljećima, a vjeruje se da su je prvi koristili stari Egipćani, Grci i Rimljani za liječenje različitih stanja kože i mišića. U srednjem vijeku, gavez mast je bila popularan lijek za bolove u zglobovima i mišićima, te se koristila za liječenje modrica i uganuća.

Korijen gaveza sadrži mnoge korisne spojeve, uključujući alantoin koji pomaže u obnovi stanica kože, kao i druge sastojke poput tanina, rosmarinne kiseline, fitosterola i drugih koji imaju protuupalna, antimikrobna i analgetska svojstva. Kada se korijen gaveza koristi kao topikalni lijek, ti spojevi mogu pomoći u smanjenju oticanja, upale i boli, te ubrzati proces ozdravljenja.

Danas se gavez mast koristi diljem svijeta kao prirodni lijek za liječenje različitih stanja kože i mišića, a pripravci s ekstraktom gaveza dostupni su u obliku masti, kreme, gela i drugih oblika. Važno je napomenuti da se prije upotrebe gavez masti savjetujete sa svojim liječnikom ili stručnjakom za biljnu medicinu, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili ako uzimate lijekove, kako biste bili sigurni da je upotreba gavez masti sigurna za vas.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!