Guščija mast – odličan domaći lijek za liječenje respiratornih problema (astme)


Jedan od najefikasnijih lijekova protiv bolesti disajnih puteva odavno je poznat  narodnoj medicini. Potpuno prirodno sredstvo protiv kašlja, bronhitisa i astme – guščiju mast.

Koristile su i naše bake, a sve češću primjenu pronalazi i u modernoj medicini, u obliku preparata.

Guščiju mast prepoznaćete po karakterističnom mirisu i žutoj boji. Prava domaća guščija mast se lako razmazuje i topi na sobnoj temperaturi. Kada se topi, postaje „ikrasta“ i ima jedinstven ukus. Dobija se topljenjem sala guske na tihoj vatri. Najnovija istraživanja pokazuju da je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama što ovu mast čini veoma zdravom.

Veoma kvalitetnu guščiju mast dobićete od gusana i to onih koji se kolju na jesen. Razlog tome leži u pripremi gusana za zimu, s obzirom da bi salo trebalo da ga čuva od hladnoće. Ženke i zimi nose jaja, pa je količina njihove masti manja. U svakom slučaju, čak i ako ne znate da li je mast od ženke ili mužjaka ove životinje, to neće smanjiti efikasnost na liječenje pluća i  bronhija.

Guske su uzgajane još u Starom Egiptu, još 2 i po milenijuma prije naše ere. Iz Starog Egipta, uzgoj se širi na Mediteran, a od 7. vijeka možemo govoriti da se gaje namjenski kako bi se koristilo njihovo meso, mast i perje. Gajenje gusaka se dalje širi na Evropu, a konkretna upotreba guščije masti kao lijeka počinje od 20. vijeka.

 
Tridesetih i četrdesetih godina guščiji loj se koristi za liječenje bolesti disajnih puteva, poput bronhitisa i kašlja. Mast se mazala na grudi, za liječenje kašlja i leđa, kako bi se olakšao bol.

Danas se guščija mast koristi u mnogim svjetskim kuhinjama, jer jelima daje sočan i izdašan ukus. Primjenjuje se kao lijek,a sve češće se koristi i u kozmetici.

KAKO DJELUJE GUŠČIJA MAST KOD ASTME?

Mast djeluje tako što rastvara sluz nagomilanu u bronhijama i podstiče da se iskašljavanjem izbaci iz organizma. Olakšava disanje, liječi i teže oblike bronhitisa, a naročito se primjenjuje kod djece astmatičara.

Guščija mast primjenjuje se spolja, kao oblog ili se može jesti. Dio ljekovitih materija se absorbuje preko kože, kada koristite obloge, a veliki udio ima i toplota koja se pritom stvara. To razara nagomilani sekret i omogućava da vazduh prođe kroz bronhije bez smetnji.

Primjenu nalazi i u liječenju kože, jer pomaže koži da se regeneriše i štiti je od spoljnih uticaja.

NARUČI NA KUĆNU ADRESU GUŠČIJU MAST - 061/395-029 (Viber; WhatsApp)

LJEKOVITOST GUŠČIJE MASTI

Masti su važan dio uravnotežene ishrane, a guščja mast je bogata esencijalnim masnim kiselinama. Esencijalne masne kiseline neophodne su za pravilno i normalno funkcionisanje organizma. Guščja mast obiluje i vitaminima A, K, E i D koji su neophodni za rast.

Guščija kiselina sadrži monozasićene masne kiseline. One pomažu snižavanje nezdravog holesterola u krvi, a ima ih još u koštunjavom voću i maslinama. Guščja mast sadrži i oleinsku kiselinu.

Guščija mast sadrži daleko manje zasićenih masnih kiselina od putera i maslaca.

Zasićene i nezasićenje masti

POREĐENJA RADI, 100 G GUŠČJE MASTI SADRŽI 32,7 G ZASIĆENIH I 55 G NEZASIĆENIH.

ISTA GRAMAŽA MASLACA IMA 54 G ZASIĆENIH I 19,8 G NEZASIĆENIH MASNIH KISELINA. PUTER, NA 100 G SADRŽI 40,8 G ZASIĆENIH, A SAMO15 G NEZASIĆENIH MASNIH KISELINA.
U prilog tome, prenosimo vam i jedno istraživanje grupe istraživača sa BBC – a koji su u saradnji sa De Monfort univerzitetom ispitali štetnost različitih ulja i masti, između ostalog: suncokretovog, maslinovog, ulja repice, svinjske i guščije masti.

Rezultat je pokazao da su za pripremu hrane daleko bolje svinjska i guščja mast, upravo zato što sadrže monozasićene kiseline koje su veoma stabilne na visokim temperaturama.

Dakle, koristite guščju mast i za pripremu hrane!

KAKO NABAVITI GUŠČIJU MAST?
Najbolje je mast nabaviti od proverenih prodavaca sa sela. Ukoliko je to nemoguće, pomoći će i gotov proizvod koji možete kupiti čak i boljim supermarketima.

Guščiju mast možete i napraviti kod kuće. Potrebno vam je oko 300 g svježeg guščjeg sala koje je neohodno isjeći na kockice i staviti u šerpu. Topite salo na umjerenoj temperaturi, nikako visokoj, kako biste izbjegli da se ono prži.

Kada se salo istopi, procijedite i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dobićete guščju mast koja se može koristiti. Mast se čuva u frižideru, zatvorena. Prije upotrebe, treba je malo otopiti na sobnoj temperaturi.

KO TREBA DA JE KORISTI?

Guščija mast se naročito preporučuje djeci, a posebno bebama koje ne umiju da istresu nos i iskašlju sekret iz pluća. Njima se mast može mazati pomalo i u nozdrve, uz obloge na grudima. Osim za liječenje kašlja, guščija mast se pokazala i kao sjajan lijek za upalu pluća i astmu, kod oboljelih svih starosnih dobi.

UPOTREBA GUŠČIJE MASTI ZA LIJEČENJE I UBLAŽAVANJE SIMPTOMA ASTME
Kada se guščija mast upotrebljava za liječenje, odnosno ublažavanje simptoma astme, primjenjujte je u kombinaciji sa toplim napicima. Najbolje je da to bude šerbet ili čajevi, a uključite je i u pripremu pilećih supa.

1. Oblog od guščije masti
Na pamčnu krpu ili tetra pelenu nanesite deblji sloj guščije masti. Krpa ili pelena treba da bude velične grudi vašeg djeteta ili oboljele osobe. Oblog stavite na grudi, pa pokrijte najlonskom folijom, kesom ili još jednom krpom. Kada ste stavili oblog, osoba treba da bude pokrivena i utopljena.

Umjesto krpe, možete staviti i hartiju. Dakle, namažete deblji sloj guščje masti, nalijepite hartiju preko, pa je probušite ponegdje viljuškom. Učvrstite gazom, pa prespavate.

Oblog je najbolje stavljati prije spavanja da bi se prespavalo sa njim. Za jače opstruktivne napade, stavljajte i preko dana oblog, ali tada mora da se odleži sat do dva.

Boljitak možete osjetiti već sutradan, a u kombinaciji sa čajevima i supama, sigurno ćete podstaći izbacivanje šlajma. Uz obloge je dobra kombinacija čaj od majčine dušice.

2. Guščija mast i mlijeko

U šolju toplog mlijeka rastopite kašiku guščije masti za odrasle, odnosno kašičicu ako pripremate napitak za djecu. Za potpuni efekat, pijte napitak 2 – 3 puta dnevno sa razmakom 4 – 5 sati, sve dok simptomi traju.

3. Guščija mast i med

Otopite oko 200 g sala od guske na tihoj vatri dok ne dobijete bistru žutu mast, pa procijedite i ostavite da se malo ohladi. U mast dodajte 200 g livadskog meda, dok se još ne stegne. Prespite u staklene tegle i čuvajte u frižideru.

Preporučeno je da dnevno odrasli uzimaju 2 – 3 supene kašike, a djeca 2 – 3 kafene kašičice masti. Da biste djeci lakše dali, izmiješajte sa toplim mlijekom.

4. Sirup od guščije masti

Za sirup vam je potrebno litar vode, supena kašika meda, supena kašika guščije masti, oko 30 listova lovorovog lista i 100 g limuna.

Limun isjeckajte na sitno, pa dodajte u vodu. Za njim dodajte i lovor, mast i med, pa kuhajte sve dok voda do pola ne upari.

Zatim sklonite sa vatre i procijedite, sipajte u staklenu bocu i pijte sirup ujutru i uveče.

5. Guščija mast i kupus

Nabavite što veće i svježije listove kupusa. Pomiješajte med i guščiju mast, a listove kupusa malo poparite.

Namažite med na prsa, pa preko stavite kupus da se zalijepi. Zatim prekrijte krpom i stegnite da se oblog ne pomjera.

Treba držati obloge preko noći, a po potrebi i nekoliko puta u toku dana.

6. Guščija mast i bijeli luk za ublažavanje simptoma astme

Potpuno sitno isjeckajte ili izgnječite čen bijelog luka, pa dodajte kašičicu meda i kašičicu guščije masti. Sve lijepo umutite i pijte 3 kašičice u toku dana.

Smjesa se koristi sve dok je potrebno ublažavati simptome astme, odnosno dok se kašalj ne smiri.

7. Guščija i svinjska mast

Za recept vam je potrebno:

pola kilograma guščije masti,
pola kilograma svinjske masti,
jedna veća kisela jabuka,
glavica crnog luka,
so,
biber
i začini po želji.
Na mašini za meso sameljite guščji loj, pa ga stavite u šerpu i dodajte svinjsku mast. Veoma sitno isjeckajte luk i jabuku, pa dodajte u šerpu i topite sve na blagoj temperaturi. Topljenje treba da traje 2 i po do 3 sata, uz povremeno miješanje.

Nakon toga, mast treba da bude bezbojna, a luk i jabuka da se potpuno otope. Sve procijedite na sitnoj cjediljki, pa ako želite dodajte nešto od začina da bi ukus bio ljepši.

Sve izmiješati, sipati u željeni sud, pa ostaviti do narednog dana na hladnom mjestu, ali ne u frižideru.

Sutradan je smjesa gotova i čuva se poklopljena u frižideru.

Kao lijek, ovo jelo se koristi 3 puta dnevno po kašičica.

Kao predjelo, siječe se na manje kocke.

8. Guščija mast i jaje za ublažavanje simptoma astma, bronhitisa i kašlja

Ovo je veoma star recept za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa i kašlja.

Jednu kašiku smeđeg šećera otopite, pa nalijte šoljom mlijeka dok ne počne da vri. U drugoj, dubljoj šolji umutite jaje, kašičicu smeđeg šećera i kašičicu guščije masti, pa prelijte vrelim mlijekom.

Napitak se pije što topliji, a kako je slatkog ukusa i djeca ga mogu prihvatiti bez problema.

Ograničenja u upotrebi guščije masti
Mada kada nastanu opstrukcije kod astmatičara nema temperature, treba znati da obloge od guščije masti ne bi trebalo da koristite kada imate povišenu temperaturu. Naime, loj tada otvara pore i zagrijava organizam, što će izazvati kontraefekat od onog koji želite da postignete.

Birajte tkaninu od prirodnih materijala za obloge i obavezno pokrijte grudi. Krpa može biti pamučna ili lanena, a ako koristite hartiju, bolje je da ona ne bude reciklirana. Novine nisu najbolji izbor zbog olova koji se koristi u štamparijama.

Izvor: www.banjalucanke.com

Vezana vijesti:

Guščija mast - lijek za upalu pluća -  Naruči na adresu 061 395 029

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!