Kako si pomoći kad nam nedostaje željeza u krvi?


Željezo je jedan od esencijalnih minerala za naše tijelo jer je sastavni dio hemoglobina, molekule koja prenosi kisik u krvi. Nedostatak željeza dovodi do anemije uzrokovane nedostatkom željeza, uobičajenog oblika uglavnom među ženama, koje doživljavaju velike gubitke željeza zbog svog menstrualnog ciklusa.


Tipični simptomi anemije uključuju slabost, umor, poteškoće s koncentracijom, promjene raspoloženja, depresiju, gubitak kose, lomljive nokte, nizak krvni tlak, nesanicu, trnce u udovima i jutarnju vrtoglavicu.

Pravilnom prehranom možemo uravnotežiti raspoloživu količinu željeza. Bitno je poznavati namirnice koje su njime najbogatije i koje mogu biti vrlo korisni prirodni lijekovi za nedostatak željeza, a to su jaja, govedina, piletina i konjetina, goveđa jetra i iznutrice, brancin, sipa, dagnje, školjke i kamenice, sušeno voće ( orasi, bademi, datulje, šljive …), mahunarke, špinat, cikla, brokula i kupus, tamna čokolada, sok od naranče, limunov sok i šipak jer su bogati vitaminom C.

Dobro je znati da čaj i kava, osobito ako se konzumiraju u blizini obroka, smanjuju apsorpciju željeza u postocima od 64 i 39 posto zbog prisutnosti tanina. Tanine nalazimo i u vinu i čokoladi, stoga budite oprezni pri njihovoj konzumaciji. Također se klonite mliječnih proizvoda koji zbog kalcija smanjuju apsorpciju željeza. Za ljubitelje cikle, uzimanje 2 čaše soka dnevno tijekom mjesec dana, pomaže regeneraciji krvi.

Postoje neki čimbenici koji mogu dovesti do nedostatka željeza:

– prehrana posebno bogata mekinjama, cjelovitim žitaricama i povrćem, ali siromašna mesom,

– jako krvarenje uzrokovano menstruacijom, hemoroidi, crijevno krvarenje, krvarenje iz nosa,

– uvjeti nedovoljne apsorpcije uzrokovani proljevom, zlouporabom laksativa, gastrointestinalnim poremećajima,

– sport (osobito trčanje).

U tim situacijama, uz prirodne lijekove za nedostatak željeza, može biti korisno posegnuti za liječničkim receptom za dodatke željeza jer se nedostaci ne mogu prevladati samo prehranom, piše Novi list.

U svakom slučaju, uvijek je preporučljivo obaviti dublje dijagnostičke pretrage kako bi se potvrdio specifični oblik anemije koji se liječi.

Izvor: hr.n1info.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!